Schori gav Moskva grönt ljus för ockupation av Polen

Polen / Pierre Schori. Foto: Wikipedia. Montage.
  • Onsdag 13 Apr 2022 2022-04-13
E-post 2792

Den svenska Nato-debatten hårdnar och motståndarna till en anslutning mobiliserar. En central person i motståndet mot en anslutning är tidigare biståndsministern Pierre Schori. Schori har under hela sin karriär varit en del av det som kommit att utvecklas till den svenska eftergiftspolitiken till Moskva och skall idag enligt uppgift intervjuas i Sveriges Radio.

Idag på eftermiddagen gästas SR P1 i Nordegren & Epstein av den tidigare biståndsministern och ambassadören Pierre Schori (S). Schori skall, enligt uppgift, redogöra för varför han är motståndare till att Sverige ansluter sig till försvarsalliansen.

Få socialdemokrater har haft en så stor påverkan på Sveriges relationer med sin omvärld under en så lång tid. Sedan slutet på 1960-talet har Schori alltid varit en del, eller i utkanten, av händelseförloppen. Inte sällan dramatiska sett i ett historiskt perspektiv.

Första gången som Schori var en del av ett avgörande händelseförlopp, som kom att få effekter långt in i våra dagar, var 1969. Schori ingick då i en socialdemokratisk delegation bestående av den dåvarande partisekreteraren Sten Andersson samt SSU respektive Broderskaps (idag Tro och Solidaritet) på ett besök i Algeriets huvudstad Alger. Besöket resulterade i ett skifte i hur den palestinska terrororganisationen PLO definierade sig själva och presenterades för omvärlden.

Innan resan presenterades palestinierna som palestinska araber av regeringar och internationell press. Dagen efter hemkomst påbörjades ompositioneringen när såväl Andersson som Schori endast benämnde dessa som ”Palestinska flyktingar” och inte minst “det Palestinska folket”, en term som tidigare inte använts i någon större omfattning. Som blev avgörande för framtiden. Ett namnbyte, eller en omdefiniering alternativt ett narrativ som skedde i praktiken över natt visar slagningar i det svenska mediearkivet.

Anomalin uppstod även i att det inte var PLO som i egentlig mening själva var initiativtagare till ompositioneringen.

I en parallell process, som leddes av bland annat Rumäniens diktator Ceascescu samt DDR:s statsledning uppmanades PLO:s ledare Yassir Arafat att ”upphöra med sin verksamhet som karriärterrorist och istället agera som statsman”. Ceascescu menade ordagrant att Yassir Arafat var tvungen att börja bygga en stat med statliga institutioner för att bygga långsiktig trovärdighet som statsman.

Denna dokumentation finns bevarad i bland annat US National Archives i Washingdon D.C samt Wilson Archives.

Arafat ändrade i samband med detta kurs under 1972, tog avstånd från Svarta September som under OS i München genom terrordåd mördat 11 israeliska olympier. 1973 öppnade sedan PLO sitt första kontor i forna Öst-Berlin för att senare öppna ett motsvarande i Stockholm. Under hela denna process fanns duon Andersson/Schori nära till hands. Som birollsinnehavare eller statister i skuggorna. En process som i varje fall delvis orkestrerades från Moskva och Kreml.

Arafat kom återkommande att hylla sin vänskap med Sten Andersson som hans “bästa vän”.

Och det kunde senare dokumenteras att i varje fall den andra halvan av denna duo, Pierre Schori, i andra sammanhang hade uttalade preferenser för Moskvas behov.

Schori uttalar explicit stöd till Moskvas ockupationsplaner

 

1980 oroades den dåvarande Warzawa-pakten av strejker i den polska staden Gdansk. Strejkerna leddes av en okänd varvsarbetare, Lech Walesa. Walesa skulle senare bli Polens president men det visste han inte då när han stod på barrikaderna som strejkledare. För en strejk som fått Moskva att darra. Risken fanns att strejken i sig skulle sprida sig och börja ställa krav på en demokratisering av Polen samt att Polen bröt sig ur Warzawapakten. Något som till varje pris måste stoppas då Moskva då skulle riskera att destabilisera Warzawapakten samt inte minst förlora en buffertstat.

På samma sätt som Ryssland nu säkrar en buffertstat genom anfallskriget mot Ukraina.

Strejkerna kom att upphöra i samband med “Luciakuppen” i december 1981. Då utfärdades undantagstillstånd, medan Solidaritet förbjöds och de flesta av rörelsens ledare greps. Wałęsa satt i husarrest i ett knappt år. År 1983 fick Wałęsa motta Nobels fredspris, men han lät sin fru åka och hämta priset av rädsla för att inte få inresetillstånd till Polen igen

Situationen bedömdes vara så allvarlig för Sovjetunionen att den behandlades på Socialistinternationalens presidiermöte den 17 december 1980. I det CIA-protokoll som upprättades,  St 241/108, 17 December 1980 Excerpt from item 108 of Minutes No. 241 of the Central Committee Secretariat, där hemligstämpeln hävdes 2007.

Av materialet framgår att Pierre Schori gav sitt, och de svenska socialdemokraternas stöd, för Sovjetunionens krav på en invasion av Polen.

Och Lech Walesa? Walesa blev Polens förste demokratiskt valde president efter murens och Warzawapaktens fall. Walesa var president för Polen den 22 december 1990 – 22 december 1995.

När nu Pierre Schori gästar Sveriges Radio hos Nordegren & Epstein, som han träffat flera gånger tidigare, bör det vara ett rimligt krav från allmänheten på programledarna att de ställer frågor kring hur Schori resonerade de dramatiska dagarna i december 1981.

När han, å partiets vägnar och i egenskap av internationell sekreterare, gav Moskva grönt ljus för att invadera ett grannland till Sverige.

På samma sätt som Moskva och Vladimir Putin, med samma motiv drygt 40 år senare startat ett anfallskrig mot Ukraina.

 

Extramaterial:

I dagens artikel finns källmaterial som berör hur och när Pierre Schori ställde sig bakom forna Sovjetunionens invasionsplaner av Polen 1980. Detta källmaterial har raderats av Scribd som ansvarar för databasen. En tjänst jag betalar mer än 1 000 kronor per år för.

Utdrag av St 241/108, 17 December 1980 Excerpt from item 108 of Minutes No. 241 of the Central Committee Secretariat.

Materialet är bara en av de många urkunderna i form av faksimil från olika arkiv som Bo Theutenberg presenterat i sina memoarer, Dagbok från UD.

Ledarsidorna har nu laddat upp materialet i egen databas. Klicka på länken.

UDRAG-UR-BO-J-THEUTENBERG-SORSA-PALME-SCHORI (dragen)

Bli prenumerant. Så jag kan överleva även detta.

Nu blev det obehagligt på riktigt.

 

Ursprunglig inbäddning där Scribds radering av materialet blir tydlig.

 

Utdrag av St 241/108, 17 December 1980 Excerpt from item 108 of Minutes No. 241 of the Central Committee Secretariat.

Materialet är bara en av de många urkunderna i form av faksimil från olika arkiv som Bo Theutenberg presenterat i sina memoarer, Dagbok från UD.

Utdrag Ur Bo Theutenberg källmaterial från “Dagbok från UD” by Johan Westerholm on Scribd

 

 

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se