Ärekebiskopens arv: Fortsatt radikalisering av Svenska kyrkan

A world of neighbor logo/Antje Jackelén. Foto: Wikipedia. Montage.
  • Söndag 6 Feb 2022 2022-02-06
E-post 980

Den 20-24 februari inbjuder Antje Jackelén till ärkebiskopens möte, A Week of Neighbours. Ett möte som är en fortsättning på den konferens i Malmö som genomfördes 2018. I årets program framgår att ingenting har förändrats i sak för Svenska kyrkan som fortsätter att utvecklas i ett radikaliserande kluster tillsammans med bland annat det fascistiska Muslimska brödraskapets nätverksorganisationer.

Den 20-24 februari inbjuder Antje Jackelén till ärkebiskopens möte, A Week of Neighbours. Mötet är digitalt och öppet för alla. Det bygger på tre år av intensivt arbete tillsammans med praktiker i Europa som arbetar med och för människor på flykt. Mötet är huvudsakligen på engelska, som är det gemensamma språket i praktikernätverket A World of Neighbours.

När det projekt startades 2018, vilket Ledarsidorna kunder rapportera om, omfattade det även kända radikala organisationer som ingår i Muslimska brödraskapets nätverkskluster. Däribland biståndsorganisationerna Islamic Relief och Muslim Aid samt den brittiska organisationen MCHC, Muslim Cultural Heritage Center eller i dagligt tal al Manaar-moskén. Denna är känd för att ha varit IS-bödeln ”Jihadi John”s hemmamoské där han bland annat kunde predika sina åsikter på moskéns trappa innan han anslöt sig till IS operativa verksamhet i Syrien.

Relaterat: Svenska kyrkans konferens i Malmö synliggör radikalt kluster

Årets seminarievecka utgör inget undantag från närvaron av radikaliserande eller radikala organisationer. Den 21 februari under årets konferensvecka genomförs ett samtal med representanter för ett av Svenska kyrkans samarbetsprojekt på Järvafältet tillsamman med representanter för bland annat Muslim Aid.

Muslim Aid Sweden, som för närvarande är i ansökningsprocess och dialog med biståndsmyndigheten Sida för att erhålla status som strategisk partner är i huvudsak finansierad av Muslim Aid UK. Muslim Aid UK är i sin tur för andra gången på mindre än tio år under utredning av ”Charity Comission” för samröre med terroristorganisationer och riskerar att få sina medel frysta samt tillståndet att bedriva biståndsverksamhet indraget.

Muslim Aid Sverige beviljades tidigare Coronastöd av Tillväxtverket vilket Ledarsidorna kunnat rapportera om. Muslim Aid Sverige representeras av den tidigare bostads- och IT-ministern Mehmet Kaplan (tidigare MP) som tvingades avgå från regeringen Löfven I 2006 efter att ha avslöjats med att ha haft samröre med de nationalfascistiska och islamistiska organisationerna ”Grå vargarna” samt ”Milli Görus”. Den senare organisationen har riskerat att förbjudas i Tyskland.

Även om Kaplan inte är representerad i  Muslim Aid Swedens styrelse tecknar han organisationen. Kaplan var den som undertecknade Muslim Aid Swedens ansökan om Coronastöd, i formella termer korttidsstöd, till Tillväxtverket.

Relaterat: Muslimska brödraskapet erhåller svenskt corona-stöd

I Muslim Aid Swedens styrelse sitter även Alve Högman, förbundsrektor vid studieförbundet Ibn Rushd där även Lamia el Amri är verksamhetsledare. El Amri är ordförande för Islamic Relief Sverige samt vice ordförande för Islamic Relief Worldwide, IRW. Tidigare var el Amri ordförande för IRW men tvingades avgå efter att brittisk media avslöjat omfattande antisemitiska vanföreställningar i organisationen. El Amri återinträdde i styrelsen 24 timmar efter hennes avgång men då som vice ordförande trots garantier vid avgången att hon inte skulle återinträda.

Relaterat: Nya avslöjanden om terrorsympatier inom Islamic Relief

Utöver Svenska kyrkans representant finns även det lokala civilsamhället representerat av Akademiska skolan i Järvas tidigare ledande företrädare. Akademiska skolan i Järva bytte under 2021 huvudman till Fryshuset då de fått sitt tillstånd indraget av Skolinspektionen som bland annat bedömt ledningen olämplig att bedriva skolverksamhet.

Ann-Charlotte Ramstaller, ansvarig utredare inför beslutet på Skolinspektionen, menade till Mitti i augusti 2021 att

”Det handlar om två delar egentligen; dels har vi sett olämpliga delar i ägar- och ledningskretsen, dels har bolaget en svag ekonomisk ställning.

”A world of neighbours” är ärkebiskopens eget projekt inom ramen för hennes ämbete och konferensveckan ”A week of neighbours” är att betrakta som ärkebiskopens interreligiösa arv till hennes efterträdare att förvalta där hon nu pekar ut den önskade färdriktningen.

En färdriktning som innebär att Svenska kyrkan fortsatt kommer inkludera och utvecklas tillsammans med organisationer som domineras eller står direkt under inflytande av det fascistiska Muslimska brödraskapet.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se