NOTIS: Ett oregerligt Sverige

Fortsätter trenden i opinionen kan M-ledaren Anna Kinberg Batra snart vara omkörd som ledare för det största borgerliga partiet. Centerpartiet får sitt största väljarstöd på 34 år i en Sifo-mätning, som publiceras i SvD och Göteborgs-Posten. Allt tyder på ett alltmer oregerligt Sverige.

Utan att vidare kommentera övriga instituts än Sentios mätningar pekar allt i en riktning mot ett Sverige som inte kommer kunna regeras 2018. Det norska institutet ansågs vikta SD för högt tidigare, trots det var det det institutet samt Yougov, som lade sig närmast valresultatet 2014. Idag slår mätningarna kraftigt mellan samtliga institut varför det är hart när omöjligt att se annat än möjligtvis trender. Även de själrekryterande webpanelerna visar nu upp visst bortfall, Sentio uppgav att endast 737 av 1 000 uppgav partipreferens. Soffliggarna, eller de som avser rösta blankt, ligger över tjugo procent i många mätningar.

I SCB stora PSU, Partisympatiundersökning, var bortfallet så högt som 40 procent eller på gränsen till att den inte borde publiceras. Detta återses i dess tabeller då antalet som föll bort var så högt att data ej kunde presenteras.

Vi ser nu tre block växa fram i svensk politik. Ett identitetspolitiskt postmodernt block bestående MP, V, F! samt delar av S, ett natiionalkonservativt bestående av SD, KD och delar av M samt slutligen ett libertarianskt / liberalt block bestående av främst C och delar av M samt delar av L.

Hur skarpa dessa gränser kommer bli återstår att se men den avgående talmannen 2018, Urban Ahlin, kommer få arbeta hårt för att identifiera en statsminister som kan skapa rimlig parlamentariska förutsättningar för att regera landet. Annie Lööf och Jan Björklund är lika tydliga med att inte vara del av ett underlag som Gudrun Schyman, Gustav Fridolin, Isabella Lövin samt Jonas Sjöstedt. Och att få dessa två block att fungera, ett libertarianskt med ett identitetspolitisk vänsterblock är omöjligt även i teorin. Alltför mycket skiljer i synen på den ekonomiska politiken. Inte heller Stefan Löfven kan tänka sig den tanken men vilket block han kommer föra S in i är oklart. De föreslagna riktlinjerna för politiken som presenteras siktar på en mittenposition som skulle kunna innebära alternativa allianser för två av blocken men beroende på hur kraftiga effekterna är av regeringens överrullning av åtaganden på kommunerna så vet ingen idag om S kan hålla emot ett ras till andra partier.

Skulle ett eller samtliga tre av partierna som balanserar på förintelsens rand, MP, L och KD, inte klara spärren till riksdagen kan effekterna bli dramatiska när mandaten skall fördelas efter att rösterna räknats.

Att Sverige för lång tid lämnat det tidigare stabila politiska landskapet är klarlagt. Frågan är istället hur instabil vår framtid kommer att bli.

 

Om författaren

Johan Westerholm
Johan Westerholm
Redaktör och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se. Fd underrättelseofficer med studier i politisk islam. Bott i Stockholm, Madrid, London och Boston men nu landat i Furusund.

Kommentarer

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av det regelverk som Myndigheten för Radio och TV för var tid beslutar om.
Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver i kommentatorsfältet. Dina kommentarer faller under ditt eget ansvar.