Turbulent i den borgerliga oppositionen

  • Måndag 28 Mar 2022 2022-03-28
E-post 143

Det ryska anfallskriget mot Ukraina har satt spår i allt fler partier och inte bara på riksnivå. På riksnivån odlas personkulter och på lokal nivå jämförs moderata kommunalråd med Vladimir Putin. Den senare för närvarande under utredning för folkrättsbrott.

Rysslands anfallskrig mot grannlandet Ukraina har kommit att prägla de flesta politiska partier på något sätt. Och det är långt ifrån eniga partier som kort innan valrörelsen börjar på allvar som försöker samla sig inför en ny verklighet.

Förutom Sverigedemokraternas 180-graders gir i Nato-frågan är moderaterna det parti som påverkats mest. 

Moderaterna menar sedan partiledaren Ulf Kristerssons debattartikel i DN att deras gamla princip om att en bred parlamentariskt majoritet för ett medlemskap självklart innefattar det socialdemokratiska partiet – den som Reinfeldt, Lundgren och Bildt under långa år har garanterat – inte längre gäller.

Den nya linjen får dock hårt motstånd från de moderater som står för en mer traditionell och samlande syn på Säkerhetspolitiken. Säkerhetspolitik är inget man har konflikter om.

– Jag hoppas man kan resonera sig fram till något där alla de stora partierna är eniga, säger Bildt i P3 på morgonen den måndag när Kristersson satt på regeringsplanet bredvid statsminister Magdalena Andersson upp till Narvik för att informera sig om den pågående Nato-ledda övningen.

En annan moderat som ägnat år åt utrikespolitik menar att

– Jag tycker det är korkat att mitt parti valt fel konflikt. Nu har vi gått med på en uppgörelse om försvarsanslagen men ska bråka om Nato. Det vore mycket klokare att göra tvärtom, ta det lugnt och låta regeringen hantera Nato men framhärda i att de här förstärkningarna till militären är otillräckliga.

Samtidigt visar helgens moderatkongress, som är att betrakta som partiets valupptakt, att de anammat mycket av kommunistregimers idéer om storsvulen propaganda.

I den annars så vindstilla kongresshallen vajade fanor med partiledarens ansikte till tonerna av bombastisk musik i suggestiv belysning. En manifestation som närmast för tankarna till nationella högtidsdagar i Peking, Moskva, Teheran och Pyongyang.

Till och med en så pass luttrad politisk kommentator som Viktor Barth Kron avhöll sig från att vidare kommentera Moderaternas  bild- och formspråk inför valrörelsen 2022.

Men kritiken mot moderaterna är inte endast intern. Från Medborgerlig Samling i Österåker jämförs det moderata kommunalrådet Michaela Fletcher handlag med Österåkers kommun med hur Vladimir Putins ledarskap i att hantera kriget i Ukraina. USA:s president Joe Biden menade under lördagen att Putin var en “slaktare” men så långt har inte Medborgerlig Samling Österåker gått i sin kritik mot kommunalrådet.

Än.

Faksimil MED Österåker annons

 

Vladimir Putin är idag under utredning för folkmord av bland annat Human Rights Watch. Det är okänt för Ledarsidorna om Medborgerlig Samling i Österåker har tagit några initiativ till om utredningen om Putins delaktighet i folkrättsbrott även omfattar det moderata kommunalrådet i Österåker.

Men att sätta in sin egen hemkommun i en global kontext för att få väljarna att känna delaktighet och öka förtroendet för det egna  partiets företrädare som erfarna statsmän är inte ovanligt. Företrädare som klarsynt ser de stora och avgörande sambanden.

Utfallet mot Moderaternas kommunalråd förvånar något då Medborgerlig Samling närmast är att betrakta som ett frihetligt allmänborgerligt parti i Gösta Bohmans tradition och kan tyda på att den politiska kartan i delar av Stockholmsregionen kommer att ritas om de kommande veckorna.

Ledarsidorna var under helgen i kontakt med företrädare för Medborgerlig Samlings nationella styrelse. Kommentarerna vittnar om att dessa inte var vare sig helhjärtat förtjusta i eller imponerades av den lokala avdelningens opinionsarbete.

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se