I skuggan av Northvolt – Nästa gröna katastrof

I skuggan av batteriföretaget Northvolts problem, som till slut landade i Sveriges största industriella konkurs, är det tyst kring systerföretaget Stegra. Stegra, som skulle bli världens största produktionsanläggning för fossilfritt stål har redan idag problem som kan visa sig vida överstiga det som Northvolt arbetade upp. Och parallellerna är uppenbara.
Likt det numera konkursade Vargas-företaget Northvolt har systerföretaget Stegra, fd H2 Green Steel, i huvudsak byggts på en blandning av krediter, externt kapital och kreditgarantier utan att ha visat upp någon egen produktion annat än de powerpointbilder som tagits fram vid huvudkontoret. Svenska staten har via Riksgälden gett en kreditgaranti till Stegra på 13 miljarder kronor och bland långivarna finns statliga Svensk Exportkredit.
Relaterat: “Dress the bride” – Så haussades värdet på Northvolt och Stegra
Bland Stegras aktieägare återfinns inte bara Northvolts tidigare VD Peter Carlsson, vars innehav 2024 värderades till 350 miljoner kronor utan även en representant för långivarna. Ordföranden i Svensk Exportkredit kreditkommitté Reinhold Geijer återfinns vid sidan av bland annat den tidigare näringsministern Anders Sundström (S) som var en av de centrala personer som möjliggjorde Northvolts krediter från Europeiska Investeringsbanken EIB.
När Ledarsidorna tidigare kontaktade Svensk Exportkredit menade bolagets presstjänst att det inte förelåg någon risk för jäv i Geijers fall. Någon dokumentation om hur detta undveks lämnades dock inte ut med hänvisning till banksekretess.
Ordförande för stiftelsen Fritt Näringsliv som finansieras av Svenskt Näringsliv, Anders Kempe och därmed tankesmedjan Timbros finansiär, återfinns även han bland aktieägarna. Kempe var tidigare medierådgivare åt Northvolt samt ingår i statsminister Ulf Kristerssons (M) exklusiva krets av gäster på Sagerska palatset i Stockholm.
Relaterat: Nätverken som var avgörande för Northvolt och Stegra
Ledningen skyr Boden
Avsaknaden av industriell kompetens i ledningsgruppen är något som förenar företagen på samma sätt som ointresset att befinna sig på plats vid etableringen. Etableringsansvarige chefen för ”Boden operations”, Markus Mannström, är till exempel fortfarande boende vid Mariatorget på Södermalm i Stockholm och verksam i Stockholm vilket även den ansvarige för projektleverans, Tomas Gille, är. I likhet med Northvolt fokuserar ledningen vid en tidig IPO, Initial Public Offering, eller börsintroduktion.
I själva verket har ingen i Stegras ledning valt att flytta till Boden där bolagets enda verksamhet bedrivs. Bortsett från den produktion av powerpoint-presentationer samt påverkansarbete på den politiska nivån som ledningen fokuserar vid.
Projektet plågas idag av kraftiga förseningar och mer eller mindre oöverstigliga logistikproblem. Bland annat var bolaget tidigt tvunget att dra ner ambitionen från ”fossilfritt” till ”fossilsnålt” eftersom den järnsvamp som krävs för produktionen inte finns att tillgå. Stegra tvingas, när produktionen väl kommer igång, att importera järnskrot från Brasilien som skall lossas i hamnen i Luleå för att sedan transporteras på lastbil till Boden.
Även leveranserna av vätgas kräver extern tillförsel. Denna tillförsel skall säkras av det skattefinansierade gasnätet Nordic Hydrogen Route samt Baltic Sea Hydrogen Collector. Detta nät är tänkt att drivas av det privatägda företaget Nordion och har inledningsvis erhållit 45 miljoner Euro i en första projektfinansiering.
Den volym vätgas som idag kan komma att leveras kommer inte vara tillräcklig menar experter som räknat på behoven.
Nordion äger även den enda gasledning som förser det västsvenska gasnätet med naturgas. En strategisk resurs för att kunna garantera bland annat rent dricksvatten i Malmö, Göteborg och Köpenhamn. Tidningen Fokus samt SvD:s Peter Wennblad har kunnat avslöja att personer med rysk-sovjetiskt ursprung tjänstgjort i bolagsledningen i befattningar med insyn i Sveriges strategiska energiplanläggning.
Styrelseordförande för Nordion är samme Anders Sundström, tidigare näringsminister (S) samt aktieägare i både Northvolt och Stegra.
Relaterat: Så spelade regeringen Löfven bort den svenska energiberedskapen
Hopplöst efter projektplanerna
Stegra ligger idag kraftigt efter de ursprungliga planerna. Produktionsstarten är uppskjuten och Ledarsidorna kontaktades under gårdagen av personal från Mellansverige som kunde berätta att de erbjuds dubbla månadslöner för att arbeta två veckor med en veckas ledighet på ett rullande schema för att försöka komma ikapp.
Uppgiftslämnarna menar att bolaget betalar nu nära nog vad som helst för personal för att rädda bland annat den prestigeorder till den tyska biltillverkaren Porsche som ursprungligen skulle levererats i år.
Parallellerna med det numera konkursade Northvolt är uppenbara. Den bindande ordern till Porsche har motsvarande parallella ordrar i Northvolt. Och nervositeten i bolagsledningen som idag ägnar en stor del av tiden åt att bearbeta riksdagsledamöter för att få dessa att ta initiativ till att skattemedel säkrar investeringsbolaget Vargas värden i det enda och kvarvarande bolaget inom den gröna omställningen är påtaglig. Lika påtaglig som viljan att sudda ut alla band till det forna systerbolaget.
Såväl SSAB som det tyska Thyssen Krupp, som till skillnad från Stegra har en erfaren ledning, har idag lagt ner, eller skjutit upp på obestämd tid, sina motsvarande satsningar på grund av osäker teknik eller för låg lönsamhet.