NOTIS: Varm choklad med vispgrädde symbolen för frihet

Kopplingen mellan vithet och mjölk har återigen blivit aktuell. Få saker har varit så centrala för det västerländska samhället som mjölk och mjölkdrickande. Mjölk är ett av världens mest reglerade födoämnen, ett livsmedel som mer än de flesta andra präglats av sociala, kulturella och politiska normer menar assisterande professorn vid Lunds universitet Tobias Linné samt Iselin Gambert vid George Washington University Law School. Men är det så enkelt? Finns det ingen lösning?

De lyfter fram sociologiprofessorn E. Melanie Dupuis vid University of California Santa Cruz  forskning som en av de som har studerat de historiska kopplingarna mellan mjölkdrickande och föreställningar om vit överlägsenhet. Dupuis beskriver bland annat hur mjölk sågs som en hörnsten i byggandet av den moderna västerländska staten.

Linné och Gambert landar i att mjölk är den vite mannens förtryck på många olika sätt. Inte bara för att 75 procent av världens befolkning är laktointolleranta utan även för att den vite mannen låser in korna och rövar bort kalvarna redan i späd ålder.  Den vita mjölkens skadliga inverkan på vår gemensamma värld kan inte beskrivas i ord. Det är inte bara färgen utan även företeelsen som sådan. Mjölk förtrycker och förslavar samt rövar bort kalvarna från deras mödrar.  Linné och Gambert avslutar sin analys med

Och för kon som mjölken kommer ifrån, och som tvingats till ett liv i livslång fångenskap där hennes barn tas ifrån henne inom några timmar efter födseln för att bli kött på människors tallrikar, är ett glas mjölk alltid en fråga om makt och förtryck.

Men det finns en väg ut ur detta, anser jag, om vi nu vill behålla mjölken. Och bortser från kossornas behov. Varm choklad med vispgrädde.

Den varma bruna chokladen symboliserar värmen hos rasifierade samtidigt som den vispade grädden (whipped cream) får stå som symbol för en piskad eller slagen fet vit man. Grädde är som bekant fetare än mjölk och att “slå grädde” är synonymt med att vispa den.

Om vit mjölk är liktydigt med den vite mannens förtryck så är varm choklad med vispgrädde vår viktigaste symbol för frihet.

 

Om författaren

Johan Westerholm
Johan Westerholm
Redaktör och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se. Fd underrättelseofficer med studier i politisk islam. Bott i Stockholm, Madrid, London och Boston men nu landat i Furusund.

Kommentarer

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av det regelverk som Myndigheten för Radio och TV för var tid beslutar om.
Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver i kommentatorsfältet. Dina kommentarer faller under ditt eget ansvar.