Så tar Hamas åter kontrollen över S utrikespolitik
Socialdemokraternas antisemitiska och Hamas-allierade falang har fått ny kraft i och med främst Norges erkännande av Palestina. Genom att Magdalena Anderssons tydliga markering i talet under Järva-veckan, att ansluta sig till de krav som Hamas och BDS-rörelsen ställer på partiet och den svenska politiska ledningen, har den internationella och antisemitiska BDS-rörelsen fått ny kraft.
Efter att Margot Wallström (S) lämnade som utrikesminister har den falang som präglats av antisemitiska vanföreställningar inom socialdemokraterna kunnat pressas tillbaka. Denna falang eller detta nätverk, nådde sitt största inflydande och höjdpunkt ungefär samtidigt som Wallström själv av Simon Wiesenthalcentret utsågs till en av världens tio mest framträdande antisemiter 2016.
Det skedde efter att Wallstöm i rollen som utriikesminister menat att staten Israel satt i system att genomföra utomrättsliga avrättningar av palestinier.
Sedan dess, och inte minst Ledarsidornas avslöjande om den svenskledda finansieringen med EU-medel av Hamas, har den socialdemokratiska antisemitiska falangen kunnat pressas tillbaka. Avslöjandet fick till följd att Sverige bland annat utestängdes från nordiskt biståndsarbete och trots utnämningen av särskilda sändebud så fick Sverige inga inbjudningar till samtal i regionens fredsprocesser.
Men detta har nu förändrats med att bland annat Norge har erkänt staten Palestina. Med erkännandet har den svenska BDS-röreslen, Boycott-Disenvest-Sanctions, fått ny kraft inom främst Socialdemokraterna. De krav som BDS-rörelsen i årtionden framfört och genom påverkansarbete arbetat för att införa som del av svensk politik gjorde sin återkomst under årets Järva-vecka vilket återgavs av bland annat GP.
Vi socialdemokrater, vi kräver att EU nu pausar handelsavtalet med Israel för det här måste få konsekvenser.
Det sade Socialdemokraterns partiledare Magdalena Andersson i sitt tal under Järvaveckan. Hon hyllade samtidigt de tre länder – Irland, Spanien och Norge – som nyligen erkänt en palestinsk stat.
Relaterat: Så blir Malmö en samlingspunkt för antisemitiska proteströrelser
Lång historia med Hamas i skuggorna
BDS-rörelsen har en lång historia och är en direkt fortsättning av utvecklingen av ett nätverk för opinionsbildning mot judar i allmänhet och staten Israel som påbörjades innan Israel skapades.
Den grundar sig på Arabförbundets bojkott som tillkännagavs den 2 december 1945, av sionistiska varor producerade under det brittiska mandatet Palestina. Arabförbundet, som omfattar 22 länder i Mellanöstern och Afrika, breddade bojkotten 1948 till att omfatta inte bara handel mellan arabländer och Israel, utan alla företag över hela världen som gör affärer med Israel, såväl som deras affärspartners. Målet var att isolera den judiska staten från det internationella samfundet, samt att tillfoga ekonomisk skada.
1976 och 1977 gjorde den amerikanska kongressen det olagligt för något amerikanskt företag att samarbeta med bojkotten. Idag är kopplingen till Arabförbundet svagare och rörelsen utgörs främst av palestinska organisationer samt olika former av samarbeten.
Efter år av tynande tillvaro fick rörelsen 2005 ny energi och utökades genom en gemensam deklaration av en koalition av palestinska organisationer. Deras uppmaning anklagade Israel för ett ”etablerat system av rasdiskriminering” och “ihållande brott mot internationell lag” samt uppmanade omvärlden till att att genomföra en bred bojkott- och avfinansieringskampanj.
Bland organisationerna bakom rörelsens konstituerande urkunder står organisationer som Hamas, Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP) och PFLP – General Command som alla tre finns på det amerikanska utrikesdepartementets lista över utländska terroristorganisationer.
Även om BDS-rörelsen inte är förbjuden i Tyskland klassade bland annat den förre tyske förbundskanslen Angela Merkel 2016 genom en resolution BDS-rörelsen som klart antisemitisk.
Relaterat: Hamas koordinator av Israel-protester i Sverige
I Sverige har BDS-rörelsen starkast stöd i den Svenska kyrkan. Särskilt den tidigare ärkebiskopen Antje Jackelén och prästerna Anna-Karin Hammar (S) samt Gunilla Hallonsten har uttalat ett stöd för rörelsen. Hammar försökte tidigare ersätta kyrkans högtidlighållande av minnet av Kristallnatten till att handla om det palestinska Naqba. Naqba är benämningen på de flyktingvågor som bland annat 1948 års krig resuterade i.
Relaterat: Kraftig kritik mot Kyrkornas världsråds nyvalde ordförande
Gunilla Hallonsten, tidigare utrikeschef för Svenska kyrkan är för närvarande kyrkoherde och chef för storpastoratet i Malmö. Hallonsten återfinns regelbundet i förhandsspekulationerna när nya biskopstjänster skall utlysas.
Socialdemokraternas antisemitiska falang har fått ny kraft i och med främst Norges erkännande av Palestina. Genom att Magdalena Anderssons tydliga markering, att ansluta sig till de krav som Hamas och BDS-rörelsen ställer på partiet och den svenska politiska ledningen, har den internationella BDS-rörelsen fått ny kraft.
En seger för de socialdemokrater som avser förinta staten Israel och det judiska folket.