Nationelle samordnaren om Northvolt: “För mycket skrot “

Foto: Northvolt
  • Onsdag 8 jan 2025 2025-01-08
E-post

Batteriföretaget Northvolt genomför idag en planerad avstämningsstämma. En ny punkt på dagordningen är att ta ställning till den kontrollbalansräkning som upprättades i oktober 2024 som pekar ett omedelbart beslut om bolagets framtid. En framtid som blev allt annat än vad bolagets grundare utlovade vid de olika möten som säkrade de miljarder dollar och kronor som krävdes för satsningen.

Under dagen idag hålls batteriföretaget Northvolt en planerad avstämningsstämma. Ny punkt på dagordningen är att ta ställning till den kontrollbalansräkning som upprättats efter att bolaget med marginal förbrukat sitt aktiekapital med en förlust på 62 miljarder kronor för 2024 års tio första månader. 

Även om större delen av förlusten är avskrivning av tillgångar vittnar balansräkningen om att företaget blöder miljardbelopp varje månad trots de kraftiga besparingsåtgärderna som vidtagits. Bolaget är genom lag tvingat till att återställa aktiekapitalet alternativt träda in i likvidation eller konkurs. Den amerikanska rekonstruktionen påverkar inte detta sakförhållande eftersom bolaget har sitt juridiska säte i Sverige.

Att Northvolt varit beroende av externt kapital av historiskt höga nivåer var klart redan från början, 2015-2016 när Peter CarlssonCarl-Erik Lagercrantz och Harald Mix grundade bolaget genom investmentföretaget Vargas. Lika klart var det att de skulle behöva professionell hjälp med politiska kontakter på båda sidor den svenska blockgränsen samt inte minst med den europeiska byråkratin. Energi är en politisk affär och likt vapenaffärer pågår processer över flera mandatperioder.

Tidigt knöts den tidigare socialdemokratiske statssekreteraren Peter NygårdsAnders Kempe med bakgrund i MUF och PR-branschen samt förre näringsministern Anders Sundström till projektet. För att bana väg, öppna dörrar och skapa kontakter. Inom akademin, främst det kluster på Kungliga Tekniska Högskolan som arbetat med forskning om lagring av energi, kom Bo Normark att spela en avgörande roll.

Anders Kempe är ordförande för stiftelsen Fritt Näringsliv som i sin tur på uppdrag av Svenskt näringsliv finansierar den borgerliga tankesmedjan Timbro.

Relaterat: Så spelade regeringen Löfvén bort pensionspengarna

Pensionsfonder och EU skapade legitimitet

Att resa det kapital, mångmiljardbelopp oavsett om det var dollar, euro eller svenska kronor på kort tid krävde uppvaktning av investorer som förfogade över sådana mängder medel att de kunde ta en sådan risk. Förutom svenska pensionsfonder var aktörer som Europeiska investeringsbanken, EIB, lämpliga kandidater. Men med hinder som behövde överbryggas. Så fort svenska pensionsfonder och EIB hade övertygats skulle övriga kandidater bli lättare att övertyga.

De svenska AP-fonderna samt EIB har en hög trovärdighet och andra investorer litar på att de gjort sitt ”due diligence”-arbete grundligt. Investorer som ökar trovärdigheten i projektet. 

Per Bolund, Miljöpartiets tidigare manliga språkrör menade i egenskap av finansmarknadsminister i en interpellationsdebatt i januari 2017 att

“Det är också viktigt att komma ihåg att AP-fondernas förmögenhet förvaltas genom många olika metoder. Man har en ganska bred portfölj för att förvalta kapitalet på ett säkert sätt och se till att kapital finns tillgängligt när vi går i pension”.

18 månader senare kom samme Per Bolund vara föredragande statsråd när regeringen Löfven  i november 2019 slaktade alla regelverk som tagits fram som skydd av pensionerna för att kunna investera pensionsmedel direkt i onoterade bolag. Utan möjlighet till att kunna avyttra dessa på en handelsplats. En reform som skräddarsytts för Northvolt.

Att låta AP-fonderna gå in som ägare som drevs igenom trots AP-fondernas protester. Tvärtom menade Bolund senare i en intervju i ETC att om inte AP-fonderna ökade sina investeringar i den typen av grön teknik skulle han byta ut styrelserna. Det blev totalt 5,8 MDR SEK av våra gemensamma pensionsmedel som spolades ner i avloppet. KPM och AMF Pension oräknat. Lägger vi till dom så landar slutnotan för svenska skattebetalare och löntagare på nio miljarder. Och då har inte kreditfaciliteterna från Riksgälden räknats in.

