“Mjuk korruption” – En svensk specialitet och samhällsproblem

Sveriges lag. Foto: RIksdagen.
  • Lördag 2 nov 2024 2024-11-02
E-post

Sverige anses av sig själva vara fritt från korruption. Ett inte helt korrekt uttalande som endast baseras på internationella index. Index som inte tar hänsyn till den forskning som nu börjar bli allt mer tillgänglig. Där erfarna politiker, som försökt bekämpa korruption i hela sina liv uppmanar sina kollegor att se längre än där lagstiftningen satt gränserna för vad som är brottsligt.

Den amerikanska delstaten New Jersey har länge varit en grogrund för politisk korruption, och det mesta är helt lagligt. Offentliganställda tjänstemän accepterade förmåner från lobbyister, gav arvoderade eller avlönade uppdrag till släktingar.

Detta oetiska, inte alltid olagliga beteende är känt som “mjuk korruption”, och den tidigare delstatssenatorin i New Jersey, USA, William E. Schluter, har bekämpat företeelsen under de senaste femtio åren.  

I sin bok ”Soft Corruption: How Unethical Conduct Undermines Good Government and What To Do About It”  från 2017  han hur han under ett halvt sekel arbetat för att avslöja och reformera den offentliga förvaltningen. Hans beskrivningar av offentliganställda tjänstemän som bryr sig mer om politisk makt och personlig vinning än det allmännas bästa skulle kunna vara hämtade från svensk statsförvaltning i allmänhet och biståndsmyndigheten Sida och UD i synnerhet.

Mjuk korruption är ett mycket större problem än kriminell verksamhet när det kommer till integritet, menade öven den oberoende antikorruptionskommissionens (IBAC) kommissionär Robert Redlich vid det senaste webbseminarium om Integritetsfrågor som genomfördes i Australien.

Korruption behöver inte alltid handla om ett brunt kuvert eller en påse fylld med kontanter och korruption behöver inte betyda en brottslig handling i juridiska termer menade Redlich som istället underströk att

”Mjuk korruption är inte strikt olagligt, men inkluderar ett oetiskt beteende och intressekonflikter som i förlängningen bidrar till att undergräva allmänhetens förtroende för regeringen”.

Samt att

“Mjuk korruption, som är det mycket större problemet, innebär att vi måste kunna lyfta blicken bortom brottslig verksamhet”.

Allmänhetens förtroende undergrävs när allmänheten ser orättvisa eller oriktiga beslut, och en brist på transparens och ansvarsutkrävande.

Relaterat: Korruption utgör det största hotet mot demokratin

Sverige inte befriat från korruption

Och även om Sverige och svensk förvaltning lever med självbilden om att Sverige skulle vara korruptionsbefriat samt ofta eller alltid hänvisar till olika index är inte Sverige befriat från korruption om Schluters bok ”Soft Corruption” används som definition och riktmärke. Exemplen i närtid skulle kunna vara hämtade ur den.

Det mest uppenbara exemplet i närtid är hur den numera före detta landshövdingen i Stockholms län Anna Kinberg Batra rekryterade eller kontrakterade vänner till attraktiva tjänster eller gav dem uppdrag i strid mot eller genom att tänja regelverken. Inte en gång, utan minst två. I Kinberg Batras fall blev exemplen tydliga i överkant varför hon skiljdes från sitt uppdrag och numera tillbringar dagarna på ”Elefantkyrkogården” på Karlavägen 100 i Stockholm.

Det andra exemplet är inte lika tydligt för en yttre betraktare men speglar samma form av ”Mjuk korruption”.

Ledarskribenten och journalisten Peter Wennblad, SvD, kunde för en tid sedan avslöja hur biståndsmyndigheten Sidas tidigare generaldirektör Carin Jämtin (S) öppet trotsat liggande regleringsbrev.  Jämtins beslut att teckna nya femåriga avtal med två civila biståndsorganisationer, Svenska Kyrkan Act och Forum Civ (tidigare Forum Syd) var ett direkt avsteg från vad regeringen kommunicerat till myndigheten. Svenska Kyrkan Act och Forum Civ är två av Sidas sammanlagt 16 så kallade SPO:er, strategiska partnerskapsorganisationer. En betydande del av det svenska biståndet distribueras ut i världen via dessa SPO:er.

Jämtins relation med dessa organisationer är inte känd för allmänheten. Men alla inom det biståndsindustriella komplexet vet. Och varför det är viktigt att stå på god fot med Jämtin.

Relaterat: Starka protester från korruptionstyngd biståndsindustri mot regeringens reformkrav

Jämtin kommer ur bland annat Socialdemokrater för Tro och Solidaritet och Equmeniakyrkan som är huvudman för biståndsorganisationen Diakonia. Diakonia är samma  organisation som Forum Acts ställföreträdande generalsekreterare, Ingrid Uddén kommer från. Uddéns syster är den för allmänheten kände mångårige Mellanösternkorrespondenten Cecilia Uddén. Det kan ge en delförklaring varför Public Service är så obenägna att för väljare, skattebetalare och mediekonsumenter granska och beskriva informella maktstrukturer.

Jämtin anställde under sin tid som biståndsminister även Peter Weiderud i rollen som politisk rådgivare. Weiderud var då ordförande för Tro och Solidaritet. Weiderud kom tidigare från tjänsten som Svenska kyrkans utrikeschef och därmed huvudsakligt ansvarig för biståndsverksamheten.

Samtidigt har andra medlemmar i Tro och Solidaritet, som den internationelle sekreteraren Tomas Brundin i rollen som tjänsteman på UD tagit fram de riktlinjer som skall forma utbetalningarna av statsbidrag till organisationer som Diakonia och Svenska kyrkan Act. Brundin är i likhet med Weiderud anställd vid UD. Weiderud som kansliråd på FN-enheten och Brundin som gruppchef för Östafrika.

Just chefsrollen för Östafrika är strategiskt viktig för Socialdemokraterna i allmänhet och Tro och Solidaritet i synnerhet. Det bistånd som förmedlas når ett inte oväsentligt antal socialdemokratiska väljare i förlängningen.

Relaterat: Så belönas systemhotande korruption

Och även om Sida:s internrevision pekat på problemet i sin revisionsrapport som Ledarsidorna tidigare kunnat publicera så är problemen med ”Mjuk korruption” vidare och djupare än ens internrevisionen kunnat beskriva.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se