Delikatessjäv i SVT:s klimatrapportering

Skärmavbildning SVT "Den gröna kapplöpningen".
  • Söndag 27 apr 2025 2025-04-27
E-post

Motsvarigheten till Dagens Nyheters agendasättande journalistik på SVT är det som fått namnet konstruktiv journalistik. En journalistik som skall förklara, ge sammanhang och skildra inte bara problemen utan också lösningarna och utvägarna. Denna inrikting har varit ramen för bland annat klimat- och miljörapporteringen. En rapportering somhar präglats av en form av delikatessjäv där personliga band inte redovisas för tittare, konsumenter och skattebetalare.

För några år sedan meddelade Sveriges Television en ny inriktning i nyhetsarbetet: färre publiceringar, mer fördjupning. Den dåvarande divisionschefen för nyheter och sport Anne Lagercrantz, idag VD, förklarade då att den nya inriktningen innebar en satsning på att förklara, ge sammanhang och skildra inte bara problemen utan också lösningarna och utvägarna: så kallad konstruktiv journalistik.

I november 2022 tog SVT nästa steg. Sedan dess är konstruktiv journalistik också en del av hela SVTs företagsstrategi – inte bara nyhetsdivisionens.

Konstruktiv journalistik är att kritiskt och nyanserat rapportera om det som är sant och relevant. Vi ska aldrig skönmåla. Däremot ska vi exempelvis granska makthavare även utifrån vilka lösningar de är beredda att ta ansvar för menade Lagercrantz.

Ett exempel hon lyfter är det nya programmet ”Klimathoppet”, där programledaren Camilla Kvartoft skulle leta kreativa lösningar på klimatkrisen, runt om i Sverige. Kvartoft är en av SVT:s mest kända program- och debattledare.

I SVT:s gällande sändningstillstånd står att läsa att ”SVT ska granska myndigheter, organisationer och företag som har inflytande på beslut som rör medborgarna” och att ”sändningsrätten ska utövas opartiskt och sakligt.” En fråga som inställer sig är om dokumentären, som är en del av ”Klimathoppet” programmet  ”Den gröna kapplöpningen” i kombination med det efterföljande debatten kan rymmas inom ramen för detta. Eller om programmet, som finansierats av skattemedel, är en partsinlaga.

Relaterat: Regeringens samordnare: “Det finns ingen grön bubbla”

Camilla Kvartoft ledde i anslutning till programmet ett fördjupande samtal utifrån filmen. Medverkande gjorde några av nyckelspelarna i programmet ”Den gröna kapplöpningen”, Jan Moström VD LKAB, Svante Axelsson Fossilfritt Sverige och Henrik Henriksson VD för stålbolaget Stegra (dåH2 Greensteel). Ett samtal som bland annat kretsade kring att ligga sömnlös, varför H2 Greensteel inte får löfte om att köpa malm från LKAB och att pengarna inte är drivkraften.

När Kvartoft påtalar att det framförts viss kritik mot projekten väljer Henrik Henriksson att uttrycka sig hånfullt och hänvisa till ”professorerna från olika folkhögskolor”, vilket lockar den nationella samordnaren Svante Axelsson, debattledaren Camilla Kvartoft och publiken till skratt. Kvartoft valde inte att bryta och påtala att ingen av de som utpekades, implicit, kunde bemöta anklagelserna som satt kritikerna i klandervärd dager.

Relaterat: Arvet efter Northvolt: 10 000 ton miljöfarligt avfall

De som åsyftades var med stor sannolikhet professor Magnus Henrekson och professor Christian Sandström. Henrekson ursprungligen från Handelshögskolan i Stockholm, ett av Sveriges högst internationellt rankade lärosäten. Sandström doktorerade vid Chalmers i Göteborg, även det ett välrenommerat lärosäte.

Programmet kom att kritiseras även från kultursidorna. Aftonbladets Anna Andersson pekade på en rad med brister i det som skulle vara ett nyanserande och djupt reportage.

Relaterat: Fossilfritt Sverige: “Ingen rocket science”

Men ingenstans framgick, vare sig i programmet eller den efterföljande debatten, att producent för programmet var Maud Nycander, Svante Axelssons svägerska. Inte ens när programmet sändes i riksdagen.

År 2016 utsågs Axelsson av regeringen Löfven I att bli nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, ett initiativ som arbetar med att identifiera och röja undan hinder för branscher, företag och kommuner som vill bidra till att göra Sverige till ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Innan Axelsson blev nationell samordnare var han generalsekreterare för Naturskyddsföreningen och en av arkitekterna bakom utsläppsrätter.

Axelsson fick av regeringen Kristersson förlängt förordnande till den 31 december 2026.

Ledarsidorna har såväl sökt Axelsson samt SVT för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se