Regeringens samordnare: “Det finns ingen grön bubbla”

Regeringens samordnare för klimatomställningen menar i ett inlägg på den sociala medieplattformen Linked In att det inte finns någon “grön bubbla” samt att Northvolts konkurs var undantaget från reglerna. Trots att konkursen är den största som drabbat svensk industri i modern tid samt att Nortvolts systerföretag Stegra visar oroväckande tendenser att gå samma öde till mötes.
Fossilfritt Sverige startades på initiativ av regeringen 2015, inför FN:s klimatmöte i Paris. Initiativet samlar företag, kommuner, regioner och organisationer som ställer sig bakom målet att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Fossilfritt Sverige har sammanställt klimatfärdplaner för 23 svenska branscher, samt en rad strategier för näringslivet.
2018 förlängdes uppdraget till 2020. Det året kom beskedet om en ytterligare förlängning, fram till december 2024. Regeringen förlängde sedan i december samordnaren Svante Axelssons uppdrag ytterligare att vara nationell samordnare för Fossilfritt Sverige till den 31 december 2026.
– Fossilfritt Sverige är en effektiv plattform för att driva på klimatomställningen i Sveriges olika branscher. Nu ska Fossilfritt Sverige fokusera på genomförandet av färdplanerna och öka efterfrågan på fossilfria produkter och tjänster. Detta arbete är en viktig förutsättning för att Sverige ska nå vårt klimatmål om nettonollutsläpp senast år 2045, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.
Axelsson deltog bland annat i den debatt efter SVT:s dokumentär ”Den gröna kapplöpningen” där de som kritiserat ekonomiska kalkylerna hånades som ”folkhögskoleprofessorer”. De som åsyftades och åsattes klandervärda akademiska meriter var professorn Magnus Henrekson, IFN, samt Christian Sandström, Internationella handelshögskolan i Jönköping. Debatten modererades av SVT:s Camilla Kvartoft.
”Den gröna kapplöpningen” producerades åt SVT av Svante Axelssons svägerska, Maud Nycander.
Alla de varningar som Henrekson och Sandström fört fram besannades dock i samband med batteriföretaget Northvolts konkurs. Konkursen lämnar, visar preliminära beräkningar, en brist på 80 miljarder kronor utöver det förbrukade kapitalet samt mer än 10 000 ton riskavfall. Ett riskavfall som utgör fara för människa och miljö samt vars sanering måste bekostas av de drabbade kommunerna däribland Borlänge och Skellefteå.
Relaterat: Arvet efter Northvolt: 10 000 ton miljöfarligt avfall
Vid tiden för konkursen hade Northvolt omkring 83 miljarder kronor i skulder. Investerat kapital och kommunala indirekta investeringar oräknat. Ställs skulderna som bolaget arbetat upp mot den svenska statsbudgeten motsvarar det 7,5 procent av statens kostnader för 2025.
Årets svenskar 2020: Axelsson och Carlsson
I ett inlägg på LinkedIn menar Axelsson att strategin som han arbetat fram kommer fullföljas trots Northvolts konkurs och de problem som nu börjat sippra ut kring stålbolaget Stegra i Boden. Problem som vittnar om en repris av Northvolts utveckling med identisk finansiering, en mix av bidrag och lån samt ständiga förseningar. Vätgaslagringen, det som är förutsättningen för att löftet om fossilfritt stål skall kunna produceras är försenad samtidigt som muddringen av Luleå hamn skjutits på framtiden.
Relaterat: Nationelle samordnaren om Northvolt: “För mycket skrot “
Tvärtom menar Axelsson att Northvolt är undantaget som bekräftar regeln. Den regel han själv definierat och färdplanerna håller kursen med några års fördröjning. Det finns ingen grön bubbla menar han avslutningsvis.
I ett uppföljande inlägg aviserar Axelsson tvärtom ökad offentlig finansiering av ny grön teknik.
Innan Axelsson utnämndes till nationell samordnare av regeringen Löfven I var han generalsekreterare för Naturskyddsföreningen. Naturskyddsföreningen är aktuell med att organisera icke demokratiskt valda medborgarråd för att påverka klimatpolitiken på nationell och kommunal nivå.
Såväl Svante Axelsson som Northvolts VD Peter Carlsson utnämndes till “Årets Svensk” av tidskriften Fokus 2020. Axelsson som årets samhällsbyggare och Carlsson som årets ekonomisvensk. Svante Axelsson har även medverkat i SR P1 “Sommar” (2008), en erfarenhet han delar med Northvolts Peter Carlsson (2021) samt bolagets grundare Harald Mix (2023).
Relaterat: Gröna bubblor – Ett lågintensivt ursinne som stannar kvar