NOTIS: Dagens Nyheter – rasistpropaganda eller tillnyktring?

Unga män med invandrarbakgrund står till största delen bakom vågen av skottlossningar. Av 100 personer som knyts till mord och mordförsök med skjutvapen har 90 minst en utlandsfödd förälder, visar DN i en granskning som hade varit omöjlig att publicera för ett halvår sedan. Artikeln innehåller även andra fakta med vad som tidigare ansågs vara rasistiska förtecken.

DN redovisar att en övervägande majoritet, cirka 80 procent, har rötter i de områden i Mellanöstern respektive norra Afrika varifrån de stora grupperna av nyanlända kommit de senaste tjugo åren. Irak, Iran, Libanon, Turkiet, Somalia och Eritrea är särskilt vanligt förekommande.

Siffror från Statistiska centralbyrån visar att det är nyanlända från just dessa regioner som ligger särskilt lågt när de gäller sysselsättning och skolresultat. För vuxna somalier har till exempel andelen arbetande länge understigit 30 procent.

DN redovisar i mångt och mycket redan känd materia för de som varit engagerade i debatten.  Bäst sammanställt är det i Tino Sanandajis ”Massutmaningen”. Men.

Den stora nyheten i nyheten som DN rapporterar är att det är just DN som publicerar detta. 

Artikeln pekar tydligt ut vilka nationella minoriteter som är mest benägna att använda dödligt våld samt vilken nationalitet som uppvisar den högsta arbetslösheten. DN löper i varje fall en uppenbar risk att drabbas av systerföretaget TV4 redaktionskultur, “Talk shit get nnnn”.

Antingen har Peter Wolodarski gått och blivit rasist, enligt mången redaktörs egen definition, då han låter publicera denna typ av faktabaserade nyheter. Eller så har debattklimatet blivit något bättre än det var för bara sex månader sedan.

 

Om författaren

Johan Westerholm
Johan Westerholm
Redaktör och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se. Fd underrättelseofficer med studier i politisk islam. Bott i Stockholm, Madrid, London och Boston men nu landat i Furusund.

Kommentarer

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av det regelverk som Myndigheten för Radio och TV för var tid beslutar om.
Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver i kommentatorsfältet. Dina kommentarer faller under ditt eget ansvar.