NOTIS: Alla har rätt att ändra åsikt men ingen har rätt att bete sig som ett svin

Inför de blocköverskridande samtalen om åtgärder mot terrorism överväger Miljöpartiet bland annat fotbojor på personer som har fått avvisningsbeslut, skriver Dagens Nyheter. Ett liknande förslag har lagts av kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor tidigare i veckan. Men hur uppriktig är Miljöpartiets nya position?

Det är överlag välkänt att Miljöpartiet motsatt sig alla skärpningar av lagrummen runt papperslösa. När den rödgröna regeringen så sent som i september 2016 presenterade en rad förslag för att fler personer som fått avslag på sin asylansökan ska lämna landet blev protesterna omfattande i den riksdagsgruppen. Bland annat så ska polisen kunna gå in på arbetsplatser för att göra id-kontroller utan att det finns en konkret brottsmisstanke.

– Jag tycker att det är förskräckligt. Det strider mot våra gröna grundvärderingar och allt vi tror på, säger riksdagsledamoten Annika Lillemets.

Hennes riksdagskollega Valter Mutt anser att regeringen går för långt när det gäller polisens arbetsplatsinspektioner.

– Att polisen ska kunna agera utan brottsmisstanke bryter mot en av rättsstatens grundläggande principer och det är jag tveksam till, säger han.

Men sprickan finns även inom socialdemokraterna. För att få tillstånd en effektivare politik för repatriering eller avvisningar kommer ett nytt REVA-projekt att krävas. Förutom att justitieminister Morgan Johansson, som historiskt aktivt motsatt sig alla skärpta åtgärder men nu ändrat uppfattning i grunden, så finns annat motstånd mot detta. Morgan Johansson var en av de som , när han var ordförande för justitieutskottet förra mandatperioden, arbetade aktivt mot riksdagsledamoten Staffan Danielssons motion som innehöll en rad med de förslag som regeringen hals över huvud nu genomför.

Dessvärre brunmålades Danielsson under denna debatt så till den milda grad att han under en tid uteslöts från den centerpartistiska riksdagsgruppen. Anders Lindberg, Aftonbladet, var en av de som brunmålat Danielsson och har inte kommunicerat någon som helst annan uppfattning än tidigare

Det enda rimliga som bör ske nu, i omvändelsens tid, är att de som nu kommer sjunga de skärpta lagstiftningarnas lov ber sådana som varnat tidigt, som Staffan Danielsson, om ursäkt.

Alla har rätt att ändra åsikt när nya fakta kommer på bordet men ingen har rätt att bete sig som svin. Ber dessa inte framför allt Danielsson om ursäkt så är de svin. Svin har, som bekant, inget i Sveriges Riksdag att göra då kreatur inte är valbara.

Eller vad säger Morgan Johansson, Annie Lööf och alla andra som nu ror febrilt i motsatt riktning när de spurtar in i dels Staffan Danielssons famn men även anammar mycket av Sverigedemokraternas förslagskorridor från 2014?

Är ni svin, Morgan Johansson, Annie Lööf och ni andra – eller är ni valbara till Sveriges Riksdag?

 

Om författaren

Johan Westerholm
Johan Westerholm
Redaktör och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se. Fd underrättelseofficer med studier i politisk islam. Bott i Stockholm, Madrid, London och Boston men nu landat i Furusund.

Kommentarer

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av det regelverk som Myndigheten för Radio och TV för var tid beslutar om.
Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver i kommentatorsfältet. Dina kommentarer faller under ditt eget ansvar.