Partiet Nyans gör entré i det mediala finrummet

Partiet Nyans afficher i Kulu, Turkiet, 2021. Läsarbild.
  • Måndag 9 Maj 2022 2022-05-09
E-post 148

Partiet Nyans bryter nu igenom i det svenska medielandskapet inför valet i september. Rapporteringen, av bland annat Dagens Nyheter, vittnar om en yrvakenhet från media och opinionsbildare inför det faktum att Sverige med Partiet Nyans fått sitt första uttalat islamistiska parti. Ett parti som inte bara vill införa repressiva förändringar i de universella mänskliga rättigheterna utan även vilar för sina framtida framgångar på väljares klantillhörighet och andra sponsorer. Såsom främmande makt.

Efter den uppmärksammade desinformationskampanjen i vintras, där svensk socialtjänst anklagades för att kidnappa barn hamnade en av partiets Nyans viktigaste frågor – den som partiet kallar LVU-missbruket – i rampljuset. Den danske högerextremisten Rasmus Paludans koranbränningar har ytterligare ökat intresset för partiet rapporterar Dagens Nyheter i en första mer granskande artikel om det som är den tidigare centerpartisten Mikhail Yüksels skapelse.

Mikhail Yuksel uteslöts ur Centerpartiet efter att ha haft samröre med den nationalfascistiska turkiska organisationen Grå vargarna, det fascistiska regeringspartiet MHP:s ungdomsorganisation och står det regeringsbärande turkiska fascistiska AKP nära. Yüksel har sedan en längre tid inlett den svenska valrörelsen i Turkiet i bland annat den turkiska staden Kulu där många återvändande svensk-turkar lever samt framträtt i av AKP kontrollerad media.

Relaterat: Partiet Nyans inleder valrörelsen – I Turkiet

Yüksel menar att han inom kort kommer att mantalsskriva sig i Stockholm för att kunna kandidera till Stockholms stads kommunfullmäktige. För att nå dit bedömer han att han behöver 18 000 röster i lokalvalen. För att nå dit är Partiet Nyans öppna med att de fokuserar, som uttalat islamistiskt parti, på muslimer samt de som annars inte röstar. Även det med stor sannolikhet migranter med bakgrund i Mellanöstern.

Arabisk fascism

 

Partiet Nyans vill som islamistiskt parti ge muslimer särrättigheter i grundlagen och samtidigt införa blasfemilagstiftning. En förändring i den tidigare regeringformen som genomfördes 1970/71 då skändande av rikssymboler togs bort som straff ur grundlagen. Partiet Nyans vill återinföra denna lagtektniska mekanism i syfte att skydda religiösa symboler. Något de delar med Sverigedemokraterna som vill återinföra lagrummet för skydd av rikssymboler.

Relaterat: Därför är Partiet Nyans ett rasistiskt parti

Partiet Nyans vill även ge särrättigheter till muslimer genom att upphöja dessa till att vara en nationell minoritet trots att de saknar, förutom den religiösa markören arabiska som Koranens språk, gemensam kultur och ett gemensamt modersmål. Även afrosvenskar bör få status som nationell minoritetsgrupp menar partiet i sitt partiprogram trots att dessa är än mer diversifierade i ännu större omfattning och delar endast markörer i form av hudfärg och ursprungskontinent.

Entreprenören och socialdemokraten Jan-Emanuel Johansson avser Parallellt med den pågående turnén med Jimmie Åkesson även inleda en samtalsturné med partiet Nyans och den kontroversielle imamen Abdul Wadod vilket Nyheter Idag var först att rapportera om.  Johansson menar att

–  Jag satt ju i en valgrupp om mitt parti (Socialdemokraterna) skulle ta debatten med Sverigedemokraterna. Och jag var ju för, men sedan valde partiet motsatt linje. Men jag fortsatte ju hålla min linje, att samtal är bättre, debatt är bättre. Om du har bra argument behöver du inte fly motståndaren. För då är du trygg och kan vinna debatten. Men vi valde ju att ducka och försvinna.

–  Därför vill jag inte göra samma misstag som förra gången, utan på ett tidigt stadium ta en debatt med ett parti som jag – utifrån det jag hört om dem och läst om dem – inte uppskattar. Därför vill jag göra tvärtom, att ta debatten istället för att distansera mig och säga att dem vill jag inte prata med, att fråga vad de vill och bemöta argumenten.

Vilken effekt på valresultatet som Johanssons samtalsturné med Partiet Nyans kommer få är egentligen för tidigt att avgöra men att turnén skulle få några andra effekter än att lyfta fram partiets existens ytterligare är i praktiken uteslutet.

Partiet Nyans är ett islamistiskt parti som förlitar sig på den vallogik som råder i dess sympatisörers ursprungsregioner vilket gör att eventuella sak- eller politiska argument inte är något som värderas lika  högt som det som Nyans spelar på; klantillhörighet och andra lojaliteter.

Inte sällan med utländska intressen bakom.

Förutom att Partiet Nyans i allmänhet och Mikhail Yüksel i synnerhet har Nyans det fascistiska turkiska partiet AKP bakom sig har Yüksel i och med detta hela den turkiska statliga myndigheten Diyanet.

Relaterat: Så fjärrstyrs Partiet Nyans från Turkiet

Den religiösa myndigheten Diyanet driver och finansierar idag nio moskéer i Sverige samt ett okänt antal turkiska kulturcentra. Partiet har även rekryterat tongivande representanter för andra diasporor, såsom den somaliska, samt fått ett positivt mottagande av imamen Salahuddin Barakat i Malmö. Barakat är att betrakta som Malmös vice borgmästare och muslimska väljare röstar i regel i den riktning som Barakat pekar.

Det är inte fel att peka på att Partiet Nyans kommer utnyttja moskéstrukturen för att vinna valframgångar och även att de kommer försöka mobilisera de migranter som fortfarande är utländska medborgare. Dessa ar rösträtt i val om de har varit mantalsskrivna i minst tre år i samma kommun. De får då rösta i kommun- och regionvalen.

Det är med andra ord rimligt att anta att Partiet Nyans kommer in i lokala parlament och att Mikahil Yüksels ambitioner inte stannar vid valet 2022. Genom att mantalsskriva sig i Stockholm och kandidera till Stockholms kommun- och regionfullmäktige kommer han närmare riksmedias redaktioner vilket ger honom än bättre förutsättningar att kunna ta Nyans in i riksdagen vid valet 2026.

Men det kan ske redan nu.

Då det finns en möjlighet att komma in i riksdagen på ett enskilt mandat om den enskilde får minst 12 procent i en enskild valkrets finns det förutsättningar, om än små, för Yüksel att äntra riksdagen på ett mandat från antingen Dalarnas eller Kronobergs alternativt Jönköpings län där det finns till partiet lojala moskéer eller turkiska intressen som redan uttalat sitt stöd.

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se