Så fylls gängen på med 1 000-tals nya medlemmar varje år

Photo by Max Kleinen on Unsplash
  • Lördag 13 nov 2021 2021-11-13
E-post

Varje dag målas tidningarna svarta av nya mord och våldsdåd. Trots polisens framgångar ser utvecklingen ut att tillta i styrka. En utveckling där polisens resurser inte räcker till och orsakssambanden är dessvärre kända. Om än inte av de politiska partierna. Orssaksamband som har sin rot i hur svensk arbetsmarknad förändrats i grunden samtidigt som gängens rekryteringsbas varje år tillförs nya rekryter som inte har något större val än att antingen leva på existensminimum eller slå in på den kriminella banan.

Stockholmpolisen har för närvarande  mellan 80 och 90 pågående ärenden om mord och mordförsök med skjutvapen – och i ett 20-tal av brotten är den misstänkta under 18 år, enligt SVT. I de flesta fall som polisen klarar upp har ungdomen haft kontakter med socialtjänsten. Men få av ärenden har hittills lett till åtal, rapporterar SVT.

Enligt polisinspektören Martin Wallin blir gärningsmännen allt yngre jämfört med när han blev polis för 12 år sedan.

– Vi har en helt annan problembild i dag, där den organiserade brottsligheten och förortskriminaliteten tagit sig helt andra former.

Ett av exemplen är från i somras när en ung man sköts i huvudet i Upplands Väsby.  Nu är en 13-årig pojke misstänkt för delaktighet i mordförsöket. Han har tvångsomhändertagits och förvaltningsrätten befarar att han kan fortsätta sin kriminella bana. Polisen häpnar över fallet:

– Det här är anmärkningsvärt då det handlar om en så pass ung person som en 13-åring, säger polisinspektör Martin Wallin vid lokalpolisområde Sollentuna till SVT. 

Relaterat: Så växelverkar statsbidrag, finkultur och livsstilskriminalitet

Och skjutningarna fortsätter trots att polis och åklagare idag har kunnat gripa och påbörja lagföring mot de som ingår i ledningen av de kriminella nätverken. Idag kan media rapportera om skjutningar eller andra mordförsök i praktiken på daglig basis i hela landet. I veckan kunde polisen i Gävle ta emot flera samtal om skottlossning. Patruller hittade en person med skottskador utomhus och har spärrat av platsen. Skjutningen ska ha inträffat i höjd med Vallbackaskolan enligt Gefle Dagblad.

En av förklaringarna till detta fortsatta våld, trots polisens framgångar, är det maktvakum som nu uppstår i många kriminella grupperingar. Ett maktvakuum som fått till följd att lägre rankade medlemmar klivit upp ett steg och visar för omgivningen, såväl allierade som offer, vilket våldskapital de besitter.

Relaterat: Så legitimerar Sveriges Radio livsstilskriminella

En annan parameter är klanlogiken som dessa för med sig om de är utrikesfödda eller har minst en förälder med utrikes bakgrund.

De senaste decenniernas migration från områden som präglas av starka klankulturer påverkar. Även om varje individ inte nödvändigtvis tar med sig de kulturella markörerna eller värderingarna så tar de med sig logiken som finns inbyggd i en klankultur. Egen rättsskipning, muntlig tradition och olika signalsystem i konflikter.

De politiska partierna fokuserar idag på mer repressiva åtgärder men få, möjligtivs med ett undantag i Socialdemokraterna, har börjat adressera brottens rötter och vidta åtgärder för att begränsa nyrekryteringen. Att svälta ut gängen och grupperingarna på nytillskott. Det är ett komplext samband där arbetsmarknadspolitik, bostadspolitik och inte minst skola samspelar.

Relaterat: Rinkebysvenska – Ett samhällsproblem

Ledarsidornas granskning av främst arbetsmarknad och skola från 2018 är aktuell idag då 1 000-tals unga lämnar grundskolan som mer eller mindre varandes analfabeter. Där deras framtid ligger ett liv på bidrag eller ett liv som livvsstilskriminell.

Där det senare valet, med hög status och stora pengar, har en stor lockelse även om det kan vara förknippat med vissa risker.

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Som prenumerant och premiumkund får du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar.

I dagens premiummaterial:

  • Så har arbetsmarknaden utvecklats
  • Rektor i särskilt utsatt område: “Där, Johan, där har du nästa generations livsstilskriminella
  • 2012: 400 medlemmar i HA och Bandidos bedömdes vara ett hot mot samhället, idag är tusentals unga i utanförskapsområden livsstilskriminella. I kluster eller gäng som saknar ledning och disciplin.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se