Carl Bildts återkomst?

Carl Bildt. Bildkälla: Wikipedia.
  • Onsdag 27 dec 2023 2023-12-27
E-post

Den förre stats- och utrikesministern Carl Bildt nämns i förhandsspekulationerna om vem som blir näste svenske EU-kommissionär. En lösning som kommer passa inte bara honom själv utan även PR-koncernen Kreab och Turkiet som hand i handsken.

De två senaste svenska EU-kommissionärerna, Margot Wallström (S) och Cecilia Malmström (L) fick sitta i två mandatperioder. Det kommer inte dagens svenska kommissionär, Ylva Johansson, att få göra, enligt samstämmiga uppgifter till DN.

Regeringen avser nominera EU-minister Jessika Roswall, enligt flera källor till DN.

– Moderaterna är som Socialdemokraterna på det sättet. Man vill ha sitt folk på viktiga poster, säger en person.

I synnerhet har detta aktualiserats med Ulf Kristersson (M) som statsminister. Han har byggt upp en ”bunker” med nära förtrogna runt omkring sig som han känner sig trygg med. Det tydligaste exemplet är den nya rollen som nationell säkerrhetsrådgivare regeringen Henrik Landerholm som är en gammal vän till Kristersson. Landerholm ska ha tackat nej till att bli statsråd men velat ha en annan, och självständig roll, i närheten av Kristersson varför detta blev lösningen.

Ett annat namn som en ska vara aktuellt är tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt, M. Men då under förutsättning att Sverige får posten som EU:s höga representant för utrikes frågor. Även Bildt ingår i Kristerssons bunker. Dels som mångårig kollega, dels som ingift svåger. Carl Bildts bror är gift med statsministerns hustrus syster. De länkas även samman genom sitt yrkesliv där även Kreab finns med som komponent. 

Idag är Carl Bildt vice ordförande för Kreab som bland annat äger opinionsföretageet Demoskop. Ett annat av Kreab-sfärens bolag är aktuellt med att sälja in och etabera den svenska modellen för friskolor till Saudiarabien. Bildts bakgrund i energibranchen genom engagemangen i Vostok Nafta och Lundin Oil är vida känd.

Bildt gjorde sig känd under sin tid som utrikesminister 2006-2014 som Turkiets och det regimbärande partiet AKP:s viktigaste och mest lojale utrikesminister inom unionen och den siste att ge upp försöken efter statskuppsförsöket 2016. Då Turkiet kom att införa bland världens mest repressiva medielagar. Sverige gav Turkiet garantier för att arbeta för ett Turkiskt medlemskap vid NATO-toppmötet i Vilnius i somras.

Idag är Carl Bildt aktuell som utredare av den svenska underrättelsetjänsten.

Relaterat: Därför valdes Carl Bildt att utreda svensk underrättelsetjänst 

Statsvetaren Göran von Sydow framhåller att personer som haft viktiga ministerposter på hemmaplan tenderar att få bra positioner i kommissionen. Han exemplifierar med att de baltiska staterna ofta sänt tidigare premiärministrar till Bryssel, som då fått bli vice ordförande i kommissionen.

– Under det svenska ordförandeskapet var konkurrenskraft viktigt. Så någonting inom det området, alltså konkurrens, inre marknad eller handel. En annan portfölj som kommer att vara viktig framåt är utvidgningsportföljen, säger han till DN.

Även Anders Borg kan anses ha börjat positionera sig för en roll som komissionär efter att han nu börjat ta avstånd från sina tidigare beslut kring svensk migrationspolitik. Ett tydligt exempel var den ”vi har varit naiva”-intervju som gavs i Expressen.

Relaterat: Historia och historierevisionism

Utvidgningsportföljen skulle dock, om inte rollen som utrikesansvarig bli aktuell passa Bildt som hand i handsken. Och inte bara Bildt. 

Även Kreab och Turkiet skulle kunna tjäna på en sådan utnämning.

Relaterat:The return of the Bildt

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se