NOTIS: Biståndspolitiken växlar upp i verktygslådan

Biståndsmyndigheten Sida tar avstånd från USA:s beslut att stoppa pengar till organisationer som arbetar med abortfrågan. Sida har nu beslutat att samarbetet kan fasas ut med de organisationer som accepterar de amerikanska villkoren. Signalen är tydlig med Jämtin som chef för Sida, biståndet är ett utrikespolitiskt verktyg.

– Det vi har beslutat är att svenskt bistånd ska inte gå till organisationer som vägrar att genomföra aborter, informera om aborter eller propagera för aborter, säger Sidas generalsekreterare Carin Jämtin till SVT.

Att biståndspolitik är en del av den utrikespolitiska verktygslådan är kanske inte allmänt känt, men i praktiken fungerar det så. Tydligast är Sidas utrikespolitiska roll i konflikten Israel – Palestina. Hela 18 av 28 granskade NGO, eller Non Govermental Organizations, som tar emot svenskt bistånd erkänner inte Israels existens eller har ratificerat Camp David-avtalets fredsprocess. Något som Israel gjort. Sverige stödjer istället aktivt öppet antisemitiska mottagarorganisationer i någon form av övertygelse att det skapar fred.

Tvärtom har svenskt bistånd till palestinierna ökat under mandatperioden.

Lika tydlig i relationen till Donald Trumps abortpolitik, lika tydlig är regeringen genom Sida i förhållande till Camp David-avtalet. Regeringen ställer sig på den sida som inte vill se Israels existens fortsätta. Sverige har, genom den förre svenske konsuln i Jerusalem, varit drivande i att bygga upp det Palestinska Advokatsamfundet, PBA. I dess stadgar förbjuds dess medlemmar att interagera med israeliska medborgare och myndigheter. PBA:s ordförande har offentligt deklarerat att de inte kommer acceptera en enda israel mellan Jordanfloden och Medelhavet. En annan av mottagarorganisationerna har tidigare utlyst årliga tävlingar i den bästa antisemitiska karikatyren, allt finansierat med svenska skattemedel.

Sveriges biståndspolitik är i allra högsta grad präglat av politiska ställningstaganden. På något annat sätt kan omöjligen Sidas agerande tolkas nu när Carin Jämtin för in öppet politiska avvägningar i biståndsgivandet och vi kan nu bättre tolka vad Sverige egentligen menar med sin politik i bland annat Israel-Palestinakonflikten.

Vad alla ord om tvåstatslösning egentligen är värda.

 

Om författaren

Johan Westerholm
Johan Westerholm
Redaktör och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se. Fd underrättelseofficer med studier i politisk islam. Bott i Stockholm, Madrid, London och Boston men nu landat i Furusund.

Kommentarer

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av det regelverk som Myndigheten för Radio och TV för var tid beslutar om.
Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver i kommentatorsfältet. Dina kommentarer faller under ditt eget ansvar.