Inte bara olyckligt – UD sprider ren antisemitism

Utrikesminister Margot Wallström (S) jämför i dagens DN-intervju den iranska lag som påbjuder slöja med hur man klär sig i en synagoga. Uttalandet har väckt reaktioner.  Lena Posner Körösi, före detta ordförande för Judiska centralrådet, konstaterar kort att uttalandet var

”En ren förolämpning”.

Problemet för Wallström är inte bara historielösheten. Innan den iranska revolutionen 1979 fanns ingen lag i Iran som reglerade slöjtvång utomhus. Bryter en kvinna mot den lagen kan detta osedliga beteende straffas med upp till 72 piskrapp. Motsvarande straff för att inte bära kippa vare sig utomhus eller inomhus finns inte annat än att artigt men bestämt bli avvisad från synagogan. Att män bär kippa inomhus, i en synagoga, är en mer än tvåtusen år gammal tradition. Israel har inte lagstiftat om ett kippa-tvång och brott mot denna tradition renderar aldrig i 72 piskrapp mot en naken överkropp. Är piskan inoljad, vilket är tradition, så skär den genom huden som en varm kniv skär genom smör. Brutaliteten i detta straff, och skadorna som det medför, bör vara känt av UD:s politiska ledning. I varje fall är det väl känt av de som reser i regionen i andra ärenden.

Utrikesministern är inte bara felaktigt ute, hon sprider grova antisemitiska vanföreställningar och bidrar därmed till att legitimera en av regeringen initierad hatbrottskultur i det längre perspektivet. 

Det är inte första gången utrikesministern hamnar i den antisemitiska retoriska verktygslådan. Och förklaringen varför hon hamnar där med sådan tät frekvens är att huvuddelen av hennes politiska stab kommer från Olof Palmes Internationella och SSU där flertalet har iranska rötter. Det hat mot staten Israel som Iran känner, även de iranier som lever i diasporan, är påtagligt.

Judar i Sverige kläms mellan anhängare till Muslimska Brödraskapet, i bland annat Malmö som har Hillevi Larsson, riksdagsledamot S som allierad, tillsammans med Socialdemokrater för Tro och Solidaritet samt de shiamuslimer som idag gör politisk karriär inom SSU och Olof Palmes Interntaionella Center. Dessa två grupper gör idag en snabb karriär på UD då kabinettsekreterare Annika Söder (S) uppges vara helt besatt av Palestina.

Utrikesministerns förolämpning är därmed inte onaturlig. I den kontext hon lever i finns en mer än tusen år gammal antisemitism som trots polerade ytor idag verkar slå igenom allt oftare.

 

Om författaren

Johan Westerholm
Johan Westerholm
Redaktör och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se. Fd underrättelseofficer med studier i politisk islam. Bott i Stockholm, Madrid, London och Boston men nu landat i Furusund.

Kommentarer

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av det regelverk som Myndigheten för Radio och TV för var tid beslutar om.
Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver i kommentatorsfältet. Dina kommentarer faller under ditt eget ansvar.