Så sprids den mjuka korruptionen via nätverk

Kungliga vetenskapsakademin. Foto: Wikipedia
  • Fredag 22 nov 2024 2024-11-22
E-post

Dagens Nyheter kunde tidigare avslöja hur Försvarshögskolans rektor kontrakterat sin personliga coach som utredare av hans eget ledarskap. Coachen har tidigare varit aktuell med att ha kontrakterats på ett identiskt sätt åt generaldirektören på Universitetskanslerämbetet. Det visar sig att såväl FHS rektor som UKÄ:s generaldirektör, som har samma akademiska bakgrund och ingår i samma kluster utanför tjänsten tillämpat samma förvaltningskultur.

Rektorn för Försvarshögskolan, FHS, professor Robert Egnell har nyligen låtit genomföra en medarbetarundersökning av en extern part. Bakgrunden är det allt svagare stöd som FHS personal har för sin ledning. Endast 54 procent av de cirka 450 anställda har förtroende för ledningen i slutet av 2023. Mätningen görs vartannat år och 2021 var förtroendet 58 procent.

Helt oberoende var dock inte undersökningen visar DN i sin granskande artikel. Vad de anställda inte visste när de svarade på frågorna under föregivande av konfidentialitet var att konsulten parallellt hade uppdrag som Egnells personlige chefscoach.

En av de sista frågorna i intervjuerna var om man ville att nuvarande rektor skulle få ett förnyat mandat.

– Det gavs intryck av att vi skulle kunna tala fritt om våra erfarenheter inklusive rektors tillkortakommanden, säger en av dem som intervjuades.

Även om Egnell inte agerat direkt regelvidrigt med att kontraktera en till honom personlig konsult för att å myndighetens vägnar genomföra en förtroendemätning om honom och hans ledarskap är det ett exempel på mjuk korruption eller delikatessjäv enlig internationella erfarenheter, forskning och empiri. Det vill säga, det finns goda skäl att klassa ledarskapet och upphandlingen i FHS fall som oetiskt. Men inte klandervärt i juridisk mening.

Samma konsult har kontrakterats av generaldirektören på UKÄ, Universitetskanslerämbetet som fått stark kritik för samma form av upphandlingar vilket även det DN kunnat avslöja.

I likhet med Robert Egnell är UKÄ:s generaldirektör Martin Norsell invalda ledamöter i Kungliga krigsvetenskapsakademin. Även Martin Norsell har sin bakgrund som forskare från just Försvarshögskolan innan han gick vidare till att bli rektor för Högskolan i Dalarna innan han gick vidare till UKÄ. 

Norsell kallades mot bakgrund till denna form av mjuk korruptiontill utvecklingssamtal med utbildningsminister Johan Pehrson (L). Egnell har ännu inte blivit kallad till vare sig försvarsminister Pål Jonson (M) eller Johan Pehrson.

Att två generaldirektörer eller ämbetsmän på samma nivå, med samma bakgrund och som ingår i samma kluster utanför tjänsten – Kungliga vetenskapsakademin – agerar utanför eller tolkar regelverk på samma sätt bör inte betecknas som en slump.

Lojaliteten till Wallström

Egnell är dock inte bara känd som rektor och forskare, han har en stabil bas som en av den tidigare utrikesministern Margot Wallströms främste förespråkare. Egnell har byggt hela sin karriär på att föra in genderperspektivet i Försvarsmakten. Egnell disputerade vid Department of War Studies vid King’s College London år 2008 på en avhandling om civil-militär samverkan inom irreguljär krigföring

Egnell kom att ingå i Margot Wallströms referens- och expertråd inför Sveriges tid som vald medlem av FN:s Säkerhetsråd perioden 2017-2018.

Ledamöterna i rådet finns ej publicerad på regeringens hemsida men går att få ut som allmän handling.Referensrådets sammansättning tyder dock på att det var mer av likatänkande och med djup förankring i Stockholms Arbetarekommun än ett egentligt expert- och referensråd.

Referensrådets medlemmar var bland annat följande:

  • Leif Stenberg, islamolog och medförfattare till FOI rapport om Muslimska Brödraskapet från 2018. Rapporten, eller kunskapsöversikten var ett försök att tysta bland annat Magnus Ranstorp, Magnus Norells samt Sameh Egyptsons och forskning respektive Johan Westerholm undersökande journalistik och kom aldrig att användas i någon egentlig mening.
  • Sven-Eric Söder, nära vän till Wallström från tiden i SSU.
  • Lena Ag, tidigare medarbetare åt Wallström från hennes tid som EU-kommissionär. Ag kom efter detta att belönas av regeringen med en tjänst som Generaldirektör för Jämställdsmyndigheten.

Även Egnells utnämning till rektor för Försvarshögskolan skall vara ett direkt resultat av Margot Wallströms personalpolitik menar källor som var närstående ministerkansliet på UD den aktuella perioden.

Gender, gender, gender

Efter att Egnell befunnits behörig som docent och erhållit sin docent-titel fick han sin första professorstjänst, som gästprofessor vid Georgetown University i Washington, USA inom ramen för ett medföljandeprogram när hans hustru Ditte Egnell tjänstgjorde vid ambassaden.

Egnells forskning har fokus på genderperspektivet vilket framgår ibland annat en debatt i SR Konflikt när han försvarade Margot Wallströms nya feministiska utrikespolitik. 

Ett av Egnells primära fokusområden under hans tid vid Georgetown var genderperspektivet vilket framgår av debatten i Konflikt. Just genderperspektivet är något som premierades av regeringen Löfven i all forskning.   

Även urvalet av litteratur där främst kvinnliga författare har företräde framför manliga har varit ett av Egnells fokusområden som när han utsågs till rektor för FHS lät gallra ut 50 procent av all kurslitteratur som skrivits av män till förmån för kvinnor. Oavsett innehåll. Detta menar Egnell direkt i mail till Ledarsidorna 2017.

Att Egnell var den dåvarande utrikesministerns mest entusiastiske supporter var därmed ingen nyhet i försvarskretsar. Men. Det finns även annat att ta fasta på i andra uttalanden för att få en vidare bild. 

Egnell lät i Göteborgsposten förstå att

– Ökningen av terrorattacker den senaste tiden är ett jätteproblem som ingen förutspått.

Ett då, 2016, direkt osant påstående. Internationell empiri, välmeriterade terrorforskare och säkerhetspolitiska analytiker menade att global terrorism i allmänhet och var ett av de största hoten sedan många år tillbaka och en av de frågor som säkerhetsrådet haft som högst på agendan. Men inte av professorn och den senare rektorn vid Försvarshögskolan och Margot Wallströms expertrådgivare.

När Lars Nicander avgick från FHS med pension var ett av Egnells första beslut att lägga ner Centrum för Studier av Assymetriska Hot, eller CATS. Redan då var asymmetriska hot en prioriterad internationell fråga som inte har minskat sedan det ryska anfallskriget mot Ukraina inletts samt konflikten mellan Israel och Hamas.

Som rektor  ansvarar Egnell för skolningen av framtidens svenska officerare. Försvarshögskolans styrelse skall nyligen ha förordat för regeringen att Egnell får förlängt mandat och förtroende.

Egnell erhöll tidigare i år Konungens medalj för sina tjänster vilket bidrar till legitimiteten i den förvaltningskultur som utvecklats vid minst två statliga myndigheter, FHS och UKÄ samt i anslutning till Kungliga Vetenskapsakademin.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se