Europavalet – Ett väderberoende mobiliseringsval
Valet 2024 till EU-parlamentet är ett väderberoende mobiliseringsval där varje parti har sina utmaningar. Och oavsett vad man kan tycka om den röra i den politiska debatten som Kalla faktas reportage initierat står det redan nu klart att finns det några partier som kan ha tjänat på det så är det de två partier som valt att stå utanför och vara tysta. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet har insett att det är bättre att hålla tand för tunga och fokusera på valet istället. Något som kan visa sig vara ett lyckokast.
Inför EU-valet den 9 juni är miljö- och klimat, följt av brottsbekämpning och mänskliga rättigheter och demokrati, väljarnas viktigastee frågor visar GP/Novus mätning.
Miljöpartiet, enligt mätningen, ansees vara bäst på miljö och klimat, vilket på statsvetarspråk kallas för att partiet har sakägarskap.
– Det är väl deras väg in. Det är också ett parti som har en hyfsat lättmobiliserbar väljarkår. I olika mätningar inför EU-valet ligger de kring tio procent, som ju är väldigt mycket högre än deras vanliga rikssiffra, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.
Sverigedemokraterna anses bäst i tre av väljarnas fem viktigaste frågor: Brottsbekämpning, migration och asyl samt gränser och säkerhet. Det är också de tre frågorna som SD-sympatisörerna tycker är allra viktigast.
Partiets största utmaning är att lyckas få dem som sympatiserar med partiet att gå och rösta, enligt Jonas Hinnfors. SD har haft en väljarkår som varit relativt svår att mobilisera, den är lägre utbildad och mer arbetarklass.
Väderberoende mobilisering
Mobiliseringen kommer bli ännu viktigare i årets val än tidigare. Valet ligger på en söndag, sista lediga dagen efter en långhelg och valdeltagandet kommer vara ännu mer känsligt för väder. Är vädret bra kan valdeltagandet, som haft en stigande trend, mycket väl sjunka tillbaka till runt 50 procent.
Mycket avgörs med förtidsrösterna. En förtidsröst är en garanterat avlagd röst samtidigt som det skall mycket till för den enskilde att ändra den rösten på valdagen.
Inför EU-valet får Socialdemokraterna stöd av 32,3 procent av de tillfrågade i opinionsundersökning från Ekot/Indikator Opinion. Det är en ökning på nästan nio procentenheter jämfört med resultatet i EU-valet 2019. Detta skulle innebära åtta mandat till Socialdemokraterna men bygger även det på att partiet klarar av att mobilisera väljare. Inför årets val har inte partiets valorganisation med telefonväkteri märkts av över huvud taget, tidigare har fackförbundet Kommunal bearbetat medlemmarna intensivt men inget sådan har satt igån än.
Sverigedemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet får ett högre stöd än för fem år sedan. Sverigedemokraterna kan få fyra mandat vilket även ser ut att bli Moderaternas resultat medan Vänsterpartiet landar på två.
För Kristdemokraterna ser det betydligt sämre ut och de ligger under valspärren på fyra procent. Både Centerpartiet och Liberalerna ligger nära spärren, men då siffrorna är inte statistiskt säkerställda.
Nästan en tredjedel av de tillfrågade i opinionsundersökningen svarade att det inte vet vilket parti de ska rösta på.
Men för Kristdemokraterna är läget akut. De saknar sakägarskap i någon fråga och har i sin profilfråga inför valet, gränser och säkerhet, ett rekordlågt stöd från väljarna. Endast två procent anser att partiet har den bästa politiken där. Liberalernas profilfråga frihet och mänslkliga rättigheter, som är väljarnas femte viktigaste, förknippar fyra procent av väljarna partiet med.
Det som präglar dessa väljare är dock att de är avsevärt enklare att mobilisera. Liberala väljare är enklast då de av tradition deltar mangrant i allmänna val samtidigt som Kristdemokraterna har en mobiliseringskraft inom frikyrkoförsamlingarna. Frågan är dock om det räcker för att höja stämningen i partierna. Liberal ungdom, som brukar vara partiets vallokomotiv, är måttligt intresserade att delta i en valrörelse sida vid sida med främst Sverigedemokraterna ur regeringsunderlaget. Av lätt insedda skäl.
Valet 2024 till EU-parlamentet är ett väderberoende mobiliseringsval där varje parti har sina utmaningar. Och oavsett vad man kan tycka om den röra i den politiska debatten som Kalla faktas reportage initierat står det redan nu klart att finns det några partier som kan ha tjänat på det så är det de två partier som valt att stå utanför och vara tysta.
Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet har insett att det är bättre att hålla tand för tunga och fokusera på valet istället. Något som kan visa sig vara ett lyckokast.