Rysk-ortodoxa kyrkan: Kriget i Ukraina är bögarnas fel

Vladimir Putin / Patriark Kirill. Foto: Wikipedia. Montage.
  • Måndag 7 Mar 2022 2022-03-07
E-post 1021

Krigsretoriken under det ryska oprovocerade anfallskriget mot Ukraina innehåller nu en rad med symboler för att ena och motivera de stridande förbanden samt legitimera kriget mot den ryskortodoxa kyrkans hjärta. Den rysk-ortodoxe Patriarken Kirill menar i en predikan att det skulle vara bögarnas fel. Detta är lika logiskt som det är följsamt till Vladimir Putins tidigare kommunicerade åsikter och genomförda handlnigar.

Patriarken i Moskva har hittills inte kritiserat Rysslands invasion av Ukraina – men många hoppas på honom rapporterar tidningen Dagen. Men vad detta hopp baseras på är mer diffust då Patriarken, Kirill, historiskt alltid tagit maktens parti.

Det var därmed inte en överraskning för de flesta att den ryska ortodoxa kyrkans patriark skulle vara praktiskt taget stum om Vladimir Putins anfallskrig mot Ukraina. Patriarken Kirill, där vissa menar att han är en före detta KGB-agent, ses allmänt som intim med Kreml-tjänstemän – och underordnad den ryske presidenten. Vladimir Putin själv gästar med jämna mellanrum gudstjänster för att markera sin egen överhöghet.

Den rysk-ortodoxa ledarens olika uttalanden har kritiserats skarpt, även av medlemmar i hans egen kyrka.

När Kirill, dagen för invasionen, bara hänvisade till attacken som “aktuella händelser” och uppmanade båda parter att undvika civila offer möttes han av kritik som snabbt tystades.  Några dagar senare  menade Kirill att de som kämpade mot den ryska invasionen var “onda krafter” rapporterar bland annat den kristna tidskriften Aletia om. Samma onda krafter som stod bakom Pride-festivalen i Ukraina vilken även den fördömdes av Kirill i samma andetag.

Kirill har under en längre tid, ända sedan han valdes till sitt ämbete, öppet visat sitt motstånd mot HBTQ-rörelsen och menade tidigare att terrorsekten IS var ett resultat av en gudlös värld som accepterade samkönade äktenskap. Samma form av retorik använder sig Kirill av när han nu ger Vladimir Putins anfallskrig mot Ukraina legitimitet. Bland annat under förra helgens mässa i Kristus Frälsarens katedral i Moskva rapporterade La Croix.

Även om kyrka och stat i Ryssland är åtskilda i formella termer så utgör den rysk-ortodoxa kyrkan en av för var tid varje världslig ledares viktigaste maktbaser. Denna relation, där kyrkan är beroende av staten, har djupa rötter och den rysk-ortodoxa kyrkan har inte samma form av självständighet som till exempel den katolska eller den syrisk-ortodoxa. Varje Patriark, sedan Peter den Stores tid, har stått i beroendeställning till för var tid regerande tsar. 

En tradition som kom att fortsätta under sovjetkommunismen. Även om denna statsbildning vilade på en dogm där religionen var förkastlig och förtryckande insåg såväl Lenin men framför allt Stalin värdet av att ha en regimlojal kyrka i förtrycket av det ryska folket. Och detta synsätt har sedan tagits över och anammats av tjekisten Vladimir Putin.

Det var därmed ingen slump att ryska åklagare och domare åtalade samt lät fängsla tre medlemmar ur punkrockbandet Pussy Riot för blasfemi när de  sommaren 2012 dömdes tre av medlemmarna till två års fängelse för huliganism. Det efter att utan kyrkans medgivande ha genomfört ett regimkritiskt performance framför ett altare i Kristus Frälsarens katedral.

2020 greps bandet på nytt efter att ha draperat och hängt HBTQ-flaggor runtom i Moskva vilket rapporterades av bland annat NBC News. Samtidigt deklarerade bandet att den sjunde oktober, Vladimir Putins födelsedag, skulle bli den årliga HBTQ-dagen. Vladimir Putin har tidigare uttalat kritik gränsande till fobi mot HBTQ-kollektivet bland annat genom att vara motståndare till samkönade äktenskap.

Krigsretoriken innehåller nu en rad med symboler för att ena och motivera de stridande förbanden samt legitimera anfallskriget mot den ryskortodoxa kyrkans hjärta.

Att Patriark Kirill nu drog fram HBTQ-kortet, att det skulle vara bögarnas fel, är lika logiskt som det är följsamt till Vladimir Putins tidigare kommunicerade åsikter och genomförda handligar.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se