NOTIS: #metoo har vuxit till ett monster som slukar allt i sin väg

Riksmarskalken avslog förslaget om kunglig medalj till Kulturprofilen rapporterar DN. Ändå dök en kopia av förslaget upp i propån till kulturdepartementet vilket i förlängningen innebar att Kulturprofilen fick Nordstjärneordern av regeringen. Rörelsen #metoo har nu blivit ett monster som ser ut att sluka allt i sin väg.

– Riksmarskalken menar att rent professionellt så är det flera saker som gjorde att han utifrån sina kulturgärningar inte var tillräckligt kvalificerad för att få en medalj, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Regeringen gjorde dock en annan bedömning. Den minister som ansvarat ytterst för förläningen är utrikesminister Margot Wallström. Det är Utrikesdepartementet som hanterar och bereder ärenden som rör Nordstjärneorden. Det är också därför som de allmänna handlingarna i detta ärendet har lämnats ut av Utrikesdepartementet även om det var kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) som delade ut medaljen å  regeringens vägnar.

Nu vittnar flera personer för Dagens Nyheter att han i förväg ska ha spridit uppgifter om Nobelpristagaren i Litteratur. En nyhet som redan publicerats i den franska tidningen Le Monde 2014.

– Den jäveln, säger Peter Englund, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien till Dagens Nyheter.

Svenska Akademiens egen skärv av #metoo rullar nu in mot regeringen. Att den svenska regeringen, i synnerhet Utrikesdepartementet, arbetat aktivt för att ge en medalj till en person som tycks ha läckt information om ett av världens mest prestigefyllda litteraturpris, kan mycket väl skada Nobelpriset och bilden av Sverige utomlands. Skulle en utredning styrka påståenden om att information läckt ut i förhand om vem som erhåller det årliga Nobelpriset i litteratur kommer det med en sannolikhet gränsande till visshet påverka bilden av Sverige negativt. Just den bild som utrikesminister Wallström men främst kabinettsekreterare Söder gör allt för att hålla uppe.

Källor nära Kulturdepartementet medger till ledarsidorna.se att det fanns information, dock i skvallerform, som pekade på att det fanns frågetecken kring Kulturprofilen men att ansvariga politiska tjänstemän inte följde upp eller tog upp dessa inför beredningen av ärendet.

Rörelsen #metoo har växt till ett monster. Som nu slukar allt i sin väg. Idag kom den i sannolikt obehaglig närhet till två av regeringens mest feministiska statsråd. Wallström och Bah Kuhnke.

 

Om författaren

Johan Westerholm
Johan Westerholm
Redaktör och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se. Fd underrättelseofficer med studier i politisk islam. Bott i Stockholm, Madrid, London och Boston men nu landat i Furusund.

Kommentarer

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av det regelverk som Myndigheten för Radio och TV för var tid beslutar om.
Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver i kommentatorsfältet. Dina kommentarer faller under ditt eget ansvar.