Kaplans omedelbara kommentar till Fadimes död

Med anledning av hedrandet av Fadime Sahindals död, som konsekvens av den hederskultur som råder i vissa diasporor, har det kommit fram mer information om var Mehmet Kaplan, före detta minister i regeringen Löfven, sade till Bam Björling när de möttes på väg in i TV-studion bara dagar efter att Fadime mördats av sin far. När Kaplan, då ordförande för Sveriges Unga Muslimer, mötte Björling spände han blicken i blicken i henne och sade:

Det var rätt att hon dödades

Citatet är avstämt av Ledarsidorna.se med Björling. Uttalandet av Kaplan överensstämde i övrigt med Fadimes berättelser innan hennes död om hur Mehmet Kaplan agerat i förhållande till familjen Sahindal. Ytterligare tecken på att Miljöpartiet har diffusa kopplingar till hedersrelaterat våld och vill se genom fingrarna på detta kom när bland annat Yvonne Ruwaida ”beordrade” Björling att hon fick inte tala om hedersvåld. Björling lämnade Miljöpartiet i samband med att Kaplan utsågs till minister.

Detta sätter SUM, Sveriges Unga Muslimer, samt Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa i en tydligare dager. SUM har nyligen förlorat statsbidragen samt SMFR har gjort sig kända genom bland annat Yasri Khan som vägrar ta kvinnor i hand. Organisationerna förenas av att ha haft Kaplan som ordförande. Mehmet Kaplan har, vilket är allmänt känt, varit miljöpartiets språkrör Gustav Fridolins mentor sedan lång tid varför en viss press på Fridolin och Miljöpartiet sannolikt kan vara av klargörande natur i frågan om var detta parti står.

 

Redaktörens kommentar:

Detta format, med kortare kommentarer och analyser till dagsaktuella händelser kommer vidareutvecklas under 2017. Allt möjliggörs av er läsare och ert stöd och era donationer.

Redaktionen passar på att tacka för inkomna och framtida donationer. Det är ni läsare som är Ledarsidorna.se.

 

Om författaren

Johan Westerholm
Johan Westerholm
Redaktör och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se. Fd underrättelseofficer med studier i politisk islam. Bott i Stockholm, Madrid, London och Boston men nu landat i Furusund.

Kommentarer

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av det regelverk som Myndigheten för Radio och TV för var tid beslutar om.
Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver i kommentatorsfältet. Dina kommentarer faller under ditt eget ansvar.