EIB var en annan nöt att knäcka. Lösningen kom i januari 2020 när den förre socialdemokratiske ministern Thomas Östros blev vice ordförande för EIB. En viktig utnämning för bolaget med hans vänskap med Anders Sundsröm. Hur viktig den kanalen blev åskådliggjordes vid Business Europe stora möte den femte mars samma år. Business Europe är ett av EU:s tyngsta nätverk för att resa kapital.

Relaterat: Northvolt: Ge oss dina skattepengar

Ett avgörande europeiskt möte

Efter andra världskriget bildades 1949 Conseil des Fédérations Industrielles d’Europe (CIFE), och inom denna organisatoriska ram Union des Industries des countries de la Communauté européenne av de nationella industrifederationerna från. de sex medlemsländerna i den Europeiska kol- och stålunionen. Det övervakningsorgan som skulle bevaka de ingångna avtalens efterlevnad. 

Det var en naturlig utveckling för detta organ att bli Union des Industries de la Communauté européenne (UNICE) den 28 februari – 1 mars 1958, för att bevaka de politiska konsekvenserna av den gemenskap som skapades genom Romfördraget. 2007 bytte organisationen namn till Business Europe och rapporterar direkt till EU-komissionens ordförande. Ett framträdande i sällskap med Business Europé skulle sända signalen att bolaget hade hela EU bakom sig. Med det finansiella och politiska förtroende som krävs för att attrahera ytterligare kapital utan alltför ingående frågor.

Den femte mars 2020 var ett sådan tillfälle då bolagets ordförande och medgrundare Carl-Erik Lagercrantz presenterade bolaget vid ett event inom ramen för Business Europe. Förutom bolagspresentationen, där inte mycket av vad Lagercrantz presenterade då blev sant eller genomfördes framgår att ”vi arbetar nära EU-kommissionen och EIB” i projektet kring Nortvolt.

Vid presentationen hänvisades särskilt till EU-komissionens ordförande Ursula von der Leyens stöd.

Lagercrantz utlovade bland annat ett oberoende av subventioner samt produktion av billigare batterier än någon annan leverantör. Mer kostnadseffektivt och automatiserat än någon annan marknadsaktör vilket skulle göra bolaget marknadsledande från start. Utöver det menade Lagercrantz i sin presentation att bolaget redan hade säkrat order för Skellefteåfabriken om 13 miljarder USD eller närmare 143 miljarder svenska kronor.

Ingenting av detta kom att visa sig vara sant.

Bolaget kom bara en kort tid senare visa sig vara helt beroende av subventioner för expansionen i Kanada och Tyskland samt, visar beräkningar, ha avsevärt dyrare slutprodukter än marknaden i övrigt kan producera. Den automatiserade processen visade sig vara precis motsatsen mot vad som utlovats. För samma antal batterier mätt i GWh som Northvolt producerade med 1 000 anställda lyckas det kinesiska bolaget CATL tillverka med endast 40.

Av de utlovade 134 miljarder kronorna i ordervärde kom endast en bråkdel att lämna fabriken Northvolt Ett samtidigt som bolaget fortsatta belåna löpande framtida produktion av batterier som inte levererats. Kundavtal som sedan sades upp då Northvolt inte lyckats med att leverera i tid.

Kunglig kröning av framgången

Det hela kröntes dock i en svensk kontext när Peter Carlsson 2022 samt Bo Normark 2024 erhöll Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins guldmedalj av HMK Carl XVI Gustaf för sina insatser.

Trots detta försvaras miljardrullningen med bland annat europiska skattemedel och svenskt pensionskapital av den nationella samordnaren för Fossilfritt Sverige, Svante Axelsson i tidningen ETC som samtidigt vitsordar gapet mellan vad som lovats och vad som sedan blev resultatet.

– Det är helt rätt att bygga en batterifabrik som Northvolt. Problemet är att det var för mycket felaktiga batterier, man får för mycket skrot. Andelen av materialet som kommit ut och är godkänt är för lågt, det har blivit alldeles för mycket avfall.

Vilket inte var det som Carl-Erik Lagercrantz lovat intressenter och investorer i Bryssel i mars 2020. Något som riskerar få framtida konsekvenser om och när amerikanska investeringsbanker som Goldman Sachs granskat vad som egentligen hände med de 900 miljoner amerikanska dollar som bara de lade in i bolaget nu tycks vara borta för evig framtid.

Övriga internationella investorer oräknade.

Relaterat: Nätverken som var avgörande för Northvolt och Stegra

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se