NOTIS: Oregistrerade kontantkort – en sen insikt

I förhören förnekar inte den terroristanklagads från terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, Avilov, att han givit sina telefonnummer till anhängare av terrororganisationen IS för att de ska kunna starta konton på olika hattjänster. Telefonnumren var svenska mobiltelefonnummer på anonyma kontantkort. SIM-kort som delas ut gratis utanför större varuhus.

Enligt polisen har två av hans kontakter, som i åtalet beskrivs som terroristrelaterade, använt svenska telefonnummer.

– Det här visar att den ordningen vi har med oregistrerade kontantkort i Sverige inte är hållbar, säger Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare.

I januari föreslog partiet ett förbud mot oregistrerade kontantkort för att man ska kunna spåra vem som är knuten till en telefon och därmed försvåra för kriminella. Till P3 Nyheter säger nu alla riksdagspartier att de är försiktigt positiva till att se över de här. Även Moderaterna förbereder ett sådant förslag, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson.

Även om förslaget är bra vittnar det om att Sverige har den slappaste lagstiftningen mot terrorism i hela Europa. I övriga Europas flesta länder, men även Marocko, som har lidit hårdare än andra av terrorism är oregistrerade kontantkort en omöjlighet. I Spanien infördes förbudet efter Madrid-bombningarna 2004 ungefär samtidigt som Marocko som fick erfara konsekvenserna av mobiltelefonstyrda bomber vid attentaten i Casablanca 2003.

Förslaget till obligatorisk registrering bör inte behöva ta speciellt lång tid att få igenom riksdagen. Det finns rutiner för snabbehandling varför ett någorlunda genomarbetat förslag kan röstas igenom redan innan valet.

Samtidigt börjar SÄPO uppmärksamma att den aktivistiska miljön påverkat den repressiva lagstiftningen negativt. Att politiker har varit för ängsliga att stifta effektiva lagar vilket medfört att Sverige blivit en “hot-spot” för terroristers kapacitetsuppbyggnad i Europa med en gynnsam ekonomisk miljö för ekonomiska transaktioner och rekrytering. Experter som Magnus Norell och Magnus Ranstorp samt politiker som Carina Hägg (S) har inte sällan fått löpa gatlopp för att de försökt varna.

 

 

 

Om författaren

Johan Westerholm
Johan Westerholm
Redaktör och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se. Fd underrättelseofficer med studier i politisk islam. Bott i Stockholm, Madrid, London och Boston men nu landat i Furusund.

Kommentarer

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av det regelverk som Myndigheten för Radio och TV för var tid beslutar om.
Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver i kommentatorsfältet. Dina kommentarer faller under ditt eget ansvar.