Så är Turkiet delaktiga i desinformationskampanjen riktad mot Sverige

Partiet Nyans. Turkiets president Erdogan gör tecknet för Grå vargarna i valrörelsen 2018. Foto: Ahval. Montage.
  • Fredag 11 Feb 2022 2022-02-11
E-post 263

Desinformationskampanjen som de senaste månaderna riktats mot Sverige och främst arabisktalande svenskar ökar nu i styrka efter att den regimkontrollerade kanalen TRT World nu aktivt sprider den vidare. TRT World anses internationellt vara en av det turkiska partiet AKP och regimens viktigaste propagandaverktyg som tidigare gjort reportage om det svenska Partiet Nyans.

Den desinformationskampanj som riktats mot Sverige och som haft svensk socialtjänstlagstiftning och svenska socialtjänstanställda som fokus har haft ett ursprung i Egypten. Den videosekvens som spelats in av en svensk barberare blev snabbt viral i sociala medier. Den sprids nu vidare i ett inslag i den turkiska statliga engelspråkiga kanalen TRT World.

TRT World är en turkisk internationell nyhetskanal som sänder på engelska 24 timmar om dygnet. Den drivs av Turkish Radio and Television Corporation (TRT) och är baserad i Istanbul. TRT World tillhandahåller världsomspännande nyheter och aktuella frågor med fokus på Turkiet, Europa, Afrika och västra och södra Asien. Förutom sitt huvudkontor i Istanbul har TRT World sändningscenter och studior i Washington D.C., London och Singapore. Det är medlem i Association for International Broadcasting.

TRT World har fått kritik för att inte uppfylla accepterad journalistik etik och standarder för oberoende och objektivitet. TRT World har förklarat att kanalen är finansiellt och redaktionellt oberoende av den turkiska regimen och att dess nyhetsinsamling och rapportering är precis som andra offentligt finansierade programföretag runt om i världen, med uppdraget att visa en icke-turkisk publik händelser från Turkiets synvinkel.

Dock rankades Turkiet 2020 på 154:e plats av 179 länder i pressfrihet av Reportrar utan gränser. Ahmet Abakay, ordförande för Modern Journalists Association, menar att Turkiet är ett av världens farligaste länder för journalister

I en forskningsrapport genomförd av professor Philip N Howard och Mona Elswah vid Oxford University konstateras att  Turkiet under president Erdogan avsevärt har ökat omfattningen av sina investeringar i verktyg för offentlig diplomati vari bland annat TRT kan anses vara ett av verktygen. Trots den repressiva miljön och lagstiftningen i Turkiet för journalister är dess mediemarknad en av de snabbast växande i världen. 

2015 lanserades den Istanbul-baserade engelskspråkiga TRT World med sloganen “där nyheter inspirerar till förändring”, kanalen lovade att ge opartisk bevakning av globala nyheter, med sina erfarna journalister som vänder sig till global publik. 

I studien undersöktes samspelet mellan offentlig diplomati och redaktionell policy på TRT World. Efter att ha genomfört djupintervjuer med TRT World-journalisterkonstaterade Elswah och Howard att kanalen har ändrat sitt innehålll från att vara Turkiets offentliga verktyg för diplomati till att bli i huvudsak AKP:s röst och plattform för kraftigt vinklad information och propaganda. 

Studien av TRT World fungerar idag som ett ramverk för att förstå hur internationella sändningsföretag verkar i länder där mediefriheten är begränsad.

Det är inte första gången som TRT World ger svensk inrikespolitik uppmärksamhet. Expressen kunde under valrörelsen 2018 rapportera om hur bland annat S-ledamoten Sultan Kayhan syns kampanja på en plats där väljarna ska ta valsedlar själva i ett tv-inslag från TRT World i Kulu i Turkiet. 

Relaterat: Partiet Nyans har inlett den svenska valrörelsen – I Turkiet

Den turkiska regimen har tidigare även givit det svenska Partiet Nyans stöd genom en annan turkisk kanal som kontrolleras av president Erdogan själv. 

Partiledaren Mikhail Yüksel och Partiet Nyans har fått omfattande uppmärksamhet i tidningen Yeni Şafak. Yeni Şafak  ingår i  Albayrak Group, som äger tidningen genom  Albayrak Media Group som även äger två TV-kanaler. Albayrak Group har en vittomspännande verksamhet som spänner från att leverera stridsfordon till den turkiska armén till att ansvara för återuppbyggnaden av jordbävningsdrabbade områden. En av sönerna i familjen som äger företagsgruppen har tidigare varit finansminister och gifte sig senare med president Erdogans dotter.

Genom att TRT World nu deltar i desinformationskampanjen mot Sverige höjs nu den politiska temperaturen i den svenska valrörelsen inför riksdagsvalet 2022. Det samtidigt som Partiet Nyans kopplingar och relation till främmande makts intressen, i detta fall Turkiet, blivit allt tydligare.

 

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar.

Ur dagens artikels extramaterial den brittiska studie som fungerar som ramverk för bedömning av hur media fungerar som verktyg i repressiva stater som hänvisas till i artikeln ovan.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se