En lugn natt i Örebro, tyckte Public Service

Public Service: SR, SVT samt Utbildningsradion, UR.
  • Tisdag 19 Apr 2022 2022-04-19
E-post 1150

Oliver Dagnå, författare, reagerar starkt på hur främst Public Service presenterat helgens händelser i form av kravaller och upplopp i Örebro med flera städer. En vinkling och rubriksättning som har litet – eller inget – med det faktiska händelseförloppet att göra.

En ”lugn natt i Örebro”, kunde Sveriges Radio rapportera under lördagsmorgonen. Detta efter långfredagens kaosartade kravaller, där tolv poliser skadades, fyra polisfordon sattes i brand och där det var ett under att ingen avled. Men i rubriken till inslaget i Ekot var det viktigt att framföra att det i alla fall hade varit en lugnt natt.

”Lugn natt i Örebro efter upplopp”, löd hela rubriken under påskaftonsmorgonen, som i efterhand har bytts ut på Sveriges Radios webbsida. ”Lugn natt för kvinna efter våldtäkt”, hade varit en annan potentiell rubrik.

”Väldigt rörigt” tyckte visst SVT att det var under de våldsamma upploppen i Sveaparken i Örebro. Det var också denna målande beskrivning som fick sätta rubriken till artikeln på webben.

En ”aktivist” var det tydligen som sparkade på en liggande, dansk tv-fotograf i Skånegården i Malmö dit Paludans tilltänkta koranbränning i Landskrona hade flyttats. Det var i alla fall vem SVT såg utdela sparkarna.

Ovanstående exempel är bara ett axplock av hur stjärnorna på vårt älskade, skattefinansierade Public Service har valt att beskriva de extremt våldsamma och omfattande kravaller som skakat svenska städer under påsken.

Som skrivande journalist är det lätt att ibland råka överdriva eller underdriva olika skeenden med antingen för svaga eller för kraftiga ordalag. Det har även jag gjort mig skyldig till. Men de märkliga ordvalen hos public service följer ändå ett specifikt mönster. För samtidigt som en sparkande ligist benämns som en ”aktivist” och ett våldsamt upplopp beskrivs som ”väldigt rörigt”, så har man varit oerhört noggranna med – ibland nästan tvångsmässigt så – att kalla koranbrännaren Rasmus Paludan för högerextremist.

Jag har inga problem med att man kallar Rasmus Paludan för högerextremist. Med tanke på Ekstrabladets tidigare avslöjande om hur han sexchattat med pojkar så unga som 13 år hade jag heller inte haft något problem med om man kallade honom för något värre.

Men under påskens våldsamma korankravaller – med bilder på poliser som möts av omfattande stenkastning, poliser som retirerar från våldsamma pöblar, polisbussar som kapas och sätts i brand och polisjackor som stjäls av kriminella – är det inte Paludan som har varit problemet.

Han må vara den  lilla tändstickan som tänt elden, men bensinen låg redan uthälld över alla våra förorter, redo att sätta landet i lågor.

De omfattande problem som vi nu ser det våldsamma resultatet av har tillkommit på grund av en inkompetent politikerklass och en undermålig polisledning som inte kunnat få kontroll över situationen i våra förorter. Men också av en befolkning som – ibland nästan medvetet – låtit sig luras av propagandan från statliga politruker.

En ohållbar och på tok för generös invandringspolitik tillsammans med en utebliven assimileringspolitik och en alldeles för flat kriminalpolitik är bara några av de saker som bidragit till att hälla ut bensinen.

Hur vi hamnade här, vilka beslut som togs och vilka som inte togs, hade varit intressant om de skattefinansierade bjässarna på Public Service – med en årsbudget på drygt 8,5 miljarder kronor – kunde nysta i. Men inte ska vi väl peta i det där variga såret? tänkte vårt käraste Public Service.

Det blev ju trots allt en lugn natt i Örebro.

 

Oliver Dagny

Författare och reporter på Nyheter Idag

 

Källor:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/upplopp-for-tredje-dagen-i-rad-i-samband-med-hogerextrem-manifestation

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-s-reporter-i-orebro-polisen-har-inte-kontroll?fbclid=IwAR066MrrLKq1n-XjcyhHu6_s2N0UK64h8txUzq0RJ1VWDd9zD0NALVBKivA

https://www.mprt.se/sanda-och-publicera-media/public-service/

https://sverigesradio.se/artikel/lugn-natt-i-orebro-efter-upplopp

https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/paludan-i-grov-sexsnak-med-boern/8812577?ilc=c

 

 

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se