Första februari – World Hijab Day

Bidrag från Charlie Hebdos tävling 2023 om bästa karikatyr mot Irans teokratiska regim,
  • Onsdag 1 feb 2023 2023-02-01
E-post

Idag högtidlighålls årets World Hijab Day. Det sker i ljuset, eller skuggan av Mahsa Aminis, Elnaz Rekabi, Sara Khadem och ett oräkneligt ytterligare antal kvinnors öde. världen över. Kvinnor vars namn kommer förbli lika okända som deras öde.

Under gårdagen kunde bland annat The Guardian och DN rapportera om ett yngrer par som av iranska myndigheter  anklagats för att ha uppmuntrat dåligt leverne. Astiyazh Haghighi, 21 år och hennes fästman Amir Mohammad Ahmadi, 22, har nu dömts även för att ha ”mötts upp med intentionen att skada nationens säkerhet”. Båda ska avtjäna 10 år och 6 månader i fängelse.

Videon som lades ut på Twitter visar hur de båda dansar tillsammans Frihetsrondellen i Teheran.  Astiyazh Haghighi bär ingen slöja och videon har blivit en symbol för motståndet mot det religiösa förtrycket i landet. Sedan oroligheterna inleddes för flera månader sedan har flera demonstranter har dömts till döden och avrättats offentligt och ännu fler uppges ha dödats av myndigheterna  i utomrättsliga processer.

World Hijab Day firar 10 år

Idag är det tio år sedan högtiden “World Hijab Day”, WHB, grundades av Nazma Khan. Idag högtidlighålls dageeen i 140 länder. I sin programförklaring menar WHB att dagen skall högtidlighållas genom att “kvinnor av alla religioner och bakgrunder bära och uppleva hijab för en dag och att utbilda och sprida medvetenhet om varför hijab bärs.” 

Under de senaste 10 åren har World Hijab Day stadigt vuxit från ett mindre evenemang i sociala medier till World Hijab Day Organisation, en nätverksorganisation “som är engagerad i att avveckla bigotteri, diskriminering och fördomar mot muslimska kvinnor”.

Relaterat: Flickan som överlevde – ska det vara så svårt att förstå?

Årets World Hijab Day firas i ljuset av den iranska moralpolisens mord på iranskan Mahsa Aminis. Aminis dödes för brottet att bära sin hijab på ett felaktigt sätt. Även andra händelser ramar in årets World Hijab Day.

I oktober tävlade den iranska bergsklättraren Elnaz Rekabi utan hijab i International Federation of Sport Climbing championships i Seoul, Sydkorea. Detta tolkades som ett stöd till de omfattande protesterna på hemmaplan. Efter att Rekabi återvänt till Iran påtvingades hon att be om ursäkt och försvann. I december rev den iranska regimen hennes familjs hem.

Den iranska schackspelaren Sara Khadem tävlade utan hijab vid International Chess Federation Championships 2022 i december. Hon lever för närvarande i Spanien och undviker att återvända även om hennes familj är kvar och hotas.

Även om slöjapologeter och – förespråkare idag inte är lika öppna med sitt stöd för den förtryckande symbol som slöjan utgör missionerar flera muslimska civilsamhällesorganisationer för tvånget. Till sin hjälp har dessa bland annat professor Jamal Badawis bok ”Kvinnan i Islam” som översattes till svenska av Islamguiden. För detta arbete i folkbildningens tjänst erhöll Islamguiden 2009 studieförbundet Ibn Rushds årliga hederspris. Badawi menar att kvinnor från det att de nått könsmogen ålder, i praktiken från 12 år, är tvingade att bära huvudduk i någon form. Syftet är bland annat att inte stimulera mäns sexuella lustar i allt för stor omfattning. Det åligger kvinnorna att kontrollera männens sexualitet, männen har inget ansvar trots att de är kvinnors förmyndare enligt Islamguidens tolkningar av Koranen.

Såväl studieförbundet Ibn Rushd som Islamguiden erhåller omfatttande skattefinansiering för sin verksamhet.

I Sverige har de som opponerat sig mot slöjan som symbol för makt och förtryck inte drabbats lika hårt som i Iran. Men opinionsbildare som Sara Mohammed (GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime), Amineh Kakabaveh (VHEK, Vare sig hora eller kuvad), Soheila Fors (Föreningen Khatoon med Saras hus för skydd av hedersutsatta familjer) har anklagats för rasism och andra klandervärda egenskaper. Anklagelserna har inte bara kommit från islamistiska organisationer utan även från svenska opinionsbildare och politiker genom åren.

Relaterat: Så blev Centerpartiet hederskulturens möjliggörare

Bland de svenska politiker som historiskt visat stöd för slöjan märks Veronica Palm, Gudrun Schyman  men även Kristina Persdotter. Persdotter var den tidigare statsminister Stefan Löfvens samt senare utbildningsminister Anna Ekströms statssekreterare.

Idag högtidlighålls årets World Hijab Day. I ljuset av Mahsa Aminis, Elnaz Rekabi, Sara Khadem, Astiyazh Haghighi och ett oräkneligt ytterligare antal kvinnors öde. Kvinnor vars namn kommer förbli lika okända som deras öde.

Relaterat: Hederskulturens medlöpare

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se