Förklara Danmark krig!

På SVT-morgon idag på morgonen förklarar inrikesminister Anders Ygeman (S) om vilka han kommer att träffa under sin resa till Malmö med anledning av de många dödsskjutningar i staden. Bara i år har 11 mord inträffat. Mer än ett i veckan.

Jag ska träffa en massa folk. Dels de som är oroliga, dels mina politiska motståndare som vill göra en politisk sak av det hela.

Inrikesministerns inställning förvånar. Det är bara politiken som kan göra skillnad i den resursallokering som kommer att krävas för att komma tillrätta med Malmös problem. 11 mord på mindre än tio veckor bör betecknas som ett problem, i praktiken två i veckan närmare bestämt.

Malmö är även att betrakta som politisk-ekonomisk katastrofzon.Detta beskrivet av författaren Lars Åberg i boken ”Framtidsstaden” som recenserats på Ledarsidorna.

En ”quick fix” på den politiska huvudvärken är annars att förklara Danmark krig under förmiddagen för att framåt lunch kapitulera och erbjuda oss att dra oss tillbaka till 1645 års gränser (freden vid Brömsebro) då Skåne fortfarande fick tillhöra Danmark. Skåne blev svenskt först 1658 vid freden i Roskilde.

Denna lösning kan gynna alla parter utom de som är orosmomenten. Skåne får på köpet en dansk livsmedelspolitik och vi svenskar blir av med en akut politisk huvudvärk.

Med danska lösningar, som präglas av väsentligt mer pragmatism och tydlighet än de som Malmös politiska majoritet och Sverige gjort, kan situationen lösas men förutsätter att vi avträder Skåne till danskarna efter att vi har kapitulerat.

 

Om författaren

Johan Westerholm
Johan Westerholm
Redaktör och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se. Fd underrättelseofficer med studier i politisk islam. Bott i Stockholm, Madrid, London och Boston men nu landat i Furusund.

Kommentarer

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av det regelverk som Myndigheten för Radio och TV för var tid beslutar om.
Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver i kommentatorsfältet. Dina kommentarer faller under ditt eget ansvar.