Kyrkan och ersättningsteologin – Judarna fördrivs som Guds utvalda folk

I år är det val till Svenska kyrkan. Ett val där Socialdemokrater för Tro och Solidaritet kommer att dominera valrörelsen. I tidningen Dagen visar en undersökning att Socialdemokraterna nu gått om Kristdemokraterna i antalet aktiva kyrkobesökare. Vad detta skifte beror på är inte helt självklart men att Svenska kyrkan har politiserats allt mer bör vara ställt utom allt tvivel.

Skilsmässan mellan kyrka och stat ledde inte till att politiken tog ett steg bort från religionen – snarare blev resultatet att kyrkan klev in i politiken och där kyrkomötet nu är en av flera politiska arenor för framför allt Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Ulla Löfven, statsministerns fru, är ett exempel på detta. För närvarande är hon vald ledamot i kyrkomötet för Socialdemokraterna och har tidigare varit politiskt ansvarig tjänsteman för religiösa frågor åt Carin Jämtin när den senare var partisekreterare. Även om Ulla Löfven, så vitt känt, inte är aktiv i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet så är det dess politik som Socialdemokraterna för i kyrkomöte och Svenska kyrkans styrelse, kyrkostyrelsen.

Och aldrig tidigare har religionen varit så närvarande i svensk politik utan tvärtom med den personunion som uppstått med paret Löfven. Unionen är närvarande vid frukostbordet. Något som förstärks ytterligare genom att Jesper Eneroth, gruppledare för Socialdemokraterna och valledare i kyrkovalet, vice ordförande för Tro och Solidaritet samt ledamot i kyrkostyrelsen är son till Thomas Eneroth, infrastrukturminister.

Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, tidigare Broderskap, är den organisation som sedan 1968 års världskyrkomöte kommit att påverka kyrkans utveckling mest. De använder sig av något som bäst kan kallas för ersättningsteologi.

En mekanism, eller process, där kristna budskap och symboler medvetet töms på sitt innehåll och fylls med annat. Som politik. En politik med flera facetter.

Denna process är central att förstå för att kunna analysera och förstå varför den Svenska kyrkan och det Muslimska brödraskapet dras till varandra. En förhållningssätt som exporterats till inte bara Norge utan även påverkat bland annat den anglikanska kyrkan.

Där ett av resultaten är att Sverige under förra mandatperioden valde att avstå att erkänna judarnas rätt till Klagomuren utan röstade för en UNESCO-resolution som raderar ut judarna ur Jerusalems historia.

Dagens artikel, en renodlad PLUS-artikel för prenumeranterna på Ledarsidorna, är några av delkapitlen till “Islamismen i Sverige”s uppföljare. En fristående del som går på djupet på de teologiska och ideologiska strömningar och grunder som krävs för att förstå kraften i den nya fascistiska rörelse som nu växer fram.

En kraft som inte sett sin like i världshistorien.

I Sverige. I Europa. I Mellanöstern. I världen.

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Tycker du att vi gör skillnad bli gärna prenumerant. Som prenumerant och premiumkund kan du ta del av hela artikeln samt arkivet på mer än 3 000 artiklar, källmaterial samt poddar.

Dagens artikel, en renodlad PLUS-artikel bjuder på några av delkapitlen till uppföljaren av “Islamismen i Sverige” av Johan Westerholm. Kapitel som ger de första ledtrådarna till varför Svenska kyrkan och Muslimska brödraskapet attraheras av varandra.

  • Ersättningsteologin
  • 68-kyrkan
  • Preludiet till Förintelsen
  • “Templet i spillror – prästerna är döda”

Bli gärna prenumerant, då stödjer du fri media. Vill du bara läsa provkapitlen så kan du göra det genom att bli prenumerant på prov för en krona i 14 dagar. Du har under den tiden samma tillgång till allt material som alla andra prenumeranter.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du hittar här.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.