S känner inte igen sin egen korruption

Illustration: Global Governance Forum
  • Onsdag 30 apr 2025 2025-04-30
E-post

Socialdemokraternas finanspolitiske talesperson Mikael Damberg reagerar starkt på uppgifterna att den avgående partiledaren för Liberalerna haft aktier som han inte rapporterat in. Damberg menar att det skapar en bild av att regeringsmedlemmar kan berika sig själva med sina uppdrag i Sveriges regering. Något han rimligen bör vara mer än medveten om genom sin egen tidigare erfarenhet.

Mindre än ett dygn efter att Liberalernas partiordförande , utbildningsminister Johan Pehrson meddelat sin avgång avslöjade Sveriges Radio Ekot att han har brutit mot lagen som säger att ministrar måste anmäla sina aktieinnehav.

Utbildningsministern har aktier i bland annat spelbolaget Betsson och industribolagen Sandvik och Atlas Copco. Men innehavet i bolagen hade inte rapporterats in förra året, vilket alltså är ett lagbrott. Själv kallar Pehrson det hela för ”ett olyckligt misstag” men Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg är kritisk och kräver nu att lagen ändras.

– Vi vill se ett förbud mot handel med enskilda aktier för ministrar, säger Mikael Damberg till Expressen.

– Det är väldigt allvarligt och det är nästan ofattbart hur Ulf Kristersson har låtit den här kulturen sprida sig. Att ministrar handlar enskilda aktier fram och tillbaka, att man inte sköter rapporteringen ordentligt. Allt det här skapar en bild av att regeringsmedlemmar har berikat sig själv med sina uppdrag i Sveriges regering, fortsätter han.

Påståendet att i frågande form det är ofattbart att en kultur som bygger på att berika sig själva som statsråd har spridit sig har dock Damberg svaret på själv i en närliggande historia som ligger dessutom nära i tid. Finansieringen med pensionsmedel av det idag konkurssatta Vargas-bolaget Northvolt.

Relaterat: Kritiken mot Ericsson synliggör mjuk korruption

Strukturell och systematisk korruption kommer med regeringsmakten

AP-fonderna är allmänna pensionsfonder som funnits i Sverige sedan 1960-talet. De har ändrat karaktär, numrering och inriktning genom åren. De fem viktigaste AP-fonderna idag (Första, Andra, Tredje, Fjärde och Sjätte) är så kallade buffertfonder, och ingår som en mindre del av inkomstpensionssystemets tillgångar. Anledningen till bildandet 1960 var att man insåg att de stora årskullarna födda på 40-talet skulle bli en mycket hög belastning på ATP systemet. Totalt förvaltar AP-fonderna ca 2 000 miljarder kronor.

Inledningsvis fick de tre första AP-fonderna endast investera i räntebärande värdepapper. 1974 inrättas fjärde fonden och 1988 den femte som bägge fick placera pensionsmedel i aktier. 1996 inrättas sjätte fondstyrelsen som har hand om medel från löntagarfonderna som även den tillåts placera i aktier.

Gemensamt för placeringen i aktier var att dessa skulle vara noterade på en handelsplats för att snabbt kunna omplaceras eller på annat sätt avyttras för att säkra avkastningen. Detta kom dock att förändras av regeringen Löfven. På ett sätt som kom att gynna bland annat Northvolt.

I regeringskansliet hade tjänstemän som ansvarat för förvaltningen av pensionsmedel samt förutsättningarna för att staten med pensionsmedel skulle kunna gå in och bidra till industriutvecklingen. Fram tills 2019 hade regelverken hindrat detta för att skydda pensionerna från politisk klåfingrighet. Något som kom att förändras genom det PM som bland annat den dåvarande näringsministern Mikael Damberg tog initiativ till.

I PM:et, som sedan omsattes i propositionen ”Vissa ytterligare ändringar av placeringsreglerna för Första–Fjärde AP-fonderna”  menade tjänstemännen inledningsvis att Första–Fjärde AP-fonderna skulle kunna göra investeringar i onoterade bolag men med en viktig begränsning. Att dessa sidoinvesteringar bara skulle kunna genomföras via riskkapitalföretag eller fonder. En extra säkerhetsspärr och för att hålla distansen mellan politiken, enskilda investeringar och pensionskapitalet.

Denna spärr togs bort av regeringen Löfven när de lade fram propositionen. I propositionen, 2019/20:57, framgår avsteget från promemorian tydligt:

Första–Fjärde AP-fonderna ska, förutom genom fonder, fastighetsbolag och riskkapitalföretag, även få förvärva eller inneha aktier eller andra andelar i ett företag som inte handlas på en handelsplats eller en motsvarande marknadsplats utanför EES om en fond som AP-fonden förvärvar eller innehar aktier eller andra andelar i också förvärvar eller innehar aktier eller andra andelar i företaget (sidoinvestering). 

Det vill säga, det hinder som tidigare fanns för bolag som Northvolt att gå direkt på de svenska statliga pensionsfonderna hade eliminerats. En viktig komponent för att sedan öka kredibiliteten i bolag som Northvolt som genom AP-fondernas investering kunnat öka det fiktiva värdet på bolaget.

AP fondernas gemensamma bolag ”Four in one” kunde sedan med en välvillig tolkning av den nya lagen gå in i Northvolt med  5,8 miljarder kronor av svenska pensionsmedel. Pengar som idag i praktiken är borta.

Relaterat: Det gröna pyramidspelet

Socialdemokraterna bevakade enskilda ministrars intressen

Bland de statsråd som fattade beslutet att lägga fram propositionen som möjliggjorde AP-fondernas medverkan, och som tog bort de sista säkerhetsspärrarna för högriskspel med pensionsmedel var statsråden Anna Hallberg,handelsminister (S) samt Ibrahim Baylan, energiminister (S).

Anna Hallbergs partner, den förre näringsministern i regeringen Persson Anders Sundström (S) är ägare i Northvolt och långvarig partner till Vargasgruppens ägare Harald Mix. Ibrahim Baylan kom efter att han lämnade politiken och riksdagen bli konsult inom energiområdet.

Hallberg var en av de som hade ett direkt egenintresse av att propositionen lades fram till riksdagen. Och så även Baylan men med viss fördröjning.

Sedan 2023 arbetar Baylan åt bland annat Harald Mix och investmentbolaget Vargas. Vargas är utöver Northvolt aktuella i satsningen på fossilfritt stål genom bolaget Stegra (fd H2GS) samt ett kommande projekt om ”Grönt Aluminium” i Finland.

På Dambergs fråga om hur en finansiell korruptionskultur för att berika sig själva kunnat sprida sig in i regeringen Kristersson så har han själv svaret. Om Damberg inte kan formulera det själv kan hans tidigare kollegor göra det åt honom.

Relaterat: Så fäller krisen i Northvolt den tyska regeringen

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se