Rättsliga efterspel kommer prägla historien efter Northvolt

I svensk tingsrätt underkändes den talan som European Battery Fund rest mot en av grundarna till Northvolts försäljning av aktier till fonden. Men med den inlaga som låg till grund för den rättsliga talan som restes finns det skrivningar som öppnar för en amerikansk process då Sverige saknar adekvat lagrum. Samma argument förs fram mot Northvolt, på samma grunder, som fällde bolaget Theranos VD och grundare efter att bolaget anklagats för vilseledande marknadsföring.
European Battery Fund, EBF, riktar nu öppen kritik mot Northvolt som bolag, med anklagelser om vilseledande påståenden. Kort efter att Northvolt försattes i konkurs i mars i år anklagade EBF grundarens bolag för att ha vilselett fonden i samband med affären. Fonden krävde att som fonden genomfördes hävs och att köpeskillingen, cirka 73 miljoner kronor, återbetalas – ett krav som enligt tidigare uppgifter från EBF ska drivas i en separat skiljedomsprocess rapporterar Dagens Industri.
Relaterat: Northvolt – Gåvan som aldrig slutar kosta skattebetalarna pengar
Samtidigt har EBF breddat sina anklagelser, som inte fick gehör i den svenska domstolen, och riktar i en inlaga även udden mot Northvolt. Det är första gången en investerare öppet kritiserar det kraschade batteribolaget.
Enligt fonden gav Northvolts årsredovisningar för 2022 och 2023 en missvisande bild av bolagets förmåga att tillverka batterier på egen hand, inklusive så kallat katodmaterial. Bland annat kallade Northvolt sin fabrik i Skellefteå för en ”fullt integrerad batterigigafabrik”, påpekar EBF. Först i augusti 2024 avslöjade tidningen Norran att bolaget i själva verket importerade färdigt katodmaterial, efter misslyckade försök till egen produktion.
Relaterat: Arvet efter Northvolt: 10 000 ton miljöfarligt avfall
Fonden pekade också på Northvolts uttalanden i december 2023, när Di avslöjade bolagets hemliga kvartalsrapport som visade anmärkningsvärt låga produktionsnivåer.
I en intervju med Di beskrev dåvarande vd:n och medgrundaren Peter Carlsson utvecklingen som positiv och sa att ”den riktiga utväxlingen” väntade 2024.
”Det är i ljuset av dessa lugnande (och, som det visade sig i efterhand, vilseledande) besked som det är förståeligt att investerare, långivare, finansiärer och andra utgick ifrån att Northvolt skulle bli en av de marknadsledande aktörerna inom sin industri”, skriver EBF.
På ett annat ställe i den rättsliga inlagan menade fonden de ”de vilseledande påståenden som spridits av Northvolt”. Det var därför först under hösten 2024 som EBF insåg att
”Northvolt inte alls lyckats med den batteriproduktion som bolaget påstått”, hävdar fonden.
Hela Northvolts utveckling och satsning har, trots konkursen, försvarats bland annat Frida Wallnor, Dagens Industri menade i samband med konkursen att
”Det finns tydligen ingenting värre man kan göra i Sverige än att sikta mot stjärnorna och sedan kraschlanda. Ilskan vet inga gränser”.
Relaterat: Northvolt – Nepotism, inkompetens och avsaknad av ägaransvar blev bolagets fall
Parallellerna med Theranos
Utvecklingen av efterspelet utvecklas nu mer och mer till något som präglade det amerikanska medicinteknikföretaget Theranos tillväxt och efterföljande konkurs. Theranos Inc. var ett amerikanskt privatägt företag som marknadsfördes som ett banbrytande hälsoteknikföretag.
Theranos grundades 2003 av den då 19-åriga Elizabeth Holmes och samlade in mer än 700 miljoner USD från riskkapitalister och privata investerare, vilket resulterade i en värdering på 9 miljarder USD som mest under 2013 och 2014. Företaget hävdade att det hade utvecklat blodprover som krävde mycket små mängder blod och som kunde utföras snabbt och exakt, allt med hjälp av kompakta automatiserade enheter som företaget hade utvecklat. Dessa påståenden visade sig vara falska.
När den medicinske forskningsprofessor John Ioannidis, och senare professor i klinisk biokemi Eleftherios Diamandis, tillsammans med den undersökande journalisten John Carreyrou från The Wall Street Journal, 2015 ifrågasatte det realistiska i Theranos teknologi. Det är inte fel att jämföra de kritiska frågorna som Ionnidis, Diamandis och Carreyrou ställde kring Theranos med den form av kritiska frågor som de svenska professorerna Magnus Henrekson och Christian Sandström ställt om Vargasbolagen Northvolts och Stegras satsningar och utveckling.
De årsredovisningar och inte minst marknadskommunikationen uppvisar samma drag av att vilseleda eller inte vara helt tydliga med förutsättningarna. En marknadskommunikation som kom att komplementeras av SVT dokumentär “Den gröna kapplöpningen” där de som ställt kritiska frågor frågor om bolagen Northvolt och Stegra häcklades av bland annat Stegras VD Henrik Henriksson och den nationelle samordnaren Svante Axelsson i den efterföljande TV-debatten som “folkhögskoleprofessorer”.
Debatten leddes av SVT:s Camilla Kvartoft.
Theranos kom att behöva svara mot flera medicinska myndigheter, investerare, U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS), statsåklagare, tidigare affärspartners, patienter och andra.
Theranos, Holmes och den tidigare företagets vd Sunny Balwani åtalades för bedrägeri och marknadsmanipulation av SEC 2018. Holmes befanns skyldig på fyra punkter i januari 2022 och dömdes i november samma år till 11 år och 3 månaders fängelse.Balwani dömdes på alla 12 åtalspunkter som väckts mot honom i juli 2022, och dömdes i december 2022 till 12 år och 11 månaders fängelse och 3 års skyddstillsyn.
Då Northvolt bevisligen uppfyller kraven för att kunna åtnjuta amerikanskt konkursskydd, s.k Chapter 11 vilket försenade den svenska konkursen går det inte att utesluta att bolaget även uppfyller kraven från bland annat SEC och amerikanska investerare som Goldman Sachs att resa talan mot grundare och styrelse. Och i likhet med Holmes pröva Northvolts styrelse och lednings ansvar i domstol.
Likheterna mellan bolagens respektive kollaps och konkurs är i praktiken identiska om det som EBF hävdar prövas och vinner gehör i amerikansk domstol.