Mjuk korruption präglade kreditgivningen till Northvolt
Under förra veckan inleddes rekonstruktionsförsöken av det svenska batteriföretaget Northvolt vid en amerikansk domstol. Bolaget är på ett så pass stort obestånd att en rekonstruktion i Sverige hade nekats. Ett obestånd som vare sig ägare, styrelse eller ledning varit omedvetna om och vars orsakssamband har direkta politiska dimensioner med flera exempel på flera rena jävssituationer och det som kallas för mjuk korruption.
Det svenska batteriföretaget i Skellefteå Northvolts skulder om 64 miljarder kronor blev officiella i och med att bolaget ansökt om konkursskydd enligt den amerikanska konkurslagens ”Chapter 11”. U.S. Bankruptcy Court for the Southern District of Texas är den domstol som handlägger rekonstruktionsförsöken och beräknas vara klara med ett besked under första kvartalet 2025. Orsaken till att bolagsledningen och styrelsen ansöker om konkursskydd i USA är att en svensk rekonstruktion inte skulle beviljas.
Förutsättningarna saknas för motsvarande skydd i Sverige då Northvolt bedöms sakna livskraft. Skuldberget är för stort och intäktsförmågan under en överskådlig framtid är helt enkelt för svag enligt svensk rättslig praxis. Bolaget har även intecknat ej levererade order på batterier, vilket ökar den finansiella risken ytterligare.
Northvolts skulder dubbelt så stora som det svenska budgetunderskottet
De av Northvolts skulder, som de som enskilt bolag arbetat upp och som nu ska bedömas av den amerikanska domstolen är nästan dubbelt så stora som den svenska statens underskott under tolv månader. För tolvmånadersperioden till och med augusti 2024 visade statens betalningar ett underskott på 38 miljarder kronor.
Nortvolts skuld som nu skall bedömas ligger enligt de handlingar som lämnats över till domstolen på 67 miljarder kronor.
Skulden är dessutom tio gånger så stor som det belopp som förskingrades i samband med Theranos-skandalen som drabbade den amerikanska finansmarknaden 2016. Det vill säga den rena skulden som Northvolt arbetat upp. Aktieägartillskott, EU-bidrag samt statligt, regionalt och kommunalt (direkt och indirekt) stöd oräknat i sammanställningarna.
Allra störst är Northvolts skuld till tyska Volta om 42 miljarder kronor, Volkswagen har lånat ut 4 miljarder som de nu kan tvingas skriva ner. Volkswagen riskerar även 16 miljarder i aktieägartillskott. Det innebär att Volkswagens totala risk i Northvolt är minst 20 miljarder kronor.
Även den tyska statliga banken KFW riskerar en betydande kreditförlust i Northvolt. Banken har lånat ut nästan 8 miljarder kronor till det svenska batteriprojektet. Svenska Nordic Trustee and Agency har lånat ut 1,7 miljarder kronor i ett obligationslån.
Många svenska leverantörer riskerar stora förluster i rekonstruktionsprocessen som följer. Kemiföretaget Henkel Norden har fordringar på 146 miljoner kronor som Northvolt inte betalat. Till installationsföretaget Bravida har Northvolt skulder på 110 miljoner. Skellefteå Kraft riskerar en förlust på 60 miljoner kronor. Luleåföretaget Titan var det första som gick i konkurs med fordringar på Northvolt på mellan 250 och 300 miljoner kronor. Eller en kvarts miljard kronor.
Men även Svensk Exportkredit (SEK) har förlorat pengar. Svensk Exportkredit bistod så sent som i januari i år med 240 miljoner dollar, motsvarande 2,5 miljarder kronor, till en kreditfacilitet på totalt 5 miljarder dollar till batteritillverkaren Northvolts fabrik i Skellefteå.
Mjuk korruption präglar kreditgivningen
Svensk Exportkredit är ett statligt bolag som finansierar svenska exportföretag, deras underleverantörer och utländska kunder. Svensk Exportkredit lånar upp pengar på den internationella kapitalmarknaden genom att ge ut obligationer.
Ordförande i Svensk Exportkredit kreditutskott är Reinhold Geijer som utsågs till bolagets styrelse 2017 under regeringen Löfven. Geijer är ordförande i Svensk Exportkredits kreditutskott där de viktigaste besluten bereds.
Reinhold Geijer finns även upptagen i Northvolts aktiebok vid sidan av bland annat den tidigare näringsministern Anders Sundström (S).
Geijer äger 5 000 000 aktier i Northvolt som enligt den aktiebok som daterades 27 februari 2023. Värdet på hans innehav i Northvolt angavs då till 1 608 560 dollar eller drygt 17 miljoner kronor. Reinhold Geijer är även engagerad i övriga uppdrag som till exempel styrelseledamot i Livförsäkringsaktiebolaget Skandia.
Under den tid som Northvolt reste som mest kapital, 2019–2022, var Anders Sundströms hustru Anna Hallberg handelsminister (S). Som handelsminister ansvarade Hallberg för Svensk Exportkredit tillsammans med den minister som ansvarar för statliga bolag, i detta fall Magdalena Andersson (S) som finansminister, när Reinhold Geijer utsågs till Svensk Exportkredits styrelse och samtidigt gavs möjlighet att bli aktieägare till Northvolt.
Anna Hallberg satt i Anders Sundström Invest AB styrelse fram tills hon tillträdde som minister och strax innan lät hon sitt eget bolag gå upp i det som kom att bli det gemensamt ägda bolaget.
Som Kreuger, men värre
Även om Northvolts situation inte är riktigt lika allvarlig som det som ledde fram till Kreuger-kraschen 1932 är det inte fel att dra de jämförelserna. Det kan visa sig vara värre ur andra perspektiv.
Ivar Kreuger var vid sin död, som utlöste konkursen, skyldig svenska banker 800 miljoner kronor, vilket motsvarade 10 procent av statens budget. I Northvolts fall hamnar samma relation på ca tre procent om samtliga krediter och övriga tillskott och subventioner räknas med. Men skillnaden är att Northvolt kapitalflöde även riskerat andra finansiella aktörers stabilitet i en alltmer internationellt sammanflätad ekonomi.
Vare sig investmentbanken Goldman Sachs eller Volkswagen kan med lätthet hantera de miljardavskrivningar (i dollar respektive euro) som de nu tvingas till utan att det får påverkan i det finansiella systemet för att bara nämna två exempel på drabbade.
Möjligheterna för Northvolt att kunna resa det kapital och teckna de lån som nu är föremål för nedskrivning om konkurs skall undvikas, har förutsatt ett samspel med den politiska nivån. Ett samspel som utöver bolagets relation med Svensk Exportkredit och att 2,5 miljarder kronor kunde reserveras bara för att ta ett exempel så sent som i januari i år förutsätter goda kontakter med den politiska nivån.
Över blockgränserna.
Och hur goda dessa kontakter har varit och framför allt fortfarande är framgår av bland annat Northvolts aktiebok som Ledarsidorna kunnat ta del av.
Extramaterial för prenumeranter
Sammanställning av de skulder som konkursdomstolen i Texas skall bedöma
Vill du ta del av extramaterialet? Bli prenumerant.
Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.
Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.
Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.
Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.