Centerpartiet – Decennium av dåligt ledarskap är över

Centerpartiet logo.
  • Tisdag 25 feb 2025 2025-02-25
E-post

Muharrem Demiroks tid som partiledare var utmätt från första dagen. Han tog över ett parti i spillror efter mer än tio år av duon Lööf – Federleys partiinterna välde och hade egentligen aldrig en ärlig chans. Samtidigt öppnar hans sorti inte bara för en genomgripande uppstädning av Centerpartiet utan för en bredare debatt om det lämpliga i dagens säkerhetspolitiska situation att ha statsråd och riksdagsledamöter som har dubbla medborgarskap och därmed riskera dubbla lojaliteter.

Muharrem Demirok avgår som Centerpartiets partiledare, något Expressen var först att rapportera om. Han gav beskedet vid en pressträff i riksdagen på måndagen. Demirok efterträdde Annie Lööf i februari 2023. Samtidigt som han beskriver att han känner medlemmarnas stöd bekräftar Demirok att han är medveten om att det finns intern kritik mot hans ledarskap, något som Expressen och flera andra medier rapporterat om de senaste månaderna.

Expressens Viktor Barth-Kron menar i en kommentar att

En av de viktigaste uppgifter du har som partiledare är att kratta för din efterträdare.

Du ska se till att det finns åtminstone en, gärna flera, starka kandidater. Den som väljs ska sedan ha rimliga förutsättningar att skapa sitt eget lag och sin egen väg för partiet.

Annie Lööfs centerparti gjorde tvärtom. Lööf skriver i stället in sig i historien jämte sin gamla parhäst Fredrik Reinfeldt (M), som efterlämnade ett politiskt korthus och lät sin efterträdare fastna i rasmassorna.

När den helt dominerande partiledaren Lööf till slut lämnade scenen hade de önskade efterträdarna (framför allt Emil Källström och Anna-Karin Hatt) redan lämnat politiken. Kvar för att tävla om jobbet fanns tre kandidater som partiet egentligen inte ville ha.

Omöjligt uppdrag

Demirok hamnade med andra ord redan innan han blev vald i en helt omöjlig situation. Ett söndertrasat parti där han tog över ansvaret fast i rasmassorna efter en duo i form av Annie Lööf och Fredrik Federley. En duo som genomfört utrensningar av oliktänkande som kom att kännetecknas av viss brutalitet. 

Riksdagsledamoten Staffan Danielsson var en av flera som straffades hårt för sin kritik av Muslimska brödraskapets nätverksorganisationer samt efter att han lagt en motion om översyn av de svenska terrorlagarna. Motionen avslogs. Några år senare återkom regeringen Löfven med en motsvarande översyn samt skärpningar vilka kom att antas av riksdagen. Men Danielsson hade då redan fått gå i “bad standing”.

En av de mest omdiskuterade anledningarna till Lööfs företrädare Maud Olofssons avgång var hennes hantering av Nuon-affären. Statliga Vattenfall förvärvade under hennes tid som näringsminister det holländska energibolaget Nuon för 97 miljarder kronor år 2009. Affären kritiserades hårt i efterhand eftersom den ansågs vara kraftigt övervärderad och ledde till stora ekonomiska förluster för staten. Detta skadade hennes politiska trovärdighet.

Utöver det hade Maud Olofsson varit partiledare sedan 2001 och lett Centerpartiet genom både framgångar – som att ta partiet in i Alliansen och regeringsmakten 2006 – och utmaningar.

Efter valet 2010, ett katastrofval för partiet, ledde Abir Al-Sahlani (idag ledamot i EUP) och Fredrik Federley avgångskraven mot henne. Kraven formulerades som behov av ett nytt partiprogram där ”en ny partiledare skulle få ha med sitt ord i laget”. Olofsson efterträddes av Annie Lööf, som valdes vid partiets stämma i Åre 2011.

Utrensningen av oliktänkande

Med Lööf följde per automatik Fredrik Federley. De hade varit oskiljaktiga sedan Federleys tid som ordförande för ungdomsförbundet och med Lööf (då Johansson) som sin vice. Ett samarbete som togs till nya nivåer när de bägge kom in i riksdagen. Insikten fanns dock att Federley kunde aldrig bli partiordförande. Partiet var inte moget för en öppet homosexuell partiordförande med sitt alter ego drag-profilen ”Ursula Smirnoff”. Istället blev det Annie Lööf.

Som “Ursula Smirnoff” var Federley dock mer engagerad i gårdsförsäljning av alkohol än att läsa sagor för minderåriga barn.

Under Lööfs tid som ordförande tystades ett antal historier ned som omfattade partimedlemmar- och företrädares sexuella övergrepp på barn ned. Fredrik Federley tvingades frånsäga sig sitt uppdrag som ledamot i Europaparlamentet efter att ha inlett en kärleksrelation med en man som fortfarande avtjänade straff för upprepade sexuella övergrepp på barn.

Även efter att Federley avgått hade Lööf svårt att ta avstånd från honom och vänskapsrelationen skall trots allt kunnat bestå. Efter att ha lämnat politiken gjorde Federley ett försök att komma in i kyrkopolitiken på en gemensam borgerlig lista. Han tvingades dock dra tillbaka sin kandidatur efter att den församling han kandiderade i utsatts för hot. Idag studerar Federley till präst och arbetar som volontär i Svenska kyrkan.

Efter att ha mist sin parhäst tappade Lööf mycket av momentet och kom att distansera sig ytterligare från den borgerliga samverkan som Maud Olofsson byggt upp samtidigt som utrensningarna i partiet lade en våt filt över all intern kritik om ledarskap och partiets inriktning.

Det var detta parti som Muharrem Demirok tog över. Och redan från hans första dag restes frågor kring hans dubbla medborgarskap. Ett dubbelt medborgarskap innebär rent generellt, enligt Säkerhetspolisen, en säkerhetsrisk och faran med dubbla lojaliteter. Även om Demirok själv menar att han befriats från det turkiska medborgarskapet har han fortfarande inte kunnat visa upp handlingar som styrker hans påstående.

Demiroks ovilja att vara öppen med hur det egentligen förhöll sig lade ett lock på debatten om statsråd och andra känsliga befattningar skall medges att inneha dubbla medborgarskap.

Demiroks tid som partiledare var utmätt från första dagen. Han tog över ett parti i spillror efter mer än tio år av duon Lööf – Federleys partiinterna söndertrasande ledarskape och hade egentligen aldrig en ärlig chans.

I spekulationerna om vem som kan tänkas efterträda Demirok nämns bland annat Anna Karin Hatt och Emil Källström som bägge lämnat politiken. Ett tredje namn som nämndes under gårdagen var Emma Wiesner. Wiesner är idag ledamot för Centerpartiet i Europaparlamentet men kommer närmast från Vargasföretaget Northvolt som ansvarig för dialogen med den politiska nivån

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se