NOTIS: ”Tro mig, jag vet vad jag gör, historien kommer ge mig rätt”

Vore det val i dag skulle var femte väljare lägga sin röst på Sverigedemokraterna som nu ökar avståndet till Moderaterna. Och för första gången är Sverigedemokraterna största parti bland arbetare, visar SVT/Novus – och de får stöd av 27,6 procent av männen. Bland dem som tjänar 400.000 till 600.000 kronor om året är exempelvis SD största parti.

Den svenska medianlönen ligger lägre, runt 300 000 kronor vilket sätter tidigare sanningar ur spel. I debatten förs det emellanåt fram att den genomsnittlige SD-väljaren är lågutbildad. Riktigt så är det inte. Enligt Novus  är partiet störst bland dem som har gått ut gymnasiet. Bland väljare med enbart grundskola är Socialdemokraterna största parti.

Detta borde sända chockvågor in i såväl Socialdemokraterna som LO. Hela LO:s kommunikation har de senaste åren varit inriktad på att stämpla Sverigedemokraterna som rasister och att lyfta fram SD:s ursprung. Till noll och ingen nytta. Förlusten av tid och pengar skulle sannolikt gå att hantera om inte banden till socialdemokraterna fanns. Tidigare har LO generöst delat med sig av sin kassa till socialdemokraternas valrörelse men med tanke på hur väljarbasen utvecklas kan fortsatta sådana generösa bidrag utmana dels de stadgar i LO och de olika förbunden som förhindrar aktiva sverigedemokrater att inneha valda ämbeten inom fackförbunden, dels utmana dagens LO-ledning. Skulle Thorwaldsson pressa igenom ytterligare ett stöd till en valrörelse i 10-miljonersklassen kommer det få effekter.

Att strategin misslyckats även från Aftonbladet sida är övertydligt. 2009 mötte jag bland annat Anders Lindberg på socialdemokraternas förtroenderåd. Jag påtalade då för Lindberg att jag själv inte trodde på att det spåret, att rasiststämpla allt SD gör, skulle bli en framgångssaga. Att det skulle löna sig bättre med att möta Sverigedemokraterna med genomförbar sakpolitik. Lindbergs svar gick inte att missförstå:

”Tro mig, jag vet vad jag gör, historien kommer ge mig rätt”

Sedan dess har vi fått höra att 10-procentsnivån var omöjlig för SD att slå igenom. Det visade sig även det vara fel. Lika fel som Lindberg hade om Lindberg inte är medlem i SD i hemlighet. Han, och LO:s opinonsbildare har under lång tid ofta varit SD:s absolut mest framgångsrika opinionsbildare.

En rimligare väg framåt borde vara att ta människors oro om hur Sverige skall klara av migrationseffekterna på allvar och börja kalla en spade för en spade, inte skönmåla världen i siffror som aldrig kommer uppnås.

 

Om författaren

Johan Westerholm
Johan Westerholm
Redaktör och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se. Fd underrättelseofficer med studier i politisk islam. Bott i Stockholm, Madrid, London och Boston men nu landat i Furusund.

Kommentarer

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av det regelverk som Myndigheten för Radio och TV för var tid beslutar om.
Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver i kommentatorsfältet. Dina kommentarer faller under ditt eget ansvar.