NOTIS: Fake news från Uppdrag granskning

Som alla som såg SVT:s Uppdrag granskning igår gällande den så beramade ”Paradisläckan” angående ”aggressiv” skatteplanering kunde konstatera, så var det en mer än lovligt tunn soppa som serverades de licensbetalande medborgarna.

För att fläska till den lite och på så vis göra den möjlig för tittarna att svälja drogs ett antal kända personer in i affären, som med hjälp av halvkvädna visor skulle förmås att framstå som klandervärda i allmänhetens ögon.

Användaren Menta57 på internetforumet Flashback noterar hur Uppdrag granskning på ett särskilt förledande och infamt vis försöker få Storbritanniens drottning Elizabeth att framstå som en i det närmaste kriminell person. Så här skriver Uppdrag granskning på sin hemsida:

”Miljontals läckta dokument visar hur komplicerade ekonomiska strukturer i skatteparadis används av kända företag, förmögna privatpersoner och över 120 politiker i 50 olika länder. Här är några av de ansikten som döljer sig i Paradisläckan.

Drottning Elizabeth II: Paradisläckan visar att hertigdömet Lancaster, som ingår i drottning Elizabeths privata egendom, investerat drygt 7,5 miljoner pund i en fond i skatteparadiset Caymanöarna.”

Men vad är det då som gäller för det brittiska kungahusets så kallade ”kronbesittningar”, det vill säga hertigdömena Lancaster och Cornwall? Jo, det här står att läsa på engelska Wikipedia:

Crown bodies such as The Duchy of Lancaster are not subject to legislation concerning income tax, capital gains tax or inheritance tax. Furthermore, the Sovereign has no legal liability to pay such taxes. The Duchy of Cornwall has a Crown exemption and the Prince of Wales is not legally liable to pay income tax on Duchy revenues.”

Hur menar Uppdrag granskning att man kan undanhålla skatt från något som man per definition är skattebefriad ifrån?

En del av intäkterna från Lancaster har alltså investerats i en fond på Caymanöarna, men detta har ju inte varit inom ramen för någon skatteplanering utan med all sannolikhet för att denna fond ger en god avkastning. Det förtjänar att påpekas att Uppdrag granskning inte ljuger läsaren rakt i ansiktet, men de skriver inte heller någonstans att drottningen skulle vara skyldig att betala någon skatt – den slutsatsen lämnas åt den mindre insatte läsaren att dra på grundval av tv-programmets vilseledande journalistik.

Detta är mycket fult gjort av Uppdrag granskning, framför allt med tanke på att det brittiska kungahuset faktiskt frivilligt betalar in en summa pengar till de brittiska skattemyndigheterna som motsvarar vad det skulle ha betalat för intäkter, kapital, etc., för hertigdömena om detta skulle ha varit beskattat.

Drottning Elizabeth betalar alltså in mer pengar i skatt, än vad hon är skyldig att göra enligt lag. Vad Uppdrag granskning har gjort här är ett tydligt fall av fake news: de ljuger inte direkt, men sannerligen inte långt ifrån.

 

Erik van der Heeg

 

Kommentarer

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av det regelverk som Myndigheten för Radio och TV för var tid beslutar om.
Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver i kommentatorsfältet. Dina kommentarer faller under ditt eget ansvar.