Fossilfritt Sverige: “Ingen rocket science”
SVT:s dokumentär “Den gröna kapplöpningen”, som är tillgänglig några månader till för allmänheten utgör ett tidsdokument om ett stämningsläge som varade i ett decennium i Sverige och Europa. En stämning som kan kategoriseras som en blandning av girighet, hybris och naivitet där allt som nu återstår är kraschade arbetsmarknader, tomma fabrikslokaler och kannibaliserade pensionsfonder.
På SVT Play finns dokumentären ”Den gröna kapplöpningen”, en dokumentär om de fyra svenska initiativen för industriväxling till en fossilfri produktion av batterier, stål och energi. Fyra initiativ som alla på olika sätt har, eller är på god väg att sluta i finansiella härdsmältor. Ett hyllningsprogram till de industrisatsningar som LKAB:s Hybrit, investmentbolaget Vargas Northvolt och H2GS Stegra är som nu sakta går mot sitt slut.
Inte som de framgångssagor de presenteras som utan som svarta hål i de regionala arbetsmarknader och samhällsekonomier som satsningarna kommit i kontakt med. Ensidigheten i programutformningen är påtaglig där motståndet endast representeras i en någon minutlång sekvens när en markägare oroar sig för intrånget på hans mark, hur det kommer förstöra hans turistnäringsverksamhet.
I övrigt ett hyllningsprogram till främst Svante Axelsson (Fossilfritt Sverige), Harald Mix, (Vargas), Peter Carlsson (Northvolt), Carl-Erik Lagercrantz (Vargas) och Henrik Henrikssons (H2GS / Stegra) ära. Ett hjälteporträtt där Svante Axelssons slutord på något sätt ramar in den hybris och den naivitet som präglat alla steg sedan företaget Vargas tog initiativ till att tillsammans med Carlsson grunda Northvolt 2015.
Relaterat: “Grönt stål” – Northvolt 2.0
Motståndet mals ner
Programmet ger, trots vinklingen, en tydlig bild hur bolagen med unika kontakter in i regeringskansliet helt enkelt maler ner allt motstånd med om att allt handlar om att rädda klimatet. Den dåvarande näringsministern Ibrahim Baylan (S) missar ogärna ett tillfälle att synas med något av bolagen i mediala sammanhang vilket inte heller hans efterträdare Karl Petter Thorwaldsson (S) gör. Scenerna vittnar om långa, hjärtliga och förtroliga relationer..
Scenen med Frans Timmermans, vid tiden vice ordförande i EU-kommissionen när han var på besök i Sverige är talande för de elitistiska inslagen. Han menar att de svenska tillståndsprocesserna i mark- och miljöfrågor måste kortas. Från idag år, där alla intressen, framför allt lokalbefolkningens och markägares behov till endast några månader.
Relaterat: Nätverken som var avgörande för Northvolt och Stegra
Timmermans sammanfattar med sitt krav på en uppsnabbning, och urlakning av de svenska demokratiska tillståndsprocesserna. Att allt löpt amok och alla rusar i panik, utan att förstå konsekvenserna av sina egna beslut, i en form av ”group think”, grupptänkande där kritiker i den svenska debatten utmålas som konspirationsteoretiker eller i värsta fall högerextrema på något sätt. Där professorerna Magnus Henrekson och Kristian Sandström i andra sammanhang utmålas som ”folkhögskoleprofessorer”.
Den efterföljande TV-sända debatten, ledd av SVT:s program- och debattledare Camilla Kvartoft är idag borttagen från SVT Play utan förklaring eller motivering, en debatt där Henrekson och Sandström häcklades och hånades av flera av de som porträtteras som hjältar i programmet. Oemotsagda av Kvartoft som lät det ske.
Idag har kritikerna fått rätt. Och SVT har avpublicerat den debatt där de fick utrymme att framföra sin kritik.
“Ingen raketforskning”
Northvolt närmar sig sakta men säkert någon form av vägskäl. Bolaget kom tidigt att välja en teknisk väg som innebar personalkrävande produktionsprocesser. Som bolaget varnades för av den kinesiska marknadsledaren CATL, Contemporary Amperex Technology Co., Limited. Redan 2012, tre år innan Northvolt grundades varnade CATL:s VD för den väg som Northvolt ändå kom att välja som en teknisk återvändsgränd. CATL producerar idag samma volym batterier med 50 anställda som Northvolt behöver 1 000 anställda till.
Det krävs sannolikt knappt en mellanstadieelevs matematikkunskaper för att sluta sig till att Northvolt aldrig skulle komma att bli en konkurrenskraftigt alternativ till marknadsledaren. Ändå rullade miljarderna in i Northvolt utan kritiska frågor annat de som ställdes av Henrekson och Sandström. Där den senare fick sin karriär omintetgjord då han öppet inom akademin ifrågasatt de ekonomiska förutsättningarna.
Relaterat: Northvolt – Ingen vill sitta med Svarte Petter
H2GS / Stegra bygger fortsätter tillsvidare sin byggnation av världens första fossilfria stålverk. Nu nedtonat och benämns som ”fossilfattigt” eftersom LKAB produktion av järnsvamp lagts på is tills vidare. Bolaget kommer tvingas importera järnskrot från bland annat Sydamerika för sin produktion. LKAB omprioriterar till annan utvinning av malm av lönsamhetsskäl vilket gör att SSAB, LKAB och Vattenfalls satsning Hybrit läggs på is. H2GS / Stegra tyska konkurrent, den marknadsledande koncernen Thyssen Krupp har lagt ner sin satsning på fossilfritt stål av just en kombination av lönsamhetsskäl och inte minst energibrist.
Ett annat skäl för den svenska förseningen eller kommande nedläggningen är att Hybrits miljöprövning inte inleds förrän tidigast hösten 2026. En försening som i praktiken kommer innebära en nedläggning av satsningen tills vidare.
Nästa år firar Northvolt tio år sedan grundandet. Ett tioårskalas som kommer avgöras inte bara i konkursdomstolen för södra Texas, USA, där bolagsledningen ansökt om amerikanskt konkursskydd. Ett drag som det är tveksamt om det kommer ha någon effekt då Northvolt är ett svenskt bolag som lyder under svensk rätt. Där svenska fordringsägare när som helst kan begära kvarstad eller andra åtgärder för att säkra sina tillgångar i svensk domstol.
Och någonstans så summeras dessa satsningars fartblindhet, nästintill religiösa övertygelse och ansvarslöshet av Svante Axelsson i slutscenen i ”Den gröna omställningen” med slutorden
”Det är ingen ”rocket science” det här egentligen”.