Annie Lööfs avgång öppnar för nya spelvändningar
Antal spelvändningar i samband med riksdagsvalet 2022 kommer allt tätare. Gårdagens avgångsbesked från Centerpartiets ordförande Annie Lööf säkrar Ulf Kristerssons regeringsbildning. Det såvida inte Sverigedemokraterna till slut överger honom.
Centerledaren Annie Lööf avgår efter elva år som partiledare, meddelade hon under gårdagen på en pressträff i Riksdagen.
– Jag står här idag för att jag har ett besked att ge. Jag kommer att avgå som Centerpartiets partiledare, säger Annie Lööf.
Annie Lööf kommer att sitta kvar som ledare för Centerpartiet tills dess att en ny partiledare är tillsatt. Detta kommer ske vid en extra partistämma i god tid innan den ordinarie som kommer genomföras i november 2023. Vid den ordinarie stämman skall den politiska inriktningen beslutas.
Relaterat: Annie Lööfs statsmininterdrömmar
Avgången kommer med stor sannolikhet ge Ulf Kristersson arbetsro långt in i nästa riksdagsår. Detta eftersom Lööf nu själv gjort sig till en ”lame duck”. Som sådan kommer hon inte fatta några beslut enligt henne själv vid pressträffen som kan inverka på eller begränsa hennes efterträdares manöverutrymme.
Framtidsfrågorna, såsom blocktillhörighet och vilken statsministerkandidat som Centerpartiet skall ansluta sig till, sköt hon istället på till nästa ordinarie stämma.
Liberalerna förlorar vågmästarrollen
Med detta följer att sannolikheten att Centerpartiet lägger ner sina röster vid en eventuell misstroendeförklaring. Då spelar det inte längre någon roll om Liberalerna samfällt stödjer en rödgrön misstroendevotering. Rösterna räcker inte till för att mobilisera en majoritet mot regeringen Kristersson och Liberalerna har förlorat sin vågmästarroll. Annie Lööfs avgång har därmed stärkt Sverigedemokraternas inflytande istället för tvärtom vilket var hennes ambition.
Genom att ge Ulf Kristersson en form av respit minskar även risken för ett extraval. Ett extraval, slarvigt kallat nyval, kan i realiteten endast genomföras det första året under en mandatperiod. Ingen regering vill regera med mindre än tre år på sig.
Det ger även Liberalerna, med Johan Pehrson som ordförande, ett andrum. Pehrson kan då ”ligga före” i spåret för att reformera partiet och attrahera sympatisörer i det politiska mittfältet som annars riskerar gå till Centerpartiet.
Centerpartiet har med Lööfs avgång en chans att göra upp med de krafter som hyser en apologetisk inställning till radikala rörelser och åsiktsyttringar som islamism samt även sexuella preferenser som ligger utanför det som betecknas som normalt. Centerpartiet har lidit svårt av dessa återkommande incidenter sedan Maud Olofssons tid som ordförande.
Relaterat: Centerpartiet öppnar för rättslig enklavisering av Sverige
Mikail Yüksels karriär i Centerpartiet var en konsekvens av Maud Olofsson, inte av Annie Lööf. Även närmandet till liberala tankesmedjor och den politiska kulturen kring Stureplan i Stockholm går längre tillbaka än Lööf. Där även Lööf är en konsekvens av det som kan spåras till Olofsson.
En reformering av Centerpartiet bygger med andra ord på att även arvet efter Maud Olofsson utvärderas i flera avseenden. Men en reformering innebär även att Centerpartiet kan ta tillbaka rollen som oppositionsledare på sikt.
Tillbaka till Fälldin.
Mer läsning: Det islamistiska domstolsbeslutet i Solna – Partiledningen visste
Moderaternas möjliga reformering grusas
Ulf Kristersson är med Lööfs avgång ännu sämre ute i det som kan kallas det borgerliga klustret i riksdagen. Kristersson ska inte bara regera landet, han måste även reformera Moderaterna om han i samband med valet 2026 ska ta tillbaka rollen som största borgerliga parti.
Ett indiskt reptrick som ingen annan borgerlig politiker lyckats med sedan allmänna val infördes. Per Schlingmanns försök att reformera Moderaterna och Alliansen inför valet 2010 resulterade i att Alliansen gick till val på en på ytan omredigerad valplattform sedan 2006, något som märktes i valresultatet.
Efter valet 2010 kom Alliansen att bli beroende av Miljöpartiet för sitt maktinnehav.
Kristersson äntrar dessutom Rosenbad i en formsvacka, inte en formtopp och det är allmänt känt att de flesta partier eller regringsalternativ tappar i stöd över tid vid makten. Ebba Busch dras med motsvarande problem vilket sammantaget är en av faktorerna som gör att Sverigedemokraterna ser ut att välja stå utanför regeringen. De bidar sin tid för att en dag kunna bli Socialdemokraternas naturliga motpol i svensk politik.
Valet 2022 har inneburit en rad med ”game-changers”, eller händelser som ändrat spelplanen och Annie Lööfs bidrag kommer få konsekvenser eller efterverkningar långt utanför sitt eget parti. I bägge blocken.