När Folke Bernadotteakademin lekte Chamberlain

FBA:s generaldirektör Per Olsson Fridh (MP) / Neville Chamberlain. Bildkälla: Wikimedia commons. Montage.
  • Fredag 28 apr 2023 2023-04-28
E-post

Den tredje april deklarerade Folke Bernadotteakademin, som på regeringens uppdrag arbetat med den sudanesiska fredsprocessen, att Sudan under deras ledning och beskydd implicit uppnått en hållbar fred och goda förutsättningar för en demokratisk utveckling. Tre veckor senare har landet kastats in i något som kan komma att bli det blodigaste inbördeskriget i modern tid i östra Afrika. I en numera borttagen artikel, men som kan publiceras igen på Ledarsidorna, öser myndigheten beröm över sig själva för sin fredsmäklande kompetens.

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling och ligger under Utrikesdepartementet. Folke Bernadotteakademin bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Myndigheten bidrar även med civil personal till freds- och valobservationsinsatser som leds av främst EU, FN och OSSE.

Idag leds FBA av generaldirektören Per Olsson Fridh (MP) som närmast kom från tjänsten som biståndsminister i regeringen Andersson. Olsson Fridh kom att i praktiken utse sig själv efter att ansökningstiden gick ut. Ett av Olsson Fridhs fokusområden sedan hans tid som biståndsminister samt hans tid som statssekreterare åt sin företrädare har varit situationen i Sudan.

År 1993 tillträdde al-Bashir som president. al-Bashir var då efterlyst av internationella brottmålsdomstolen (ICC) misstänkt för krigsförbrytelser och folkmord i regionen Darfur.

Sudan har under Omar al-Bashir utvecklats till en av Muslimska brödraskapets viktigaste replipunkter men efter militärkuppen 2019 har omfattande försök gjorts för att fängsla eller utvisa alternativt på andra sätt driva bort islamistiska organisationer från landet. Arbetet kom att bli framgångsrikt.  I december 2020 tog USA bort Sudan från sin lista över länder som stödjer terrorism.

Efter att al-Bashir avsattes 2019 påbörjade landet något som var planerat att bli en övergångsperiod med blandat civilt och militärt styre fram till år 2022. Under perioden skulle landet ledas enligt en tillfällig konstitution av ett suveränitetsråd.I oktober 2021 skedde dock en ny militärkupp och det planerade valet år 2022 flyttades fram och var planerat till 2023 tills dagens strider mellan två militära falanger bröt ut.

Darfur har under denna tid hela tiden varit en zon där resor skall avstås ifrån och hela Sudan, inklusive huvudstaden Khartoum, föll under det svenska utrikesdepartementet som ett land där besök avråddes. Ledarsidorna ställde i augusti 2022 in en tänkt reportageresa då den dåvarande statsledningen inte kunde garantera säkerheten för den delegation av internationella journalister som var planerade att besöka huvudstaden.

Men fram tills den tredje april var FBA av en annan uppfattning om utvecklingen i det som idag är en av världens farligaste länder att vistas i.


Prenumerera på Ledarsidorna 
Vill du läsa mer? Och ta del av FBA:s raderade säkerhets- och demokratiprognos för Sudan? Bli då prenumerant.
Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga  presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.
Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.
Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.
Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.
Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.
Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se