Ukrainakriget drar fram åsikter och värderingar i ljuset

Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas logo. Montage.
  • Måndag 14 Mar 2022 2022-03-14
E-post 380

Det är inte endast inom Sverigedemokraterna som Rysslands anfallskrig mot Ukraina skapat olika former av rörelser. I det regeringsbärande partiet Socialdemokraterna har anfallskriget dragit fram en rad olika rörelser samt inte minst värderingar i ljuset varav en del med om inte antisemitiska inslag så åtminstone antisionistiska.

Det är inte endast inom Sverigedemokraterna som Rysslands anfallskrig mot Ukraina skapat olika former av rörelser. Sverigedemokraterna har snabbt lagt om politik och har idag intagit näst moderaterna och liberalerna den mest Nato-tillvända politiken. En i sammanhanget rekordsnabb förflyttning från den tidigare mer Moskva-trogna linjen.

Efter Rysslands annektering av Krim-halvön visar studier att Sverigedemokraterna i EU-parlamentet åren efter att partiet i huvudsak aldrig röstade för förslag som kunde inverka menligt på Moskvas intressen eller påverka dess intressesfär negativt. Sverigedemokraterna intar en särställning även bland de EU-kritiska nordiska partierna genom att konsekvent ha lagt sig närmare en Moskva-orienterad linje.

 

Hur SD röstade i Europaparlamentet året efter Rysslands annektering av Krimhalvön.

Så sent som den 11 januari i år låg denna linje fast men har sedan dess övergivits. Fram till den 11 januari menade Sverigedemokraterna att Sverige skulle visa respekt för stormaktsbalansen, med andra ord implicit inkluderat annekteringen av Krim-halvön även om den fördömdes i andra sammanhang.

Denna linje övergavs slutligen i och med helgens valkonferens men hur denna nya positionering sedan kommer förankras i partiet samt hur enskilda medlemmar som varit med samt stöttat partiet och dess tidigare utrikespolitiska linje från inträdet i riksdagen återstår att se.

Socialdemokrat jämställer Israel med Rysslands aggressionskrig mot Ukraina

 

Också inom Socialdemokraterna pågår nu stora rörelser. Den ena – mer positivt insälld till Nato syns i media men partiinternt har nu en mer apologetisk rörelse kunnat märkas.

Medlemmar som menar att en eftergift till Vladimir Putin är nödvändig för att skona liv och att denna eftergift säkert tas tillbaka i en obestämd framtid. Empiri har visat att något sådant  som dessa medlemmar önskar aldrig har skett utan våld eller kunnat genomföras som när Sovjetunionen kollapsade under sin egen tyngd under 1990-talet.

Andra som nyttjar anfallskriget för andra syften inom socialdemokratin är Dima Sarsour, S, Uppsala, ersättare kommunfullmäktige samt ledamot i Utbildningsnämnden. Sarsour är även ledamot i Tro och Solidaritets styrelse i region Uppsala. Sarsour, som är av palestinsk börd vars far deltog i Ship to Gaza 2010 och till valet 2022 kandiderar till Riksdagen, positionerar sig som intersektionell feminist med ett stort antal internationella följare på Twitter.

I ett inlägg från den 12 mars menar hon att Ryssland nu använder sig av en israelisk manual för sin krigföring mot Ukraina. En form av retorik där Sarsour drar in konflikten Israel-Palestina, som inte alls är relaterad till Rysslands territoriella anspråk, som annars är Sarsours huvudsakliga engagemang. 

 

Sarsour titulerar sig på sitt Twitterkonto som ”Elected City Councillor” som i en svensk översättning blir vald borgmästare eller valt kommunalråd. Något som ger tyngd och nästintill officiell status internationellt åt hennes konto med främst engelskråkiga följare. Avsevärt mer tyngd än hennes faktiska och egentliga förtroendeuppdrag som är ersättare i kommunfullmäktige.

Sarsour tillhör det identitetspolitiskt orienterade Uppsala-distriktet inom Socialdemokraterna. Ett partidistrikt som nästan är lika antisionistiskt och nästintill antisemitiskt orienterat som partiets Skåne-distrikt.

Antisionismen och hatet mot staten Israel är dock mer utbredd i socialdemokraternas Uppsaladistrikt. Sarsours kollega i utbildningsnämnden, Pavlos Cavelier Bizas  (S), har tidigare (2016) kunnat avslöjas med om inta ha, så åtminstone haft antisionistiska övertygelser. Cavelier Bizas har menat att han ”äcklas” av staten Israel samt även USA. Idag tar Cavelier Bizas avstånd från sitt sätt att uttrycka sig då han menar att han utvecklats vilket Nyheter Idag tidigare rapporterade om..

Tobias Petersson på tankesmedjan Perspektiv på Israel tog del av Cavelier Bizas tweets. Han konstaterar i ett meddelande till Nyheter Idag att Cavelier Bizas twittrande kan anses som antisemitiskt enligt definition från IHRA, International Holocaust Remembrance Alliance.

Fräsmta företrädare för socialdemokraternas Uppsala-distrikt är utbildningsminister Anna Ekström samt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se