NOTIS: Förnedrande opinion

Bara fyra procent har Miljöpartiet som sitt näst bästa parti, visar en mätning från Aftonbladet/Inizio. Siffrorna ger en bild av hur stor potential att växa ett parti har men i siffrorna döljas även annat.

– Fortsätter det så här så riskerar Miljöpartiet helt klart att åka ur riksdagen, säger Karin Nelsson på Inizio till Aftonbladet som beställt undersökningen..

Med statistik och mätningar kan vad som helst förklaras. Kanske framför allt varför vissa rörelser i väljarkåren är så pass snabba. Moderaternas snabba kollaps sammanföll med centerpartiets snabba uppgång. Läggs Centerpartiets och Moderaternas siffror ihop det senaste året visar det på att dessa två partier tillsammans konstant attraherar knappt en tredjedel av väljarkåren.

En siffra som dock bör vara oroande för Socialdemokraterna är att de, trots Miljöpartiets implodering, ligger i praktiken stilla i opinionen och trots att åtta procent anger S som ”näst bästa parti”.

Tidigare miljöpartister har det senaste året gått till just S visar andra mätningar och skulle den siffran visa sig stämma har S tappat var femte väljare sedan valet 2014. Vart den väljarkåren gått bör få två herrar att få lägga pannan in djupa veck. 

Stefan Löfven och Karl Petter Thorwaldsson, kanske framför allt den senare, bör fundera något vidare på kommande valrörelse. Väljarna som flytt S bör, om denna matematik stämmer, komma från LO-kollektivet  samt S. Sverigedemokraterna största parti bland de som betecknar sig som arbetare, visar SVT/Novus – och de får stöd av 27,6 procent av männen. Socialdemokraterna är dock fortfarande största parti bland LO-medlemmar där 39 procent sympatiserar med S men 30,2 procent med SD.

Något återflöde har inte skett från SD till andra partier i någon större utsträckning. Det kan inte uteslutas att SD:s väljarkår kommer vara den mest stabila under överskådlig tid. Ett av skälen kan vara att såväl S som M upplevs som de minst pålitliga partierna med alltför snabba kast i den förda politiken, en annan faktor är den mentala resa som en SD sympatisör gör. Stigmatiseringen av dessa väljare, inte minst i Almedalen, gör att de inte känner sig välkomna tillbaka som fullvärdiga medborgare hos dessa partier.

De har, genom stigmatiseringen, kommit att bli andra klassens medborgare där det enda som de övriga partierna är intresserade av är deras röster vart fjärde år. Något som sannolikt upplevs ännu mer förnedrande för den enskilde men är en direkt effekt av S, M samt LO:s politiska retorik.

 

 

Om författaren

Johan Westerholm
Johan Westerholm
Redaktör och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se. Fd underrättelseofficer med studier i politisk islam. Bott i Stockholm, Madrid, London och Boston men nu landat i Furusund.

Kommentarer

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av det regelverk som Myndigheten för Radio och TV för var tid beslutar om.
Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver i kommentatorsfältet. Dina kommentarer faller under ditt eget ansvar.