NOTIS: Krisen i liberalerna – Genialt. Eller bara korkat

Partiledarstriden i Liberalerna fortsätter med full styrka. Efter att länsförbundet i Västmanland nominerat Birgitta Ohlsson slog flera kommunföreningar bakut. Dels var inte alla föreningar närvarande när beslutet att nominera Ohlsson togs, dels är själva styrelsen oenig. Ohlsson har slagit ner en kil i partiet.

Inom kort hålls ett nytt förbundsmöte och nomineringen kan komma att dras tillbaka vid nästa möte som beräknas äga rum den 28 juni.

Ohlsson agerar nu i praktiken som Ledarsidorna förutsett. Genom att dra ut på processen efter det att valberedningen sagt nej till en rådgivande medlemsomröstning driver Ohlsson denna fråga vidare lokalt och regionalt. Med uppenbart resultat:

Liberalerna går in i en sommar, året innan ett riksdagsval, som kommer präglas av splittring och falangstrider.  Även om Västmanlands liberaler kommer fatta ett beslut dagarna innan Almedalsveckan kommer liberalernas inre liv fram till stämman i november präglas av Ohlssons manövrar. Den tid som lokalföreningar och nätverk lagt ner på politikutveckling kommer visa sig bortkastad i värsta fall.

Birgitta Ohlssons drivkraft ligger sannolikt i henne själv – hon är känd för att sätta sig själv i första rummet utan hänsyn till andra men det kan finnas en kompletterande motivbild. Att hon inte är nöjd med partiprogrammet som andas för mycket av batong- och kravliberalism och för lite av globalism. Att hennes första åtgärd som ordförande skulle bli att kasta det arbete som medlemmar arbetat med under lång tid i papperskorgen.

Det kan inte uteslutas att vinner Ohlsson kan många erfarna lämna partiet och gå till andra karriärer. Förlorar hon striden blir det bara hon själv. Om hon håller vad hon lovar. Hon har tidigare i processen sagt att hon lämnar politiken om hon inte blir vald till ordförande för Liberalerna.

Ohlsson har i varje fall bedömt det värt att riskera ett helt partis existens. Liberalerna balanserar idag på riksdagsspärren och så länge partiledarstriden pågår, med osäkerheten om partiprogrammet överlever partiledarvalet, kommer ingen sakpolitik kunna föras fram ett år innan valet.

Genialt. Eller bara korkat.

 

Om författaren

Johan Westerholm
Johan Westerholm
Redaktör och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se. Fd underrättelseofficer med studier i politisk islam. Bott i Stockholm, Madrid, London och Boston men nu landat i Furusund.

Kommentarer

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av det regelverk som Myndigheten för Radio och TV för var tid beslutar om.
Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver i kommentatorsfältet. Dina kommentarer faller under ditt eget ansvar.