Så kan moderaterna komma att dominera valrörelsen på sociala medier

Riksdagen. Foto: Foto: Melker Dahlstrand/Riksdagen
  • Måndag 11 Okt 2021 2021-10-11
E-post 217

Denna vecka inleder moderaterna sina provval. Provval vars resultat kan komma att sätta tonen på sociala medier och därmed indirekt påverka övriga valrörelsen. Med tre starka namn kan moderaterna komma i en position där de kan svara för en i det närmaste total dominans före alla andra riksdagspartier.

I september polisanmäldes den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali för ett brott som åklagaren vid särskilda åklagarkammaren efter att ha inlett en förundersökning som nu lagts ned.

Bali menar, efter att inledningsvis ha lämnat besked om att han lämnar politiken, under gårdagen att han ändå skall pröva sitt förtroende i moderaternas provval som genomförs under denna vecka. Hanif Bali skriver att

”I morgondagens provval står jag med som kandidat, men jag måste vara transparent med att mitt slutgiltiga beslut om att kandidera om är inte taget. Självklart kommer provvalets resultat vara en variabel men inte den enda, min familjs och min egna vilja och ork måste även vägas in”, skriver han.

Oavsett vilka preferenser som den enskilde kan ha om Bali är hans avtryck i politiken stort. Han är en av få profilerade riksdagspolitiker som lyckats med att flytta den politiska debatten på sociala medier i så pass stor utsträckning att andra debattörer klarar av att ta sig an frågor som varit tabubelagda under en längre tid. Såsom migration och integration.

Över lag saknar de övriga riksdagspartierna den formen av företrädare som tämligen orädda tar sig an en hård debatt på sociala medier i den utsträckning som Hanif Bali gör. Och Bali har sällskap från två politiker från sitt eget parti i provvalet inför riksdagsvalet som har ett i praktiken lika stort genomslag på sociala medier som han själv på framför allt Twitter.

Rebecca Weidmo Uvell som kandiderar för moderaterna i Stockholms stad samt Henrik Sundström som kandiderar för moderaterna i Västra Götaland. Ingen av dem konkurrerar med Bali som kandiderar för Stockholms län.

Skulle alla tre lyckas bra i sina respektive provval partiinternt kommer det att ge ett enormt genomslag på sociala medier då övriga partier saknar den formen av profil som moderaterna i sådana fall kan presentera för väljarna 2022. Politiker som är vana att redan från början ta sig an svåra frågor på ett svårbemästrat forum samt det självklara att offentligt interagera med väljare oavsett partifärg. Även om tonen kan vara hård.

Ledarsidorna har tidigare kunnat presentera Henrik Sundström för läsarna under dels hans tid som krönikör, dels hans kandidatur till EU-parlamentet men Rebecca Weidmo Uvell är för Ledarsidornas läsare en annars inte helt känd profil.

Rebecca Weidmo Uvell har en mångårig bakgrund som författare, PR-konsult, Slöseriombudsman och ledarkrönikör med ett brett kontaktnät utanför politiken och är känd som en driven debattör på framför allt Twitter. Weidmo Uvells huvudfrågor är inte bara vad hon kallar för slöseriet med gemensamma medel utan även demokratifrågor såsom yttrandefrihetsfrågor. Hennes senaste bok ”Tyst” (2020) är ett av de exempel där hon bidragit till debatten. En annan viktig bok är hennes bok om opinionsbildning på sociala medier; ”Nätsmart” (2017).

Uvell presenterade sig själv för bland annat Världen Idags läsare och följare i det debattprogram i kanalen Hot Spot där hon medverkade med mig så sent som i lördags.

 

Skulle Weidmo Uvell, Sundström och Bali samtliga tre lyckas så pass bra i moderaternas provval att de tar sig in på sina respektive valkretsars riksdagslistor bäddar det för en om inte helt annorlunda valrörelse på sociala medier eftersom de står med ett ben även in i den mer allmänna debatt som förs på de större tidningarnas nyhets- (främst Bali) och debattsidor.

En valrörelse där dessa tre tillsammans skulle kunna utmana samtliga övriga partier på allvar. Detta då dessa tre såväl individuellt som tillsammans svarar bättre upp till alla de krav som ställs för närvaro i den politiska debatten än alla andra riksdagspartier tillsammans.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se