Så tecknas Miljöpartiets grönbruna historia

Märta Stenevi/Milöpartiet/Per Bolund. Foto: Regeringen.se. Montage.
  • Tisdag 12 Okt 2021 2021-10-12
E-post 1936

Miljöpartiets manliga språkrör, vice statsminister på pappret Per Bolund, har fått omfattande kritik för användandet av termen “blåbrun” när han skulle benämna oppositionen. Bolund lutar sig på Språkrådets definition som i sig öppnar för att sätta en annan färg än grön på Miljöpartiet. Miljöpartiets historia och praktik öppnar för att istället beteckna partiet som grönbrunt. 

Miljöpartiets manlige språkrör, miljöminister och vice statsminister Per Bolund lutar sig mot att Språkrådet, som sorterar under Institutet för språk och folkminnen, tog med begreppet i sin nyordlista 2014 när Bolund benämde oppositionen som blåbrun. Även Miljöpartiets andra språkrör, Märta Stenevi, har i andra sammanhang använt sig av termen blåbrun samt att den är etablerad.

Detta förutsätter och leder till att den politiska färgen brun representerar fientliga åsikter i relation till utrikesfödda eller sådana med annan etnisk, kulturell eller religiös identifikation än en rådande majoritetskultur.

Ola Karlsson är språkvårdare på den statliga myndigheten Institutet för språk och folkminnen och som intervjuats av DN. Institutet sammanställer varje år en lista på nyord. År 2014 kom blåbrun med på listan. Definitionen är enligt nyordslistan en

”färgbeteckning för politiska samarbeten mellan traditionella högerpartier och främlingsfientliga, högerextrema eller högerpopulistiska partier”.

Ola Karlsson menar att ordet brun i nyordet blåbrun har en koppling till nazism och brunskjortor, även om ordet är under förhandling.

En lång historia av brunsvart

 

Av dagens åtta riksdagspartier och av de två regeringspartierna är det dock Miljöpartiet som haft svårast att hålla emot främlingsfientliga tendenser och rörelser.

Vill du läsa hela artikeln?

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad.Som prenumerant och premiumkund får du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar samt i flera fall det unika källmaterial som byggt flera av artiklarna.

I dagens artikel beskrivs Miljöpartiets långa historia, som går tillbaka till mitten eller slutet av 1990-talet med samröre och/eller interaktion med såväl fascistiska rörelser som religiöst extrema nätverksorganisationer.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se