NOTIS: Sverige försämrar relationerna med Indien

Torsdagen den 12 oktober och fredagen den 13 oktober genomförs “Make in India: Sweden 2017“. Regeringen representerades av handelsminister Ann Linde. Lindes agerande under själva invigningsceremonin har skapat en dålig stämning för denna konferens som skall främja handeln mellan Sverige och en av världens största ekonomier, Indien.

Make in India är Indiens största forum för handels- och näringslivsutveckling och det är första gången som detta event genomförs utanför Indien. En unik möjlighet för Sverige att främja export och handel med Indien och hela Syd- och Sydostasien.

Efter sitt tal, som nummer fyra i talarlängden, satte sig Linde sig ner först på anvisad plats för att sedan avvika när den indiske handelsministern börjat tala. Stämningen blev direkt dålig och Ledarsidorna.se avser ej publicera de svordomar som den indiske handelsministern lät förmedla efteråt.

I det handelsdiplomatiska utbytet med Indien, en kärnvapenmakt och en av världens mest expansiva ekonomier, har nu Sverige i praktiken hällt en potta med urin i huvudet på den indiske ministern inför det svenska och indiska näringslivet samt stora delar av den handelsdiplomatiska kåren.

Vilken handelspolitisk effekt Linde avsåg att skapa med agerandet är okänt.

 

Om författaren

Johan Westerholm
Johan Westerholm
Redaktör och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se. Fd underrättelseofficer med studier i politisk islam. Bott i Stockholm, Madrid, London och Boston men nu landat i Furusund.

Kommentarer

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av det regelverk som Myndigheten för Radio och TV för var tid beslutar om.
Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver i kommentatorsfältet. Dina kommentarer faller under ditt eget ansvar.