Vad händer med Sverige?

Björn Törnvall. Foto: Privat.
  • Tisdag 25 Jan 2022 2022-01-25
E-post 3990

Vad är det som händer med Sverige? Är det bara jag som ser, att vi är på väg mot en ekonomisk och miljömässig katastrof, där allt vi arbetat och slitit ihop mals ned i okunnighetens och den politiska dogmatikens avfallskvarnar utan att landets industriledare, fackföreningar och medborgare protesterar så att det hörs och känns. Var finns den s.k. oppositionen i riksdagen?

Vi hade ett för många andra länder avundsvärt energisystem, med en fungerande balans mellan baskraft från väl underhållen och livstidsförlängd kärnkraft och reglerkraft från vatten- och biokraft. Systemet försåg oss och vår industri med tillförlitlig el till priser, som gjorde att vi kunde värma våra hus till överkomliga priser och att vår industri kunde konkurrera på världsmarknaden, trots vårt inte helt centrala geografiska läge i världen. Detta energisystem har nu slagits sönder av dogmatiker inom miljörörelsen och deras samarbetspartier, till synes helt utan förmåga att se konsekvenserna av sitt egenartade handlande.

Vi har stängt fyra kärnreaktorer i södra Sverige, som gör att vi inte längre har utsläppsfri baskraft så att det räcker och därmed även minskat elnätets överföringskapacitet dramatiskt. Elberoende tillverkningsindustri ser sig om utomlands istället för sina nyinvesteringar. Vi har till oerhörda påtvingade kostnader för svenska elkunder, förstört stora delar av Sveriges landskap med allt högre vindkraftverk, som bara producerar sekunda el långt under sin angivna kapacitet och ständigt måste ha 90% insatsberedd alternativ kraftproduktion till hands, för att alls kunna användas.

Hur tänker vi?

Vi måste idag köra det oljeeldade gamla reservkraftverket i Karlshamn på full kapacitet, för att motverka en rullande frånkoppling av abonnenter på elnätet i södra Sverige.  Karlshamnsverket drivs med tjock eldningsolja, Eo5 och Eo3. Förra året eldades 28 000 ton olja. Anläggningen förbrukar runt 140 000 liter olja i timmen när den är i full drift. 

Relaterat: Stockholm oförstående inför energikrisen

Vi tvingas idag, om vi kan få köpa, att välja mellan Putins ryska gas eller kolgenererad kraft från våra grannländer, samtidigt som vi bränner tjockolja som vi gjorde, innan kärnkraften byggdes ut.

Hur miljövänligt är detta? Hur tar Per Bolund, Märta Stenevi, Stefan Löfvén, deras partier och samarbetspartier sitt ansvar för denna hotande Svenska energikatastrof?

Sverige är ett avlångt land med relativt dåligt utbyggda allmänna kommunikationer, en stor del av landets befolkning på landsbygden är, för att få ihop sin vardag beroende av bilen. Makthavarna har trots löften om motsatsen, sett till att priset för drivmedel skenat uppåt de senaste åren. Sverige har idag det högsta priset på diesel i hela Europa. Hälften är skatter, som miljöpartiet drivit upp med sina automatiska höjningar.

Skall inte hela Sverige få leva?

Relaterat: Miljöpartiet: Det är Rysslands fel

Nu är det EU:s krav på inblandning av icke fossila bränslen som vi, i vanlig bror duktig-anda, naturligtvis måste överträffa med råge, som tryckt upp priset så mycket att varken privatpersoner, lantbrukare eller transportörer klarar av sin ekonomi längre. Nu skall vi istället börja köra på landet begränsat brukbara elbilar, i vårt kalla klimat och med våra långa avstånd, som ingen har råd att köpa och där en framtida begagnatmarknad ser helt omöjlig ut med priset för utbytesbatterier. Dessutom skall de laddas med el, som blir allt dyrare och redan idag är en bristvara. 

Alla prishöjningar drabbar givetvis oss konsumenter till slut. Det blir allt svårare för de flesta av oss att få ekonomin att gå ihop.

Hur tar Per Bolund, Märta Stenevi och Stefan Löfvén. deras partier och samarbetspartier sitt ansvar för att de förstör svenskarnas och samhällets ekonomi, på ett så huvudlöst sätt? Detta måste ni väl ändå ha sett komma?

Ni kan väl heller inte vara omedvetna om ambitionen från EU att göra om Sveriges skogsbruk av helt felaktiga miljöskäl och därmed riskera att strypa den industrigren i Sverige, som ger flest arbetstillfällen på landsbygden och tillför landet det ojämförligt största exportnettot i handelsbalansen, ca. 100 miljarder per år? Var skall vi ta de pengarna ifrån om miljöaktivisterna lyckas med sina djupt okunniga föresatser? Ambitionen att montera ned den grundlagsskyddade ägande- och brukanderätten till skogen, ger även anledning till stark oro, när våra makthavare inte tycks reagera särskilt mot planerna på, att införa ett nytt ekonomiskt system i Sverige. 

Som en avslutning på denna uppräkning av katastrofala misstag, som på officiell politisk nysvenska spelas ned och kallas utmaningar: 

Vad skall vi göra åt, att det i stort sett varje vecka i Sverige skjuts ihjäl unga män, ofta andra generationens invandrare på olika sätt inblandade i illegala affärer med droger, helt öppet på våra gator och torg och att ungdoms- och åldringsrån liksom våldtäkter sker, samtidigt som polisen säger sig sakna resurser att sätta in mot den helt galna utvecklingen?

Hur rimmar det med, att vi nu under mer än tre år, till minst samma kostnader som behövs för att lösa ett spaningsmord enligt Leif G.W. Persson, sett Åklagarmyndighetens REMA och Polismyndighetens Artskyddsgrupp hos NOA otillständiga jakt på sågverks- och skogsägaren Karl Hedin med samhällets alla medel? Allt för att han, som miljöåklagaren nu påstår, hade tänkt skjuta en varg den 26 oktober 2018 om han hade kunnat.

Således en påstådd tanke, som skall bestraffas. 

Relaterat: Straff utan dom

Man har alltså från myndigheter som säger sig allvarligt sakna resurser, lagt ned mångmiljonbelopp på ett veritabelt struntärende, för att förnedra, trakassera och tysta en vokal och orädd kritiker av den havererade rovdjurspolitiken och skicka en varning till alla oss andra, som delar hans åsikter.

Hur tar justitieminister Morgan Johansson, riksåklagaren Petra Lundh och rikspolischefen Anders Thornberg sitt ansvar, för detta mycket kostsamma rättshaveri undrar jag till slut?

 

Björn Törnvall

 

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se