Val 2022: Brännpunkt Örebro

Vattentornet "Svampen" i Örebro / Örebro slott. Foto: Wikipedia. Montage.
  • Onsdag 10 nov 2021 2021-11-10
E-post

Inför valåret 2022 står inte bara regeringsmakten på spel. I flera kommuner i landet är det rimligt att förvänta sig nya och oprövade majoriteter. Örebro kommun är ett sådant exempel där Örebropartiet tar allt mer plats i debatten samtidigt som kommunen står i fokus för det nystartade islamistiska Partiet Nyans.

I oktober lämnades en namninsamling för en folkomröstning in till Örebro kommun. Antalet insamlade namn överträffade med marginal det som krävs för en folkomröstning om de system av snabbussar Örebro kommun planerar. Men nära en tredjedel av namnen förkastades som ogiltiga, i strid med lagen om folkomröstningar. En av de ansvariga för granskningen av namnlistorna var en socialdemokratisk politiker som röstat för införandet av snabbussarna i landstinget. Enligt kommunen kommer den första etappen kosta 250 miljoner men tidigare erfarenheter från Örebro kommuns budgeteringar av olika projekt pekar på en väsentligt högre slutkostnad.

Markus Allard, ledare för det lokala oppositionspartiet Örebropartiet (ÖP) menar i en kommentar till Nyheter Idag på frågan om ÖP:s bedömning att kostnaderna för den första etappen kan närma sig en miljard att 

– Ja, men det är genierna på Örebro kommun som kommit fram till den kostnaden. Då kan jag ställa en motfråga till offentligheten, om någon kan komma på ett tillfälle då Örebro kommun hållit budget?

– Spoiler alert, det har aldrig hänt, de vet inte hur man håller en budget. Dessutom behöver man kolla på indexuppräkningar, men också de kostnader som man har gömt i relation till den prognostiserade kostnaden.

Allard har gjort sig känd i Örebro för att jaga kommunens kostnader. Han blev rikskänd för sin kritik mot kommunens satsning på ett kulturhus i centrala Örebro 2018 på samma grunder. När beslutet om kulturhus fattades beräknades kostnaden till mellan 400 och 500 miljoner med ökade driftkostnader på omkring 22 miljoner kronor per år.

Slutnotan kommer med viss marginal hamna högre.

Ett annat exempel från Örebro är skulpturen ”Äppeltanke” som placerades på en höjd i förorten Vivalla. Även denna fick stark kritik från Allard som i en video på Youtube som senare blev något av viral kritiserade investeringen om 660 000 kronor för ett äppelskrutt.

Allard ställde denna investering mot färdtjänstens underskott mot kommunens majoritet som beslutade att släppa igenom kostnadsposten.

Med mindre än ett år kvar till ordinarie val kommer Allard att ha inte bara ett trumfkort på handen. Hans Örebroparti är även det parti som tidigast av alla kunde identifiera problemen i just Vivalla med återvändande IS-anhängare. Något som ökat radikaliseringen i området vilket polisen har rapporterat om i bland annat SR. 

Relaterat: Vi spenderar för mycket och vet för lite

Av det dryga dussinet återvändande har minst en dömts till15 år och 10 månaders fängelse för mord, 2018. Ett mord han begick efter återvändandet.

Örebro har kallats den ”fjärde staden” av Säkerhetspolisen, efter Stockholm, Göteborg och Malmö, när det handlar om krigsresor till områden som kontrollerades av terrorgruppen IS. Den tidgare områdespolisen i Vivalla, Fredrik Malm menade 2019 att han ville vill se ett bättre samarbete med Säpo när fler IS-anhängare kan komma att återvända till Örebro.

– Det bor knappt 8 000 invånare i Vivalla. Under åren mellan 2013 och framåt åkte drygt 20 personer till Syrien. Sedan dess har mellan 12 och 15 återvänt. Ett antal är döda. Sedan finns det några som vi inte vet så jättemycket om, säger Fredrik Malm.

Relaterat: Örebro – Ett radikaliserande kluster

Trots de uppenbara problemen i Örebro, med 14,8 procent av kommunens invånare försörjda av bidrag enligt DN:s granskning, satsar kommunen på mer av skådebröd för invånarna. Som kulturhus, äpplen i kromad plåt samt bussar som ingen vill ha.

Valet 2022 kan komma att bli en nagelbitare för de mer etablerade partierna. Inte bara med Örebropartiets allt mer ökade genomslag utan även för att det är en av de kommuner som det nybildade Partiet Nyans satsar på. Det kommer för Mihail Yüksels Nyans med 3 000 röster för att ta plats i kommunfullmäktige. Med tanke på partiets profil samt att även icke-svenska medborgare har rösträtt om de är mantalsskrivna på en adress i kommunen är det inte uteslutet utan tvärtom sannolikt att partiet kommer ta mandat i det lokala parlamentet.

Då Partiet Nyans respektive Örebropartiet kan inta någon form av vågmästarroll och att Partiet Nyans är uttalat islamistiskt kommer nästa mandatperiods styre tvingas välja sida. Allard och hans Örebroparti, som idag är det mest kritiska mot kommunens utgiftsbudget eller Partiet Nyans med sin tydligt islamistiska profil där de menar att bland annat språkkrav för svenskt medborgarskap är diskriminerande samt önskar bränna ner Lars Vilks konstverk Nimis för varandes rasistiskt.

Relaterat: Partiet Nyans del av det turkisk-islamistiska klustret

Som ödets ironi är en av Vilks sista installationer placerad i just Örebero län. Coronakronan på Kvarntorpshögen i grannkomunen Kumla invigdes så sent som sommaren 2020 och ersatte det tidigare nedbrända Waaaall.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se