Tillbaka till stenåldern

Khashayar Farmanbar, Annika Strandhäll. Foto: Pressbild Regeringen.se
  • Onsdag 27 Jul 2022 2022-07-27
E-post 2012

När energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar bjuder in till blocköverskridande samtal om Sveriges energiförsörjning finns det goda skäl att inte hörsamma den formen av initiativ. Sist oppositionen satte sig ner med regeringen ledde det till fyra nedlagda kärnkraftverk och en förestående rivning av 1 900 vattenkraftverk. Att delta i dessa samtal är liktydigt med att gå på sin egen begravning.

Regeringen  meddelade under förra veckan att de efter valet bjuder in till samtal över blockgränsen om energiförsörjningen. Det sade energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar vid en pressträff om Sveriges energiförsörjning på tisdagen, tillsammans med och klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Enligt energiministern krävs det nu politisk samling över blockgränsen om energiförsörjningen och frågan kräver långsiktighet. Energifrågan ska inte politiseras, tillade han.

“Vi behöver all säker och hållbar elproduktion vi kan få”, sade Farmanbar.

Annika Strandhäll sade att regeringen ska arbeta för ännu mer förnybar energi, såväl små- som storskalig. Hon sade att regeringen är villiga att kompromissa.

“Nu lägger vi alla stridsverktyg år sidan…det är det bästa vi kan göra både kort- och långsiktigt”, sade hon enligt TT.

Sist regeringen bjöd in till en blocköverskridande energiöverenskommelse var efter valet 2014. Samtalen leddes då av Farmanbars företrädare Ibrahim Baylan. Dessa samtal resulterade i den energiuppgörelse som präglar dagens situation med fyra nyligen nedlagda kärnkraftreaktorer, som bara de svarat för avgörande delar av energiförsörjningen. Av Elområde tre och fyra, samt att 1 900 vattenkraftverk riskerar rivning då Baylan och regeringen Löfven vikt sig för miljöpartiets krav att inarbeta EU:s artskyddsdirektiv i överenskommelsen.

För Miljöpartiet är alla andra energikällor än vindkraft oacceptabla ur ett ideologiskt perspektiv. Miljöpartiet vilar, i likhet men andra extrema klimat- och miljörörrelseorganisationer, på filosofen Martin Heidegers syn på människans samspel med naturen. Att alla ingrepp är att likna vid en våldtäkt och att ändra ett vattendrags lopp är en våldtäkt på naturen med irreparabla konsekvenser.

Relaterat: Vad kostar vindkraften?

Endast vindkraft är acceptabelt vilket även nu ser ut att prägla ministerduon Farmanbar-Strandhälls politiska utspel även om inbjudan i retoriska termer kan tolkas annorlunda.

Framför allt energiminister Khashayar Farmanbar har bundit upp sig kring vindkraft av olika slag med i huvudsak helt orealistiska prognoser för när och hur vindkraft kan kompensera för hans företrädares genomförda politik. Khashayar Farmanbars politk granskades av SR Kaliber, en granskning där det blev uppenbart att Farmanbar baserar sin och Sveriges politik på allt ifrån rapporter som inte finns, låtsasforskning till helt orealistiska förväntningar på hur lång tid det tar att dra om stamnätet.

Relaterat: Vad kostar allt runt vindkraft? Egentligen?

Farmanbar menar att det kan ta ett eller två år att koppla in de vindkraftparker som fortfarande inte är färdigbyggda till stamnätet men nämner inte att det enda projekt som kan jämföras, den Södra länken som skulle koppla ihop Elområde fyra med Mälardalen tog 24 år att bygga. 

Den Södra länken levererar heller inte efter invigning avsedd effekt utan går på ungefär 50 procent av sin teoretiska kapacitet. Detta eftersom regeringen valde att försämra de kommersiella villkoren för Oskarshamnsreaktorerna samt två i Ringhals retroaktivt vilket ledde till en nedsläckning av totalt fyra reaktorer.

Det var dessa reaktorer som skulle spänningssätta Södra länken med en grundspänning för att möjliggöra export av andra energislag till södra Sverige.

Relaterat: Den stora vindkraftbluffen

Sverige står idag inför inte bara en femdubbling av elpriserna i konsumentledet sju år efter att Ibrahim Baylans förhandlingsresultat nu bär frukt. Det saknas grundkapacitet i elnätet för en säker drift. I skrivande stund pågår förberedelser för elransonering i Sydsverige inför den kommande vintern. Utöver de aviserade prisökningarna.

Även om den borgerliga oppositionen inledningsvis ställt sig kallsinniga till att hörsamma Farmanbars inbjudan finns inga garantier att de inte skulle komma krypande till förhandlingsbordet.

Varje förhandling med regeringen inom energiområdet har slutat med en katastrof för svenska medborgare och företagare. Och förutsättningarna har aldrig varit så dåliga som nu. Eller så gynsamma om man vill se det ur Farmanbar och Strandhälls perspektiv.

Vad Ibrahim Baylan lyckades skapa grunden för tillsammans med Åsa Romson och Per Bolund under Stefan Löfvens fasta ledarskap ser ut att kunna fullbordas av ministerduon Khashayar Farmanbar och Annika Strandhäll.

Hur Sverige med full kraft och med stor entusiasm kastar sig tillbaka till ett stenåldersliknande tillstånd.

 

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se