Det dödliga våldet har blivit svensk vardag
Polismästaren Carin Götblad spelade ner hotet från de ökande antalet skjutningar i anslutning till grundskolor i gårdagens Aktuell. Eni grunden ganska lättsam attityd till det allt mer ökande dödliga våldet som har en naturlig koppling till den förra regeringen. Det var regeringen Löfven/Andersson som tillsatte dagens polisledning och då blir attityden till sitt uppdrag därefter.
De senaste tre åren har över 700 skjutningar inträffat närmare än 500 meter från en grundskola, det visar SVT:s granskning. En konsekvens är att barnens fritid blir inskränkt och att barn blir isolerade, säger Anna Grill, rektor på Fröslundaskolan i Eskilstuna.
Men polismästaren Carin Götblad som framträdde under gårdagen i Aktuellt tycker att det är viktig att inte bli alarmistisk:
– Det är viktigt att svara lugnt och sakligt på de frågor barn har och låt deras vardagen fortsätta.
Anna Grill, rektor på Fröslundaskolan i Eskilstuna som också gästade gårdagskvällens Aktuellt menar att det finns en social dimension i detta. Framför allt kan det leda till att barnen blir isolerade.
Relaterat: Rinkebysvenska – Ett samhällsproblem (från 2019)
Totalt går i Sverige 196.000 barn i en skola där det skjutits i närområdet – och även om de flesta skjutningarna skett utanför skoltid är oron stor för hur det påverkar barnen.
Totalt sett är Sverige ett av EU:s farligaste länder att leva i sett till antal döda som följd av skjutvapenvåld. I september i år hade 48 personer skjutits ihjäl i Sverige under 2022. Därmed kunde den tidigare toppnoteringen från 2020 spräckas. Och allt fler fall vittnar om att det inte bara är de livsstilskriminella som faller offer för våldet utan även tredje man. Det mest könda exemplet är den 12-åriga flicka som träffades av en förlupen kula vid McDonalds i Botkyrka 2020. Hon var ute tidigt på morgonen för att rasta familljens hund.
Det dödliga våldet är idag vardag. För bara tio år sedan kunde en enskild skjutning eller ett mord kunna täcka löpsedlarna i tabloiderna i upp till en vecka och övrig dagspress kunde ha helsidor om det inträffade. Idag bevärdigas inte denna form av nyhet med mer än någonstans mellan notis och en enskild nyhetsartikel som inte följs upp av medierna i någon större omfattning.
Trots att allt fler medier har kriminalredaktioner där Expressens sannolikt är den mest ledande i rapporteringen.
Våldet har normaliserats till den grad att nyhetsrapporteringen om inträffade skjutningar närmar sig samma frekvens som bortsprungna katter eller trafikolyckor med älg.
Den tidigare riksdagsledamoten Hanif Bali (M) varnar i Expressen regeringen för att ta allt för lätt på problematiken och orsakssambanden som i bredare termer har sin bas i narkotikatrafiken till Sverige. En problematik som, vilket inte går att komma ifrån, direkt kan härledas till åtta år med socialdemokratiskt styre.
När den norske migrationsministern besökte Rinkeby 2017 under den norska valrörelsen för att peka på ett varnande exempel reagerade finansborgarrådet Karin Wanngård (S):
“Rinkeby är en av Stockholms finaste stadsdelar” och menade vidare att stadsdelen var ”Full av livskraft”
Livskraften har dock under bland annat Wanngårds ledning, där hon nu återinträtt i Stockholms stadshus som finansborgarråd, ersatts allt mer med ond bråd död.
Relaterat: Sverigebilden: Rinkeby och Malmö – bilden som sprack (från 2017)
Wanngård såg det inte komma vilket däremot hennes partikollegor i Södertälje och Eskilstuna, även de hårt drabbade orter gjort. Såväl Boel Godner som Jimmie Jansson har med olika medel inte bara erkänt att det finns ett problem med en politisk dimension utan har trots rikspolitikens tillkortakommanden försökt arbeta med frågan.
Men Stockholm, som huvudstad, har en symboliskt stark betydelse för den förda politiken. Negligeras problemen där, vilket Wanngård varit en av de högst ansvariga att göra sedan 2017, så finns det inte i övriga landet.
Och även Carin Götblad är en produkt av den tidigare regeringen på samma sätt som NOA:s tidigare underrättelsechef Linda Staaf är det. Staaf är nu anställd som regeringstjänsteman på justitiedepartementet och skall arbeta med just lagstiftningsutveckling för att möta den tilltagande kriminaliteten och dödliga våldet.
Relaterat: Polisen som inte såg det komma
Ingen av dem kan i egentlig mening ha sett det komma, Staaf går så långt att hon i egenskap av att vara underrättelsechef inte såg något komma.
Dagens situation är ett direkt resultat av socialdemokratisk ledning, det går inte att komma ifrån detta. Och problemen kommer att fortsätta för överskådlig tid då polisens ledning, som är intakt efter valet, är ett direkt resultat av den socialdemokratiska regeringen Löfvens utnämningspolitik.
Då blir det inte bättre än så här.
Då normaliseras våldet.