Northvolt spelar bluffpoker

Foto: Northvolt
  • Fredag 31 jan 2025 2025-01-31
E-post

Bolaget Northvolt har sedan Kronofogden lyckats utmäta tillgångar låtit sina amerikanska advokater hota borgenärerna med stämning om de inte återför utmätta tillgångar till bolaget. Men förutsättningarna för bolagets krav saknas då Northvolt inte lämnat in det underlag som krävs i svensk domstol för att den amerikanska jurisdiktionen skulle vara tillämpbar i Sverige.

Sedan den 21 november är Northvolt, där Pia Aaltonen-Forsell är tillförordnad vd efter Peter Carlssons avgång, föremål för en företagsrekonstruktion eller Chapter 11-process i USA. Den svenska batteritillverkaren hävdar att Chapter 11-processen gäller även i Sverige.

Bolaget har låtit sin amerikanska advokatbyrå Kirkland and Ellis hota de företag som haft bekräftade legitima anspråk på bolaget och som lyckats utmäta skulder med stämning om dessa inte återbetalar beloppen till Northvolt. 

”Det är konsekvenser av att inte följa Chapter 11 och det har vi informerat om. En amerikansk Chapter 11-process har global jurisdiktion och det måste vi rätta oss efter”

har Northvolts presschef Erik Zsiga sagt till Di. Zsiga är en av Sveriges mest erfarna kommunikatörer och känner den globala energibranschen väl efter hans tid som en av Carl Bildts (M) närmaste medarbetare under den senares tid som utrikesminister.

Relaterat: Så kommer granskningen av Northvolt försvåras

Hot mot gäldenärer

Kirkland and Ellis skriver på bolagets uppdrag att Chapter 11 har global jurisdiktion.  En direkt osanning. Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt vid Linnéuniversitet och expert på företagsrekonstruktioner och konkurser menar att

”Det känns lite primitivt att hota svenska borgenärer. Det är olustigt att läsa och jag tycker att det är oetiskt. Det har ingen som helst rättslig relevans som jag ser det”.

Ultimatumet från Northvolt är, enligt Karlsson Tuula snarare att betrakta som ett försök att skrämmas. Det finns heller ingen information om Northvolt istället har börjat föra talan mot den svenska Kronofogdemyndigheten för att återställa utmätta tillgångar.

Bolaget går istället direkt på borgenärerna. Det kan inte uteslutas att Northvolt medvetet chansar då de vet att den svenska myndigheten har helt andra juridiska resurser än de bolag som nu hotas med juridiska konsekvenser. Utöver att svenska myndigheter i grunden har rätt i sitt agerande.

I vissa fall kan en amerikansk rekonstruktionsprocess enligt den amerikanska Chapter 11 dock ha en viss jurisdiktion men denna bygger på att bolaget ansöker om detta vid en svensk domstol. Bolaget bedömde tidigare att en svensk domstol inte skulle beviljat en rekonstruktion då bolaget saknar livskraft. Därför valde Northvolts styrelse att inleda ett amerikanskt rekonstruktionsförfarande,.

Relaterat: Northvolt: Ge oss dina skattepengar

Med tanke på den gränsöverskridande karaktären hos Northvolts verksamhet kan företaget potentiellt använda UNCITRAL gränsöverskridande insolvensförfarande (som EU antagit) för möjliggöra amerikanska förfaranden erkända i EU:s medlemsländer. Men varje europeiskt land skulle behöva bestämma om de ska erkänna de amerikanska fallen, i mål för mål.  

Ett annat alternativ hade varit att Northvolt kan begära erkännande i Europa genom den europeiska insolvensförordningen. Men detta skulle inte automatiskt ge Northvolt samma skydd som i USA, och processen skulle vara föremål för varje EU-lands domstolar och rättsliga ramar.

Under gårdagen hade ingen känd ansökan om sådan parallell process om utökad jurisdiktion av amerikanskt rekonstruktionsförfarande lämnats in av Northvolt till någon svensk domstol.

Ledarsidorna har under gårdagen sökt Erik Sziga via Northvolts pressmail men utan svar.

Relaterat: Northvolt – Ingen vill sitta med Svarte Petter

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se