Så skapade Northvolt illusionen av framgång

Foto: Northvolt
  • Tisdag 26 nov 2024 2024-11-26
E-post

Det svenska batteriföretaget Northvolt ansökte under förra veckan om konkursskydd enligt den amerikanska konkurslagstiftningen. Värdet på bolaget är i praktiken noll samtidigt som det nu står klart hur bolagsledningen tänjt sina kontaktnät till bristningsgränsen och samtidigt kunna säkra sina investeringar i tid innan verkligheten kom ikapp.

Det svenska batteriföretaget Northvolt har sagt upp 840 arbetare och över 300 tjänstemän, merparten från batterifabriken i Skellefteå. Dessutom är företaget skyldigt sina leverantörer 2,5 miljarder kronor. Huvudägarna skriver nu ner värdet på sitt innehav till noll eller nära noll när bolaget nu går in i en amerikansk rekonstruktionsfas – i torsdags förra veckan ansökte om konkursskydd enligt Chapter 11 i USA:s konkurslag.

Uppgifterna om den störste ägaren VW:s nedskrivning kommer efter det att  bolagsledningen misslyckats med att resa nytt kapital. Bolagsledningen, där den numera avgångne VD:n Peter Carlsson fortfarande ingår som “senior rådgivare”, har hos den amerikanske rekonstruktören inom ramen för den domstolsprocess som nu pågår ansökt om att betala ut en bonus om 59 miljoner kronor för att ”behålla nyckelpersonal”.

Bolagets behov av externt kapital är att betrakta som exceptionellt stort och bolagsledningen skall ha krävt av långivare att de skall skriva av hälften av skulderna omedelbart för att undvika konkurs.

Nortvolts kapitalresning har sedan expansionsfasen tog fart 2019 varit i linje med vad många upplevde under sekelskiftet. Hur bolagsledningar och ägare ägnade stor del av tiden åt kampanjresor och deltog i olika former av event för att skapa en ”buzz” runt företaget. År 2020 var det år som investeringarna i bolaget tog fart på riktigt.

Den femte mars 2020 var ett sådan tillfälle då bolagets ordförande och medgrundare Carl-Erik Lagercrantz presenterade bolaget vid ett event inom ramen för Business Europe. Förutom bolagspresentationen, där inte mycket av vad Lagercrantz presenterade då blev sant eller genomfördes framgår att ”vi arbetar nära EU-kommissionen och EIB” i projektet kring Nortvolt.

Vid presentationen hänvisades särskilt till EU-komissionens ordförande Ursula von der Leyens stöd.

Lagercrantz utlovade bland annat ett oberoende av subventioner samt produktion av billigare batterier än någon annan leverantör. Bolaget kom bara en kort tid senare visa sig vara helt beroende av subventioner för expansionen i Kanada och Tyskland samt, visar beräkningar, ha avsevärt dyrare slutprodukter än marknaden i övrigt kan producera.

Bolaget belånade löpande framtida produktion av batterier som inte levererats och som kundavtal som sedan sade upp då Northvolt inte lyckats med att leverera i tid.

Närheten till EIB ingen slump

Närheten till EIB som presenterades i mars 2020 uppstod inte av en slump eller som resultat av flera års projektarbete. Utan en nära och lång vänskap.

Den 27 januari 2020 blev Thomas Östros ny viceordförande i Europeiska investeringsbanken (EIB). Östros var svenskt statsråd (S) mellan 1996 och 2006, bland annat näringsminister 2004–2006. Som statsrådskollega hade Östros partikamraten från Norrbotten Anders Sundström. Sundström blev tidigt en av Northvolts första ägare.

Presentations- och investeringsrundan som avslutades i september samma år när bland annat Goldman Sachs och Volkswagen gick in som ägare.

I september 2020 stod det klart att investmentbanken Goldman Sachs gick in med vad som senare skulle bli motsvarande knappt en miljard USD i bolaget. Goldman Sachs har idag skrivit av värdet av denna investering till noll.

Investeringarna och nyemissionerna som garanterades efter investeringsrundan 2020 gjorde det möjligt för ägare och styrelse att avyttra hela eller delar av sitt innehav med god förtjänst. Den tidigare näringsministern (S) och ordföranden för Swedbank Anders Sundström kunde detta verksamhetsår i sitt bolag bokföra en försäljning av sina aktier i Northvolt för drygt 16 MSEK, en värdestegring om 5 000 procent från Sundströms ursprungliga investering enligt flera av varandra oberoende källor.

Beloppet styrks av Sundströms bolagsredovisningar.

Samtidigt med Sundströms ”exit” kunde andra tidiga ägare även de kliva av samtidigt som bolaget bjöd in anställda till tre olika aktieägarprogram med garantier att dessa skulle kunna beredas motsvarande möjligheter minst två gånger per år eftersom bolaget inte var noterat.

Något sådant löfte kom aldrig att hållas till de 750 anställda som tog lån eller sparmedel för att investera i bolaget. Merparten står dessutom utanför det bonusprogram som det konkursmässiga bolaget nu vill genomföra för särskilt utvalda.

Extramaterial för prenumeranter

Videoupptagning från Northvolts “Roadshow” 2020 samt Anders Sundström Invest årsredovisning 2021.

Vill du ta del av extramaterialet? Bli prenumerant.

Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.

Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.
Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se